کیش – ایرنا – مشکلات زیرساختی مربوط به حوزه آب و برق «کیش» همواره به عنوان یکی از چالش‌های اصلی این جزیره مطرح است که در صورت تداوم می‌تواند این جزیره زیبای گردشگری را با مشکلات مختلفی رو به رو کند.

به گزارش ایرنا، توسعه نیافتن زیر ساخت‌های مربوط به شرکت آب و برق کیش طی یک دهه گذشته همواره به عنوان یکی از چالش‌های اصلی این جزیره مطرح است؛ ماجرا از این قرار است که در اوایل دهه ۹۰ به یک باره ۵۱ درصد از سهام شرکت آب و برق کیش که در اختیار حاکمیت بود به بخش خصوصی واگذار شد؛ اقدامی که هر چند مورد اعتراض فعالان این حوزه قرار گرفت اما عملیاتی شد تا تصمیم‌گیری در یکی از حساس ترین حوزه‌های انرژی، آن هم در منطقه‌ای مهم و راهبردی به نام کیش از دست حاکمیت خارج شود.

در ششم شهریور ۱۴۰۰ نیز بخش خصوصی ۵۱ درصد از سهم حاکمیت در شرکت آب و برق کیش را بار دیگر به مبلغ ۱۵ هزار و ۷۲۳ میلیارد و ۶۹۴ میلیون ریال خرید تا نه تنها تولید برق بلکه شبکه توزیع آن نیز همچنان در اختیار بخش خصوصی باشد.

واگذاری شبکه توزیع آب و برق به بخش خصوصی در حالی انجام شد که طبق ادعای مدیر امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد کیش، در همان سال واگذاری این شرکت به بخش خصوصی (سال ۱۴۰۰) شورای عالی امنیت ملی در نامه‌ای به رییس جمهور وقت بر ضرورت در اختیار حاکمیت بودن شبکه توزیع تاکید کرده بود.

در این رابطه به سراغ «منصور ملانوری» مدیر امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد کیش تا در رابطه با آخرین وضعیت تولید آب و برق کیش اطلاعات لازم را دریافت کنیم.

ایرنا: مسئله آب و برق کیش همواره به عنوان یک چالش در فضای عمومی و رسانه‌ای مطرح می‌شود؛ چه تدابیری برای رفع مشکلات موجود داشته‌اید؟ آیا سازمان منطقه آزاد به این موضوع ورود کرده است؟

پاسخ: دغدغه تامین آب و برق کیش یکی از مهمترین مشکلات زیربنایی جزیره محسوب می‌شود؛ از چند ماه گذشته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به این موضوع ورود جدی کرد و دوشنبه هفته جاری دومین جلسه با حضور رییس هیات مدیره شرکت آب و برق جزیره برگزار و دغدغه‌های موجود مبنی بر تامین آب و برق مورد نیاز گردشگران در ایام نوروز به این شرکت منتقل شد. در تلاشیم تا مشکلات موجود در توسعه فنی شرکت آب و برق کیش حل شود.

تولید و توزیع آب و برق در جزیره کیش کاملا در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و ۲ شرکت این راستا فعال هستند.

ایرنا: چگونه موضوع حساسی چون شبکه توزیع آب و برق در سطح جزیره که باید کاملا در اختیار حاکمیت باشد، به بخش خصوصی واگذار شده است؟

پاسخ: این اتفاق جدیدی نیست؛ ۵۱ درصد از سهام شرکت آب و برق کیش در اختیار وزارت نیرو و حاکمیت بود که متاسفانه در سال ۱۳۸۹ به مبلغ ۶۵۰ میلیارد ریال به یک شرکت خصوصی به نام سفیر اقتصاد واگذار شد.

اخیرا اطلاعیه‌ای جدید در رابطه با فروش شرکت آب و برق کیش مطرح شد که با شکایت سازمان منطقه آزاد در این جزیره و ورود دستگاه قضایی متوقف شد.

