تهران - ایرنا - معاون رییس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: این سازمان تجارت کربن را در دستور کار خود قرار داده و در این زمینه با سازمان بورس وارد مذاکره شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، علی سلاجقه روز دوشنبه در هفتمین کنفرانس بین‌المللی تغییر اقلیم افزود: سازمان محیط‌زیست به عنوان مرجع تغییر اقلیم گام های اساسی در زمینه برنامه ریزی و سیاست گذاری ها برداشته و پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار را به عنوان دامنه این پدیده قرار داده است.

وی اظهارداشت: تغییر اقلیم دارای دو بعد طبیعی و انسانی است، بعد طبیعی طی قرن ها شاهد تغییراتی در آب و هوای زمین بودیم در دوره ای یخبندان و در دوره ای گرمای شدید رخ داده است، تمام اینها حکایت از تغییر اقلیم دارد و برای اینکه کره زمین خودش را سامان دهد حتما تغییرات را می پذیرد.

وی ادامه داد: بعد دیگر تغییرات انسان ساز است و حرف ما در این بخش است ، می دانیم که امروز محیط زیست دچار بحران شده ، کمبود منابع آبی، گرد و غبار، فرونشست زمین، سیلاب ها و آتش سوزی ها نتیجه تغییر اقلیم است و ما انسانها این روند را تسریع کردیم.

سلاجقه افزود: اکنون به این نتیجه رسیدیم که باید وضعیت محیط‌زیست جهان را مدیریت کنیم چون ادامه این روند به ضرر انسان ها خواهد بود از این جهت اقداماتی در دنیا آغاز شده است.

وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی ایران گفت: ایران در منطقه گرم و نیمه خشک واقع شده و همین فرایند تغییر اقلیم را شدت می بخشد اما با این وجود ایران در پهنه ای قرار گرفته که متنوع ترین شرایط اقلیمی همراه با تنوع گونه های گیاهی و جانوری را در خود جای داده است که تمام آنها تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار گرفته اند.

سلاجقه تاکید کرد : در روند تغییر اقلیم سازگاری مسأله مهمی است باید در بحث تولید ، مصرف و بازگردانی دقت کنیم ، متاسفانه گاهی شاهد آن هستیم که برخی تغییر اقلیم را قبول ندارند و گازهای گلخانه‌ای را یک واقعیت ناموجود می دانند که معتقدند چنین چیزی وجود ندارد که باید این نگاه تغییر کند.

وی به عوارض تغییر اقلیم در دنیا و کشور اشاره کرد و گفت: توفان کاترینا در سال ٢٠٠۵ در آمریکا عوارض زیادی ایجاد کرد و تاکنون حدود ١٢۵ میلیارد دلار هزینه شده اما هنوز منطقه به شرایط عادی خود برنگشته است ، یا اینکه سیلاب سال ١٣٩٨ حدود ٣۵ هزار تومان خسارت وارد کرد و با وجود هزینه بسیار هنوز مشکل داریم.

معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه وزارتخانه صمت ، نیرو و جهاد باید اقداماتی اساسی انجام دهند گفت: سازمان حفاظت محیط‌زیست به عنوان مرجع ملی تغییر اقلیم اقدامات خوبی انجام داده است، برای اولین بار پدیده تغییر اقلیم در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده است و بر اساس آن سازمان محیط‌زیست مکلف شده در مدت یکسال و با همکاری دستگاه‌های متولی برنامه ملی سازگاری با تغییر اقلیم را تدوین کند.

وی تاکید کرد: رویکرد دولت عملیاتی است اما شرایط تغییر اقلیم چنان حاد است که تاثیر عمل دولت چندان ملموس نیست اما در این زمینه گام های خوبی برداشته شده است.

سلاجقه با اشاره به اینکه کارهای خوبی در زمینه کیفی سازی سوخت در کشور انجام شده است، گفت: در این راستا ٩ پالایشگاه در راستای کیفی سازی سوخت گام های مطلوبی برداشته است همچنین کاهش سولفور در سوخت هم دنبال می شود. بیشترین خاموشی فلرها در این دولت صورت گرفته است.

وی ادامه داد: برقی کردن خودروها در راستای کاهش آلودگی هوا هم در دولت دنبال می شود هر چند در زمینه آلودگی ناشی از سایش هم حرف داریم، وزارت صمت در این راستا رویکرد خوبی دارد .

سلاجقه اظهارداشت: در زمینه استفاده از سموم کشاورزی هم گام های خوبی برداشته شده است.

وی درباره دریاچه ارومیه گفت: در زمینه دریاچه ارومیه اعتقاد ما بر مدیریت نرم بودالبته دولت قبلی نسبت به مدیریت سخت اقدام کرده بود ، به هر حال این دولت مدیریت نرم را در حوضه آبریز دریاچه آغاز کرد و بحث اصلی مبتنی بر عملکرد وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی است. وزارت جهاد باید گام های سازنده ای در زمینه تهیه نقشه الگوی کشت بردارد همچنین وزارت نیرو چاه های غیرمجاز را ساماندهی کند.

سلاجقه اظهارداشت: در زمینه مصرف آب شرایط تغییر کرده است ، شاهد دگردیسی در تنوع زیستی ایران و جهان هستیم ،به دنبال آن شاهد دگردیسی جانوری و فرهنگی خواهیم بود باید در این زمینه کار شود تا سازگاری اتفاق بیفتد. 

وی گفت: گاها شنیده می شود که وزارت جهاد میزان آبی که مصرف می کند را قبول ندارد ، ما می گوییم خودشان در این زمینه تحقیق کنند ، در جهان میانگین مصرف آب در کشاورزی حدود ۶٠ درصد است اما عددی که در این زمینه در کشور ما اعلام می شود قابل قبول نیست که وزارت جهاد باید در این زمینه برنامه ریزی اساسی داشته باشد. 

وی اظهارداشت: دولت در زمینه کاهش سوخت های فسیلی اقدامات خوبی انجام داده به طوری که تولید ١٠ هزار مگاوات انرژی خورشیدی هدف‌گذاری کرده و سرمایه گذاری در بخش انرژی بادی را هم در دستور کار دارد. بر این اساس سازمان حفاظت محیط‌زیست برای پروژه‌های تولید زیر ١٠٠ مگاوات انرژی خورشیدی مجوز صادر می کند. 

سلاجقه گفت: آیا آنچه که در کاپ های مختلف در دنیا می گذرد محقق می شود؟ قرار بود کشورهای توسعه یافته مبلغ ١٠٠ میلیارد دلار را به صندوق جهانی تغییر اقلیم واریز کنند تا کشورهای در حال توسعه از آن بهره ببرند اما به نظر می رسد تاکنون بین ۶ تا ٧ میلیارد دلار واریز شده است. 

وی ادامه داد: سوال اساسی این است که آیا ایران در این شرایط تحریمی ظالمانه می تواند از این ظرفیت بین المللی استفاده کند؟ در حالیکه در تمام مجامع و کنوانسیون های بین‌المللی مسأله محیط زیست به عنوان حقوق عامه مطرح می شود. 

معاون رییس جمهور تاکید کرد: سازمان ملل در زمینه تحریم ها سکوت مطلق کرده است این چه ضربه‌ای به محیط‌زیست ایران وارد می کند؟ در کاپ ٢٨ مقرر شده بود که تا سال ٢٠٣٠ انتشار گازهای گلخانه‌ای کاهش یابد هر چند برای آن تعهدی نداد اما کارهای اساسی در این زمینه انجام داد که تغییر سبد سوخت، کیفی سازی سوخت و راه اندازی سامانه جامع خدمات رسانی برخی از آنها است.