تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۷

ساری-ایرنا- جدیدترین داده های آماری در حوزه ۲ بیماری غیرواگیر متداول در جامعه یعنی دیابت و فشار خون نشان می دهد که مازندرانی ها بیشتر از اینکه به دیابت مبتلا باشند، فشار خون بر سلامت آنها چنگ انداخته است.

به گزارش ایرنا، ‌ پویش "ملی سلامت"‌ با هدف شناسایی موارد جدید این ۲ بیماری و همچنین جلوگیری از ابتلای افراد بیشتر به این بیماری ها تا ۳۰ دی ماه برگزار شد، و فشار خون و دیابت افراد بالای ۱۸ سال مورد بررسی قرار گرفت.

بیشتر از یک میلیون و ۸۵۹ هزار مازندرانی های مشمول در این پویش ۷۰ روزه شرکت کردند که از حیث میزان مشارکت ۸۷ درصد افراد حضور یافتند. در این میان تصور مبنی بر اینکه دیابتی بودن در مازندران زورش به فشار خون می چربد رنگ باخته است و پُرفشاری در این استان دستکمی از دیابت ندارد.

چرا که داده های این پویش نشان می دهد علاوه بر اینکه تعداد مازندرانی های مشکوک به فشار خون در مقایسه با دیابت بیشتر است آینده نه چندان خوشایندی در خصوص روال ابتلای مردم استان به این بیماری پیش رو است.

به طوریکه مازندرانی هایی که در مرحله پیش دیابتی ها و پیش فشارخونی قرار دارند نیز آمار قابل توجهی است و بیشتر از ۶۲۰ هزار نفر از جمعیت حدود سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفری از نظر شرایط جسمی و سلامتی در وضعیتی قرار دارند که در صورت رعایت نکردن نکات سلامتی و بهداشتی می توانند جز مبتلایان به این بیماری ها در سالهای آینده قرار گیرند.

حتی در این بخش نیز فشار خون بیشتر از دیابت سلامت مردم مازندران را تهدید می کند و تداوم این شیوه زندگی که مملو از غذاهای پُرچرب و شور و کم تحرکی است می توانند وضعیت شکننده سلامت را مردم این دیار رقم بزند.

بنا به آمارهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از مجموع ۶۲۴ هزار مورد پیش دیابتی و پیش فشار خون در استان شناسایی شدند ۳۹۷ هزار نفر پیش فشار خون هستند یعنی حدود ۱۷۰ هزار نفر موارد پیش فشار خون بیشتر از پیش دیابت است.

علاوه بر این از ۶۵ هزار مورد جدید مبتلایان به فشار خون و دیابت نیز ترکیب آماری به همین سمت و سو است و تعداد موارد مبتلایان فشارخون مازندران بیشتر از دیابت است و از ۳۳ هزار نفر مبتلایان جدید به فشار خون و ۳۲ هزار نفر مبتلایان جدید به دیابت هستند.

به گزارش ایرنا، دیابت و فشار خون ۲ بیماری غیرواگیر رایج جهان که بنا به گفته پزشکان و کارشناسان حوزه بهداشت و درمان دلیل مرگ و میر و یا نیز عامل اصلی در مرگ براثر سکته های مغزی و قلبی به شمار می روند.

دیابت نوعی بیماری متابولیکی و از شایع‌ترین بیماری‌های غدد است که با سطح قند خون بالا (گلوکز) همراه است و به دنبال نقص در ترشح انسولین یا عملکرد آن، یا هر ۲ ایجاد می‌شود.

دیابت یک بیماری مزمن ناتوان‌کننده است که عوارض بسیاری مانند آسیب‌های قلبی عروقی، چشمی، کلیوی، زخم‌های دیابتی و نابینایی را به همراه دارد و هزینه‌های فراوانی را نیز بر خانواده‌ها و جامعه تحمیل می‌کند.

دیابتی‌ها مستعد عفونت‌های دستگاه ادراری، مشکلات مثانه و اختلال عملکرد جنسی هستند چون این بیماری به طور مستقیم بر جریان خون، اعصاب و عملکرد حسی بدن تأثیر می‌گذارد و وجود قند فراوان در خون در درازمدت می‌تواند به بخش‌های مختلف بدن مانند قلب، رگ‌های خونی، کلیه‌ها، مثانه، دستگاه تناسلی و دستگاه عصبی آسیب برساند.

همچنین دیابت و عوارض دراز مدت ناشی از آن مانند بیماریهای قلبی و سکته مغزی، علل مرگ و میر ۲ میلیون نفر در سال و هفتمین علت ناتوانی در دنیا به شمار می رود.

فشار خون یکی از علائم اصلی حیاتی وست، هنگامی که سرخرگ‌های بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریک‌تر شود، فشارخون بالا می‌رود، فشار خون بالا به این دلیل که اکثراً هیچ علامتی ندارد، گاهی کشنده بی سر و صدا نامیده می‌شود. فشار خون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالاست، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر ازحد طبیعی است.

با توجه به اینکه در شرایط فعلی دیابت و فشار خون بیشتر از سرطان در مازندران جان می گیرد اعمال برنامه های سبک زندگی و خودمراقبتی تا حد زیادی می تواند در جلوگیری از فوت افراد براثر این بیماری ها جلوگیری کند.

پیش از این معاون بهداشتی سابق دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی مازندران به این موضوع اشاره کرد و گفت که در مدت سه سال اخیر ۵۱ هزار مورد فوت در استان ثبت شد که از این تعداد ثبت موارد مرگ و میر در مازندران ۱۳ هزار و ۶۳۳ مورد براثر بیماری های قلبی و عروقی فوت کردند.

عباس علیپور ادامه داد:‌ تعداد فوتی های استان براثر ابتلا به سرطان دراین مدت هفت هزار و ۸۷۲ نفر بود در حالیکه مجموع فوتی های این مدت ۹ هزار و ۱۷۹ نفر براثر ابتلا به دیابت و پُرفشاری خون در گذشتند که به تفکیک چهار هزار و ۴۸۴ نفر از عوارض ناشی از پُرفشاری خون و چهار هزار و ۳۳۳ نفر براثر عوارض دیابت جان خود را از دست دادند.

وی تصریح کرد: کم تحرکی، ‌چاقی و تغذیه نادرست و استفاده از غذاهای فست فودی و پُرکالری از جمله دلایلی است که مازندرانی ها را بیشتر گرفتار این بیماری های غیرواگیر می کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی مازندران اظهارداشت: نیمی از مردم این استان از بیماری های ناشی از کم تحرکی رنج می برند و این خود عامل تشدیدکننده در بروز این بیماری ها به شمار می رود.