سال ۱۳۹۳ نیز این شرکت خصوصی سهام خود را به ۵.۵ برابر قیمت خریداری شده و به مبلغ سه هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال به موسسه مالی و اعتباری ثامن الحجج واگذار کرد. پس از مشکلات به وجود آمده در این موسسه مالی، شرکت آب و برق کیش در اواخر ۱۳۹۹ به مبلغ ۱۵ هزار و ۷۲۳ میلیارد و ۶۹۴ میلیون ریال یعنی به بیش از چهار برابر قیمت خریداری شده به بانک شهر واگذار شد.

اخیرا اطلاعیه‌ای جدید در رابطه با فروش شرکت آب و برق کیش مطرح شد که با شکایت سازمان منطقه آزاد در این جزیره و ورود دستگاه قضایی متوقف شد.

پس از پیگیری‌های سازمان منطقه آزاد کیش در رابطه با ضرورت بازگشت شبکه توزیع آب و برق به حاکمیت، با استنداد به نامه رسمی شورای امنیت ملی در سال ۱۴۰۰ مقرر شد تا شبکه احداث و توزیع آب و برق کیش کاملا به سازمان منطقه آزاد واگذار شود.

ایرنا: آیا سازمان منطقه آزاد کیش آمادگی مالکیت شرکت آب و برق جزیره را دارد؟

پاسخ: در صورت صدور مجوز لازم، آمادگی داریم تا در عرض ۲۰ روز مدیریت این مجموعه را برعهده بگیریم.

ایرنا: یکی از انتقادات وارده بر شرکت آب و برق کیش، عدم توسعه یافتگی آن در یک دهه گذشته است؛ در این رابطه بفرمایید.

پاسخ: متاسفانه این یک حقیقت است و باید چرایی آن را مالکان این شرکت در دوره‌های مختلف پاسخ دهند.

آب آشامیدنی جزیره از لحاظ کیفیت در سطح بسیار خوبی قرار دارد، لذا در مورد کمیت آب تولیدی نیز با مشکل مواجه هستیم

البته طبق گفت و گوی انجام شده با شرکت آب برق و کیش، این شرکت در تلاش برای راه اندازی یک واحد نیروگاهی است که تا یک هفته آتی تعیین تکلیف می‌شود؛ البته سفارش نوسازی کامل این واحد نیروگاهی ۴۰ مگاواتی تولید برق سال ۱۳۹۹ داده شده که تقریبا آماده است ولی به دلیل نظارت نکردن به مراحل نوسازی تعیین تکلیف نشده است و نمی‌توان به این صورت آن را به مدار وارد کرد.

در رابطه با تولید آب نیز باید اذعان کرد که آب آشامیدنی جزیره از لحاظ کیفیت در سطح بسیار خوبی قرار دارد، لذا در مورد کمیت آب تولیدی نیز با مشکل مواجه هستیم و در برخی از ساعات آب جزیره قطع می‌شود و کیشوندان از آب‌ ذخیره شده در منبع‌های خانگی استفاده می‌کنند.

البته اخیرا حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متر مکعب در روز به ظرفیت تولید آب در جزیره کیش افزوده شد که قرار بر این است تا پایان سال یک واحد یک هزار و ۵۰۰ متر مکعبی نیز اضافه شود.

ایرنا: آیا به دلیل واگذاری شرکت آب و برق کیش به بخش خصوصی سازمان منطقه آزاد نمی‌تواند حمایتی از توسعه در این شرکت داشته باشد؟

پاسخ: سازمان منطقه آزاد از افزایش سرمایه در هر دو شرکت خصوصی حمایت می‌کند و در این راستا اعلام آمادگی کرده است.

ایرنا: میزان تولید و مصرف آب در جزیره کیش چقدر است؟

پاسخ: متاسفانه به دلیل اینکه سیستم توزیع آب نیز در دست بخش خصوصی است ما میزان دقیق را نمی‌توانیم اعلام کنیم؛ اما طبق آماری که در اختیار ما قرار گرفته روزانه ۲۳ هزار متر مکعب آب از طریق شرکت آب برق کیش و پنج هزار متر مکعب نیز از طریق نیروگاه جنوب جزیره آب تولید می‌شود که سرجمع حدود ۲۸ هزار متر مکعب می‌شود.

