تهران بزرگ - ایرنا - یاخچی‌آباد محله‌ای در جنوب شهر تهران که مثل نفرآباد شهرری طی سالیان گذشته به دلیل اتخاذ سیاست ارائه تراکم کم، بر بافت فرسوده‌اش اضافه شده است موضوعی که حالا با تغییر پهنه و اجرای سیاست افزایش تراکم امید می‌رود که مشکلاتش حل شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، یاخچی‌آباد که به زبان آذری به معنای «آبادی خوب» بوده، از محلات قدیمی منطقه ۱۶ تهران است؛ بسیاری این محله و نازی آباد را با شهدای دانش آموز و البته ورزشکارانی که در سطح ملی معرفی کرده‌اند، می‌شناسند.

برخی تهران شناسان معتقدند که بیشتر آذری زبان‌ها که وارد تهران شدند این محله را به دلیل حالت جلگه‌ای و آب و هوای خوش برای سکونت انتخاب کردند و به کشاورزی در آنجا پرداختند؛ از این رو اسم محله را یاخچی‌آباد یعنی آبادی خوب با آب و هوای خوش نامیدند.

همچنین برخی نوشته‌اند که به دستور ناصرالدین شاه کارخانه های متعددی توسط آلمانی ها در این محله ساخته شد و مهاجر پذیری یاخچی‌آباد از آن زمان افزایش یافت و در سال ۱۳۳۸ فرزندان آقای مفرح که از ملاکان بزرگ محله بودند، زمین‌های محله را به قطعات ۲۰۰ متری تقسیم کرده و جهت ساخت و ساز به مردم اجاره دادند.

گفته شده که همین تصمیم موجب شد تا یاخچی‌آباد از حالت روستایی خود خارج شد و به یک محله شهری در طی زمان تبدیل شود.

از موضوع تاریخ و نحوه پیدایش این محله قدیمی و البته صنعتی تهران که بگذریم نوع پهنه درنظر گرفته شده در طرح تفصیلی قبلی تهران موجب شده بود که این محله همواره از بافتی فرسوده رنج ببرد.

پارسال بود که شهردار وقت منطقه ۱۶ تهران که یاخچی آباد یکی از محلات آن است خبر داد که ۶۰ درصد بافت مسکونی این منطقه فرسوه است؛ این منطقه از پایتخت یک هزار و ۶۵۱ هکتار وسعت دارد و از شمال به خیابان شوش، از شرق به خیابان فداییان اسلام، از جنوب به بزرگراه آزادگان و از غرب خیابان بهمنیار و بزرگراه شهید تندگویان و بزرگراه نواب محدود می‌شود که البته مدیریت شهری در دوره جدید بر نوسازی بافت فرسوده این منطقه تمرکز کرده است.

۶۰ درصد بافت فرسوده زنگ خطری بود که مسوولان شهری را بر آن داشت تا به مانند محله نفرآباد با تسهیلات و تدوین بسته‌های تشویقی به نوسازی این منطقه و البته بطور ویژه محله یاخچی‌آباد اهتمام ورزند.

سوال اینجاست که مشکل کجا بود چرا یاخچی‌آباد هنوز با مشکلی به نام بافت فرسوده در این سطح بالا دست و پنجه نرم می‌کند و چرا مردم مایل به ساخت و ساز و نوسازی نبودند؟

برای پاسخ به این سوال کافی است که بدانیم نوع پهنه بندی در زمین‌های یاخچی‌آباد و چهارصد دستگاه موجب شده تا انگیزه ساخت گرفته شود؛ طبق اطلاعات محدوده مذکور به لحاظ پهنه بندی طرح تفصیلی مصوب بطور کامل در پهنه R۱۱۲ و به لحاظ مساحتی دارای مساحت ۳۰هزار و ۱۶۲ مترمربع شامل ۲۶۳ قطعه است.

