به گزارش ایرنا از رسانههای روسیه، سرگئی لاوروف روز سهشنبه در نشستی با سفیران و روسای نمایندگیهای دیپلماتیک مستقر در مسکو با موضوع بحران اوکراین افزود: غرب در کمتر از دو سال گذشته، بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار به حمایت مالی و تسلیحاتی از اوکراین اختصاص داده است.
وی اظهار داشت: کشورهای غربی از این نکته آگاه هستند که پروژه اوکراین علیه روسیه دچار اختلال شده است، اما دیگر نمیتوانند دست از حمایتهای خود از کییف بردارند.
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه از فشار غرب به برخی کشورهای مستقل برای حمایت تسلیحاتی از اوکراین انتقاد کرد.
لاوروف همچنین راهکار پیشنهادی صلح موسوم به فرمول زلنسکی (رئیس جمهوری اوکراین) را "راهی به ناکجاآباد" توصیف کرد و گفت: دفاع کشورهای غربی از این فرمول، تردیدی باقی نمیگذارد که این پیشنهاد را خود کشورهای غربی نوشته اند.
وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به سفر اخیر خود به نیویورک و شرکت در نشستهای شورای امنیت سازمان ملل متحد و دیدارهای جانبی آن گفت: وزیر امور خارجه سوئیس در نیویورک نتوانست به این پرسش، پاسخ دهد که جلسات برگزار شده در چارچوب کپنهاگ بدون حضور روسیه چه معنایی دارد.
لاوروف همچنین درباره پیامدهای قاچاق سلاح از اوکراین هشدار داد و گفت: غرب در تلاش است که قاچاق سلاح از اوکراین به افراط گرایان و تروریستها را نادیده بگیرد.
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه با اشاره به حادثه سرنگونی هواپیمای ترابری نظامی حامل اسیران اوکراینی برای تبادل در بلگورود خاطرنشان کرد: روسیه در حال بررسی و جمعبندی مستندات درباره نقش کییف در حمله موشکی به این هواپیما است.
منابع خبری روس روز چهارشنبه چهارم بهمن ۱۴۰۲ گزارش دادند: اوکراین یک هواپیمای ترابری نظامی ایلیوشین ۷۶ را بر فراز استان بلگورود که حامل ۶۵ اسیر اوکراینی برای تبادل بود، سرنگون کرد. همه اسیران داخل هواپیما و همچنین ۶ خدمه و سه نفر همراه - در مجموع ۷۴ نفر جان خود را از دست دادند.
آندری کارتاپولوف رئیس کمیته دفاعی دومای روسیه اعلام کرد: این هواپیما توسط ارتش اوکراین با سه موشک ضد هوایی سرنگون شده است. مقامات اوکراین، این اتهام را رد کردهاند؛ از آن جمله، زلنسکی رئیسجمهوری این کشور، خواهان تحقیقات بینالمللی در این باره شده است.
نماینده دائم روسیه در وین روز جمعه اعلام کرد: روسیه نه از سازمان امنیت و همکاری اروپا و نه از سازمان ملل متحد برای تحقیق در مورد حادثه سرنگونی این هواپیما دعوت نکرده است.
کمیته تحقیقات روسیه روز جمعه در این زمینه گزارش داد که در میان اسناد کشف شده از محل سقوط ایلیوشین-۷۶ سرنگون شده، اسناد اسیران جنگی اوکراینی وجود دارد که در این سقوط جان خود را از دست داده اند.
این کمیته افزود: علاوه بر این، نقطه پرتاب موشکی که به هواپیما اصابت کرد نیز شناسایی شده است.
بنا بر گزارش این کمیته، سامانه پدافند هوایی اوکراین که اقدام به شلیک موشک به این هواپیمای روس کرد، در منطقه خارکف قرار داشت.
رئیسجمهوری روسیه نیز ششم بهمنماه در این باره گفت: اداره مرکزی اطلاعات نیروهای مسلح اوکراین از مأموریت هواپیمای ایل-۷۶ در زمینه انتقال اسیران جنگی این کشور از روسیه به محل تبادل اسیران اطلاع داشت.
ولادیمیر پوتین در دیدار با جمعی از دانشجویان شرکتکننده در عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین که در شهر سنپترزبورگ گردهم آمده بودند، افزود: نیروهای مسلح اوکراین با وجود دانستن این موضوع به این هواپیما حمله کردند.
وی اظهار داشت: نمیدانم که آنها از روی عمد یا اشتباه یا از روی بیفکری، این کار را انجام دادند؛ اما آشکار است که موشکی که هواپیمای ایلیوشین-۷۶ را ساقط کرد از قلمرو تحت کنترل اوکراین پرتاب شده است.
رئیس جمهوری روسیه گفت: قطعات جمع آوری شده از محل سقوط هواپیما نشان می دهد که سامانه موشکی یا ساخت فرانسه یا ایالات متحده آمریکا بوده که به زودی مشخص خواهد شد.