مهاباد - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: آبگیری تالاب بین‌المللی «قوپی باباعلی» مهاباد، پس از ۲۰ سال خشکی، آغاز شد.

سعید شهند روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در اجرای مصوبات کارگروه استانی احیای دریاچه ارومیه، توانستیم آبگیری این تالاب بین المللی را که از تالابهای فصلی و مهم در استان است، از طریق رودخانه مهاباد شروع کنیم.

وی اضافه کرد: در راستای تامین حق‌آبه تالاب بین المللی قوپی‌باباعلی با همکاری مدیریت منابع آب مهاباد، آب از رودخانه مهاباد به سمت کانال روستای «گرده‌گروی» هدایت و آبگیری این تالاب آغاز شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه کانال انتقال آب روستای «گرده‌گروی» حدود ۱۰ کیلومتر طول دارد، افزود: اواخر تابستان امسال به دلیل تبخیر زیاد آب، تالاب بین‌المللی «قوپی‌باباعلی» خشک شد و فصل پاییز نیز به دلیل کاهش بارندگی، کم‌آبی این تالاب جبران نشده بود.

وی افزود: تالاب بین‌المللی «قوپی‌باباعلی» مهاباد با وسعت ۵۰۰ هکتار و محدوده اکولوژی حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار زیستگاه پرندگانی نظیر اردک سرسبز و سر حنایی، آنقوت، انواع غاز، فلامینگو و تنجه است.

وی ادامه داد: این تالاب با ویژگی‌های طبیعی و پرندگان خاص خود یکی از بهترین زیستگاه‌های مهم پرندگان آبزی و کنارآبزی و از تالاب‌های مهم این منطقه محسوب می‌شود که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و دارای دیپلم افتخار از سازمان ملل متحد «یونسکو» است.

تالاب بین‌المللی قوپی باباعلی مهاباد در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی این شهر و مسیر جاده مهاباد به میاندوآب و در نزدیکی روستایی به همین نام واقع شده است.

۲ تالاب دیگر به مجموع تالاب‌های بین‌المللی آذربایجان‌غربی افزوده می‌شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: هم اکنون ۶ تالاب کانی برازان و قوپی‌باباعلی مهاباد، یادگارلو، حسنلو و دورگه‌سنگی نقده و پارک ملی دریاچه ارومیه جزو تالاب‌های بین‌المللی استان هستند که مقدمات اضافه شدن ۲ تالاب دیگر در دست انجام است.

وی اضافه کرد: کارهای مقدماتی و اولیه برای ثبت ۲ تالاب شیب‌لو پلدشت و بورالان در ماکو به دلیل وضعیت آبی مطلوب و زیستگاه خوب پرندگان، در سایت رامسر انجام شده و بزودی این ۲ تالاب در شمال استان نیز به تالاب های بین المللی استان اضافه می شوند.

شهند افزود: ثبت تالاب ها در سایت رامسر می تواند حساسیت جوامع محلی و مسوولان امر برای حفاظت از این تالاب ها را بیشتر کند و حمایت‌های بیشتری برای حفاظت از آنان صورت می‌گیرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: تالاب‌های آذربایجان‌غربی به دلیل امنیت و شرایطی زیستی مناسبی که برای پرندگان دارد، استراحتگاه بسیار مناسبی برای انواع پرندگان مهاجری است که همه ساله در مسیر پرواز خود وارد آنها می‌شوند.

تالاب کانی‌برازان مهاباد

وی با اشاره به گونه‌های پرندگان اعم از مهاجر و بومی در استان افزود: مرغ آتشین، فلامینگو، انواع مرغابی‌ها، پلیکان، تنچه، قو، عروس غاز، غاز خاکستری، درنای طناز، درنای خاکستری، کاکائی صورتی، اردک سرسبز، آنقوت، کرکس، قرقی، عقاب طلایی، دلیجه، کبک معمولی، آوست، کاکائی نقره ای، جغد کوچک و کبوتر چاهی از پرندگان پارک ملی دریاچه ارومیه و سایر زیستگاه‌های استان هستند.

به گزارش ایرنا کنوانسیون تالاب ها با هدف حفظ تالاب های جهان در ۱۳ بهمن سال ۱۳۴۹ با حضور ۱۸کشور جهان به میزبانی رامسر تاسیس شد و به همین خاطر به کنوانسیون رامسر نامیده می شود و با توجه به اهمیت تالاب ها ۱۷۱ کشور جهان به این معاهده بین المللی پیوستند.

این کنوانسیون با انگیزه مشارکت بین المللی و همکاری همه جانبه در مطالعه، بررسی، حفاظت و بهره‌وری عقلایی از تالابهای مهم و بخصوص تالابهایی که اهمیت حیاتی برای پرندگان آبزی و کنار آبزی (بومی و مهاجر) دارند، منعقد شده و در طول فعالیت خود توانسته تحقیقات و مطالعات را از پرندگان به کلیه گیاهان و جانوران تالابی گسترش دهد.

آذربایجان‌غربی دارای ۴۰ تالاب است که از این تعداد، ۱۳ تالاب دائمی و ۲۷ تالاب فصلی است.