مفهوم این موضوع به لحاظ شهرسازی این است که حداکثر تراکم ساخت و ساز ۱۸۰ درصدی معادل سه طبقه به سازنده داده می‌شود که این موضوع شهروندان را راغب به نوسازی ملک خود که اغلب ۲ طبقه بود نمی‌کرد.

اصلاح پهنه بندی محله یاخچی آباد

در تازه ترین تحول و به نقل از محمدامین سالاری پور شهردار منطقه ۱۶ خبر می‌رسد که در آستانه ایام الله فجر اصلاح پهنه بندی محدوده سکونت کم تراکم محله یاخچی‌آباد در جهت نوسازی بافت محدوده و ارتقای کیفیت محیطی و محلی در دستور کار است.

او تاکید کرد: در محدوده سکونت کم تراکم محله یاخچی آباد براساس مصوبه کمیسیون ماده پنج و پهنه‌بندی جدید، امکان صدور پروانه با پهنه بندی R۱۲۲ (تراکم ۳۰۰ درصدی تا پنج طبقه) مهیا شده است.

سالاری پورافزود: نوسازی محدوده مورد مداخله از غرب به بلوار بهمنیار، شمال به خیابان عباسی و از شرق به خیابان یاخچی‌آباد دسترسی دارد، طبق درخواست‌های متعدد شهروندان و نیازسنجی‌های انجام شده همچنین در راستای تغییر پهنه و رونق ساخت و ساز محقق شده است.

او با اشاره به اینکه محدوده مذکور به لحاظ پهنه بندی طرح تفصیلی مصوب به طور کامل در پهنه R۱۱۲ و به لحاظ مساحتی دارای مساحت ۳۰ هزار و ۱۶۲ مترمربع شامل ۲۶۳ قطعه است، یادآور شد: صدور پروانه و رونق بخشیدن به ساخت و ساز همچنین امکان نوسازی بافت‌های ناپایدار منطقه و ارتقای کیفیت محیطی و محلی در منطقه ۱۶ یکی از دغدغه‌های اصلی مدیریت شهری است که در این بخش از منطقه در دستور کار است.

سالاری پور با بیان اینکه کمبود مسکن و وجود بافت فرسوده در مناطق جنوبی دارای اهمیت بسزایی است، بر استفاده از همه ظرفیت‌ها برای جبران کمبودها در موضوع مسکن، ارائه تسهیلات لازم برای نوسازی بافت‌های فرسوده و کاهش مدت زمان صدور پروانه به ویژه در محلات پرتراکم منطقه تاکید کرد و افزود: براین اساس اصلاح پهنه بندی اراضی علی آباد جنوبی و نازی آباد نیز در دستور کار و در حال انجام است که با اصلاح پهنه بندی مذکور یک هزارو ۶۰۰ قطعه از محدوده های مختلف منطقه بازنگری و تدقیق خواهد شد.

شهردار منطقه ۱۶ تهران این را هم گفت که پارسال زمان صدور پروانه ۴۷ روز بود که ۲۹ روز مربوط به معاونت شهرسازی و ۱۸ روز مربوط به دفتر خدمات الکترونیک بوده است.

او یادآور شد: زمان صدور پروانه اما امسال از ۴۷ روز به ۳۰ روز کاهش یافت که ۲۳ روز مربوط به معاونت شهرسازی و هفت روز مربوط به دفاتر خدمات الکترونیک است.

سالاری پور با اشاره به پروانه های صادر شده هم گفت: بیش از ۹۰ درصد موارد در پهنه R (مسکونی) و ۱۰ درصد در پهنه M (تجاری، اداری و مسکونی) قرار دارند.

به گزارش ایرنا، با این تصمیم و استفاده از مشوق‌های نوسازی و تسهیلات بافت فرسوده، باید انتظار داشت که در آینده نزدیک روند نوسازی محله یاخچی‌آباد که برای سازنده هم اکنون مقرون به صرفه تر شده است، بیشتر و پیشرفتی روز افزون داشته باشد.