به گزارش ایرنا، علی احمدی روز شنبه به مناسبت آغاز پویش ملی "اطلاعرسانی تغذیه سالم" در نشست با خبرنگاران افزود: در حال حاضر ۲۰۹ هزار و ۲۴۴ نفر از مردم چهارمحال و بختیاری معادل ۳۰ درصد جمعیت مبتلا به اضافه وزن، ۱۰۱ هزار و ۷۱۶ نفر معادل ۱۴.۵ درصد مبتلا به چاقی و ۷۳ هزار و ۱۴۸ نفر معادل ۱۰.۵ درصد جمعیت این استان دچار کمتحرکی هستند.
وی ادامه داد: شیوع فشار خون نیز در این استان بالاتر از میانگین کشوری است بهطوری که در طرح بسیج ملی غربالگری فشار خون و دیابت که از ۲۰ آبان آغاز شد و روز ۳۰ دیماه به پایان میرسد، ۹ هزار و ۷۷۵ بیمار جدید مبتلا به فشار خون،۱۵۰ هزار و ۴۴۷ بیمار پیش فشار خون و ۹ هزار و ۷۹ بیمار مشکوک به این بیماری در استان شناسایی شده است و علاوهبر آن ۷۱ هزار و ۵۷۵ بیمار نیز پیش از این سابقه فشار خون داشتهاند.
احمدی تصریح کرد: در مجموع ۹۷ درصد جمعیت هدف این طرح که ۷۲۵ هزار و ۸۲۵ نفر بوده است در این طرح شرکت کردند که در نهایت مشخص شد که ۲۴۰ هزار و ۸۷۶ نفر در استان مبتلا به فشار خون هستند که معادل ۳۵ درصد جمعیت استان است.
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری افزود: یکی از ریزفاکتورهای اساسی در ابتلا به فشار خون، نوع تغذیه است که در این میان مصرف نمک نقش اساسی را دارد.
مصرف ۲ برابری نمک در استان
احمدی با بیان اینکه مصرف نمک در استان ۲ برابر استاندارد جهانی آن است، اظهار داشت: بر اساس سند بالادستی بیماریهای غیرواگیر متعهد بودیم که تا سال ۱۴۰۰ مصرف نمک را در استان ۳۰ درصد کاهش دهیم که این موضوع نه تنها محقق نشده بلکه مصرف نمک در استان افزایش نیز یافته است.
وی ادامه داد: دلیل افزایش مصرف نمک در سالهای اخیر تنها به دلیل مصرف مستقیم نمک نیست بلکه افزایش مصرف غذاهایی نظیر فستفودها، سوسیس و کالباس، چیپس و پفک و نمک پنهان در مواد غذایی حاوی نگهدارنده نیز نقش مهمی دراین خصوص داشته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری با هشدار نسبت به مصرف نمک دریا، نمکهای رنگی و نمکهای تصفیهنشده، تصریح کرد: برخلاف تبلیغاتی که در خصوص میزان ید در نمک دریا و یا نمکهای رنگی میشود اما این موضوع پشتوانه علمی ندارد و مردم تنها از نمکهای دارای مجوز از معاونت دارو و غذا استفاده کنند.
مصرف ناکافی لبنیات در استان
احمدی مصرف لبنیات را یکی از عوامل مهم در سلامتی افراد و تامین کلیسم در بدن عنوان کرد و گفت: میزان مصرف لبنیات در استان در حدود یک سوم میانگین جهانی آن است و در حال حاضر حدود ۲۱ درصد گروه میانسالان و سالمندان استان مصرف ناکافی لبنیات دارند.
وی افزود: این در حالی است که مصرف نوشابه در کشور و استان چهار برابر جهانی است و این موضوع به شدت سلامتی مردم چهارمحال و بختیاری را به خطر میاندازد.
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه شیوع فشار خون، کلسترول، اضافه وزن و چاقی در استان در حال افزایش است و تغذیه ناسالم عامل مهمی در این رابطه به شمار میرود، اظهار داشت: در حالیکه در سال ۹۵ شیوع فشار خون بالا در استان ۲۷.۵ درصد، شیوع کلسترول ۱۸.۱۷ درصد، شیوع تریکلیسیرید ۲۷.۴۹ درصد، شیوع اضافه وزن ۳.۵۸ درصد و شیوع چاقی۱۸.۳ درصد بوده اما این آمار در حال حاضر به ترتیب به ۳۵ ، ۳۱ ، ۴۱ ، ۳۹ و ۲۱.۵۱ درصد رسیده که تمامی آمارها افزایشی بوده است.
باورهای غلط در خصوص مصرف لبنیات
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی نیز در این نشست به باورهای غلط در خصوص مصرف شیر و لبنیات اشاره کرد و گفت: برخی در طب سنتی عنوان میکنند که شیر به سبب خاصیت اسیدی نه تنها باعث جذب کلسیم در بدن نمیشود بلکه مانع آن هم میشود و در نتیجه منجر به پوکی استخوان میشود.
سیاوش فاضلیان افزود: این در حالی است که این ادعا پشتوانه علمی ندارد و تاکنون ارتباط معناداری بین اسیدی بودن شیر و میزان جذب کلیسم یافت نشده از همین رو به مردم استان توصیه میشود که شیر و لبنیات را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
وی تصریح کرد: هر یک لیوان شیر حاوی ۳۰۰ میلیگرم کلسیم است که برای جلوگیری از پوکی استخوان و سلامت بدن ضروری است.
این متخصص تغذیه بر ضرورت آموزش به خانوادهها در خصوص نحوه مصرف مواد غذایی تاکید کرد و گفت: به طور مثال در خصوص مصرف شیر توصیه میشود تا از دادن شیرهای طعمدار به کودکان جلوگیری شود.
فاضلیان تاکید کرد: هیچ ماده غذایی برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن نمیتواند جای لبنیات را بگیرد و چنانچه کودکان تمایل به مصرف شیر ساده ندارند میتوان به میزان خیلی کم کاکائو به آن اضافه کرد چراکه بر اساس تحقیقات علمی افزودنیها اگرچه تا حد کمی از جذب کلسیم شیر جلوگیری میکنند اما به حدی عامل تداخلکننده نیست که به طور کلی مانع جذب کلسیم شیر شود.
وی یادآور شد: برخی عنوان میکنند که با نوشیدن شیر دچار ناراحتی معده میشوند که برای رفع این مشکل نیز توصیه میشود شیر به میزان کم و جرعه جرعه مصرف شود و یا میتوان آن را با آب رقیق کرد.
این متخصص تغذیه همچنین با توصیه نسبت به کنترل میزان نمک مصرفی در خانوادهها، تصریح کرد: کاهش مصرف نمک در نانواییها، حذف نمکدان از سلفسرویسها، حذف نمکدان از سفرهها و ارائه آموزش در خصوص رعایت الگوی مصرف نمک به دانشآموزان و اولیا از نکات توصیهای در این خصوص است.
به گزارش ایرنا، پویش ملی "اطلاعرسانی تغذیه سالم" امسال از یکم تا ۱۵ بهمن اجرا میشود.
هفته اول این پویش با شعار "انتخاب همه؛ نمک کم اما تصفیه شده یددار" و شعار هفته دوم پویش "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" نامگذاری شده است.
چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان دارای حدود یک میلیون نفر جمعیت است.