در ایام نوروز میزان مصرف آب در جزیره افزایش یافته و تا ۳۲ هزار متر مکعب نیز می‌رسد.

ایرنا: این کمبود در ایام نوروز چگونه جبران می‌شود؟

پاسخ: حدود ۵۰ هزار متر مکعب آب در منبع شرکت آب و برق کیش ذخیره شده که کمبود آب ایام نوروز از طریق آن جبران خواهد شد. در حال حاضر روزانه حدود یک هزار و ۵۰۰ متر مکعب آب برای ایام نوروز در شرکت آب و برق کیش ذخیره می‌شود.

ایرنا: وضعیت تولید و مصرف برق در جزیره چگونه است؟

پاسخ: متاسفانه از سال ۱۳۹۴ هیچ اقدامی برای خرید نیروگاه جدید رخ نداده است؛ در سال ۱۳۹۹ نیز همان نیروگاهی که به آن اشاره شد و هنوز تعیین تکلیف نشده است با فشارهای سازمان منطقه آزاد انجام شد.

شرکت آب برق کیش در اوج مصرف ۱۷۴ مگاوات و شرکت جنوب جزیره نیز ۴۸ مگاوات برق تولید می‌کند که تقریبا با میزان مصرف سر به سر است.

ایرنا: اگر تولید و مصرف در اوج ساعات مصرف سر به سر است پس چرا در تابستان قطعی برق داشتیم؟

پاسخ: اولا قطعی برق به آن معنا در تابستان نداشتیم ولی نمی‌توان کمبود تولید برق را انکار کرد؛ به دلیل اینکه امکان تبادل ۱۰۰ درصدی برق تولیدی بین نیروگاه‌های ۲ شرکت وجود ندارد، برخی از نقاط در ساعات اوج مصرف دچار قطعی برق می‌شوند و نمی‌توان انرژی مورد مصرف آنان را تامین کرد.

ایرنا: اخیرا کلیپی تبلیغاتی از سوی شرکت آب و برق کیش منتشر شد که در آن عملا بسیاری از تجهیزات زنگ زده و فرسوده بودند؛ یا به طور مثال طی تصادف یک خودرو با تیر برق در وسط شهر، اعلام شد که بخشی از نیروگاه جزیره کیش دچار حریق شده است؛ به نظر می‌رسد تجهیزات این شرکت بروز نیست و ما با یک چالش مهم در پدافند غیر عامل این حوزه مواجه هستیم.

پاسخ: بله برخی از تجهیزات شرکت آب و برق کیش بیش از ۵۰ سال عمر دارد؛ اگر قرار بر نوسازی واحدهای نیروگاهی باشد باید بسیاری از قسمت‌ها به دلیل فرسوده بودن حذف شوند.

به طور مثال اگر یک پیکان به طور کامل بازسازی شود نیز باز با تکنولوژی ۵۰ سال گذشته عملا کارایی لازم را نخواهد داشت و سفر با آن دلهره آور است. عملا شرکت آب و برق کیش نیز به این اتفاق دچار شده و باید کاملا نوسازی و بروز رسانی شود.

به شما قول می‌دهم که اگر سازمان منطقه آزاد کیش، شرکت آب و برق این جزیره را خریداری کند در عرض یک سال مخزن هوایی نیز وارد مدار شده و دیگر نیازی به پمپ و مخزن‌های خانگی آب نخواهد بود.

ایرنا: اخیرا شرکت آب و برق جنوب جزیره اعلام کرده که سازمان منطقه آزاد کیش مجوز توسعه را به آنان صادر نمی‌کند.

پاسخ: سازمان منطقه آزاد کیش از هرگونه توسعه در تولید حمایت می‌کند اما اعلام می‌کنیم که هیچ مجوزی برای توسعه شبکه توزیع صادر نخواهد شد چرا که توزیع باید به حاکمیت بازگردد و روند اشتباه گذشته اصلاح شود.