تهران - ایرنا- معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از جوانی جمعیت و سلامت خانواده به عنوان دو اولویت اصلی وزارت بهداشت یاد کرد و گفت: این دو طرح با هم ادغام یافته هستند و سلامت خانواده در راستای جوانی جمعیت است.

به گزارش ایرنا از وبدا، حسین فرشیدی روز سه شنبه در مراسم افتتاح دوره جامع «هادیان زندگی» با بیان اینکه در برنامه ملی سلامت خانواده، جمعیت تحت پوشش مراقبان سلامت برای ارائه خدمات بهتر، کاهش یافته است، افزود: در شهرها، جمعیت تحت پوشش هر مراقب سلامت از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر به یک هزار و ۵۰۰ نفر رسیده و در روستاها نیز جمعیت کمتر از یک هزار نفر تحت پوشش بهورزان قرار دارد.

وی با اشاره به حضور یک مراقب سلامت در تیم های سلامت خانواده برای توجه به جوانی جمعیت، اظهارداشت: هر تیم سلامت تا قبل از اجرای قانون جوانی جمعیت، شامل یک پزشک و یک مراقب سلامت بود که مراقب سلامت به دستور وزیر بهداشت، به تیم های سلامت خانواده اضافه شد.

فرشیدی افتتاح دوره جامع هادیان زندگی برای تربیت مربیان در جهت فرهنگسازی ازدواج آسان و بهنگام، فرزندآوری به موقع و متعدد و حفظ حیات جنین را نقطه عطفی در وزارت بهداشت دانست و ادامه داد: مباحث فرهنگی در رشد جمعیت، بسیار مهم است و باید افکار و اذهان چندین دهه ای متولیان امر در خصوص جمعیت که همواره شعار جمعیت کمتر زندگی بهتر مطرح بود، تغییر کند که این نیاز به کارهای بزرگ دارد.

معاون وزیر بهداشت به باور نظام سلامت از عالی ترین مقام تا خانه های بهداشت به تحقق جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: نیمی از بهورزان خانه های بهداشت در سنین بازنشستگی قرار دارند و تغییر رویکرد کارکنان نظام سلامت برای ارائه مشاوره های فرزندآوری و رشد جمعیت، یک کار فرهنگی ارزشمند است.


تشویق، تکریم و حمایت از مادران باردار و فرزندان آنها
فرشیدی بر تکریم مادران باردار و بانوانی که قصد فرزند دار شدن دارند، تاکید کرد و اظهار داشت: تشویق، تکریم و حمایت از مادران باردار و فرزندان آنها در سرلوحه کار ما قرار دارد و البته نباید فراموش کرد که جوانی جمعیت، محدود به یک وزارتخانه نیست بلکه وزارت بهداشت وظایف مهم و خطیری دارد اما تمام دستگاه های اقتصادی و غیراقتصادی نیز باید در این امر مشارکت کرده و در فرهنگسازی، سهیم باشند.

وی تصریح کرد: در دنیا یک گروه برنامه ریزی کرده بودند که جمعیت باید کمتر شود اما پشت پرده این اقدامات که همان پشت پرده های جنایات اخیر در غزه هستند، شناسایی شده و ایران چندسالی است که در حوزه جوانی جمعیت، اقدامات خود را آغاز کرده و مورد توجه برخی کشورها نیز قرار گرفته است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت تکریم مادران باردار را یک عمل انسانی عنوان کرد و افزود: باید بگونه ای کار کنیم تا مادران باردار با تکریم، برای زایمان های بعدی نیز ترغیب شوند و ثمره ازدواج را با تولد فرزندان خود ببینند. همچنین خدمات درمان ناباروری برای درمان چندین میلیون زوج نابارور ارائه می شود تا خبر خوش صاحب فرزند شدن به این خانواده ها برسد.

وی افزود: رییس جمهور در حمایت از خانواده، سخنرانی های متعددی از جمله در سازمان ملل داشت و بر خلاف خواسته یک گروه که به دنبال از بین بردن جایگاه خانواده و ارتباط والدین با فرزندان هستند، سخنرانی داشت تا با طرح هایی که برای از هم پاشیدن خانواده است مقابله کند که امیدواریم با تلاش های همه دستگاه ها در آینده نزدیک شاهد ایران جوان، تاثیرگذارتر و قدرتمندتر در سطح جهان باشیم.

وزارت بهداشت از مهمترین و حیاتی ترین دستگاه ها در جوانی جمعیت است

معاون برنامه‌ریزی، پایش و ارزیابی عملکرد ستاد ملی جمعیت نیز در این آیین از وزارت بهداشت به عنوان یکی از مهمترین و حیاتی ترین دستگاه های اجرایی در تحقق جوانی جمعیت یاد کرد.

انسیه کتابچی با بیان اینکه اقدامات حوزه درمان در زمینه درمان زوجین نابارور، پیشگیری از سقط و توسعه زایمان طبیعی، اثربخش بوده است، گفت: در موضوع رشد جمعیت، حوزه بهداشت اثرگذاری ویژه ای دارد که حوزه بهداشت برای مردم فرهنگساز بوده است.

وی ادامه داد: از ابتدای تصویب قانون جوانی جمعیت، وزارت بهداشت با مدیریت وزیر بهداشت، معاونان و مدیران این وزارتخانه عزم جزم داشتند و جایزه ملی جمعیت به حق به وزارت بهداشت اعطا شد چراکه زمانی که دستگاه های اجرایی موثر در جمعیت، ارزیابی می شدند و اخیرا که کارنامه دستگاه های مختلف تهیه شد، وزارت بهداشت نسبت به تکالیف خود در قانون جوانی جمعیت، بیشترین درصد اجرا را داشته که عمدتا در حوزه بهداشت بوده است.

معاون ستاد ملی جمعیت نقش آموزش کارکنان در تحقق جوانی جمعیت را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: کارکنان نظام سلامت با استفاده از ظرفیت مربیان دوره هادیان زندگی آموزش های لازم را فرا می گیرند تا از طریق موثرترین رسانه یعنی آموزش چهره به چهره، مادران را ترغیب و تشویق به ازدواج بهنگام و فرزندآوری کنند.

کتابچی با اشاره به نقش ویژه بهورزان و مراقبان سلامت در ارتقای سلامت و جایگاه ارزشمند آنها در بین مردم، یادآور شد: بارها دیدیم که مردم پس از مراجعه به پزشکان متخصص و فوق تخصص و تهیه دارو، بازهم با بهورزان خانه های بهداشت مشورت می کردند چون نیروهای بهداشتی را امین و مورد اعتماد می دانند.

به دنبال جریان سازی برای تحقق جوانی جمعیت هستیم

صابر جباری رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت نیز گفت: این وزارتخانه در نخستین دوره جایزه ملی جمعیت، رتبه برتر را کسب کرد و تمام تلاش ما کسب دوباره این جایگاه و نقش آفرینی در رشد جمعیت است.

وی با بیان اینکه در سال اول اجرای قانون جوانی جمعیت، رویکرد ما ایجاد گفتمان بود، گفت: در سال دوم به دنبال جریان سازی برای تحقق جوانی جمعیت هستیم. فلسفه دوره جامع هادیان زندگی نیز کمک به حیات مجدد کشور و رشد جمعیت است تا دچار ابربحران سالخوردگی نشویم.

رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر فرهنگسازی عمومی و بهداشتی در کنار تدابیر قانونی برای جوانی جمعیت، خاطرنشان کرد: در حوزه فرهنگسازی عمومی، باور نادرست در خصوص سن باروری از ۱۸ تا ۳۵ سال را تغییر دادیم. همچنین آموزش و مشاوره های فرزندآوری توسط نیروهای بهداشتی برای ما مهم است و پرداخت پلکانی کارانه به مشاوره های منتج به فرزندآوی، انجام می شود.

وی تاکید کرد: در دوره جامع هادیان زندگی در طول ۶ هفته، ۹۰۰ نفر از کارکنان نظام سلامت به عنوان مربی، تربیت می شوند البته قبل از این دوره نیز آموزش ها ارائه و آزمون غیرحضوری برگزار شده و در این دوره پس از ارائه آموزش، مجددا آزمون برگزار و مدارک مربیان صادر می شود تا مخاطبان دانشگاه ها مانند بهورزان، مراقبان سلامت، پزشکان و ماماها از آموزش های این مربیان بهره مند شوند و در نهایت منجر به رشد جمعیت و اضافه شدن کدهای ملی جدید در کشور شود.

در این آیین از ۱۲ کتابچه آموزشی با موضوع جمعیت، کتاب سند مطالعات امنیت ملی، پیامدهای رشد جمعیت جهانی بر امنیت ایالات متحده و منافع برون مرزی مدیریت جمعیت جهان نوشته هنری کسینجر و ترجمه هادی عرب و همچنین سامانه مجازی مدرسه مجازی مدرسه جوانی جمعیت رونمایی شد.

این دوره آموزشی ویژه کارکنان بهداشتی و درمانی سراسر کشور و با هدف تربیت مربی در راستای فرهنگسازی ازدواج آسان و بهنگام، فرزندآوری به موقع و متعدد و حفظ حیات جنین با شعار «زندگی به توان۴» برگزار می شود.