به گزارش ایرنا، تاریخ فرش در ایران و آذربایجان غربی به قرن ها پیش برمی گردد و محصولاتی از این دست، در اکثر خانه های ایرانیان پیدا می شود؛ شاید در خانه خود یا پدری، از همین فرشهای قرمز رنگ که عمر حدود یک قرنی داشته باشد را دیده باشید.
هر تارو پود فرش هایی که همه روزه از جلو چشمانمان می گذرد، نفسی از بافنده خود را یدک می کشد؛ نفسی که پر از احساس بافنده آن گرههاست و بازدم قالیباف توام با آمال و آرزوهایش همراه با شعرخوانی مخصوص و شمارشگرش بر تار و پود فرش نقش بسته تا جهانی پر از حس را از فرش دریافت کنید.
احساساتی که برگرفته از فرهنگ ایرانی و مختص ایرانی است و در زمره کالای ایرانی کالبد سه هزار ساله بر خود دارد تا تاریخچه فرش را نمایان کند.
فرش ریز ماهی خوی و افشار تکاب از مهمترین نقشهای آذربایجانغربی در حوزه فرش است که در تاریخ این خطه از ایران اسلامی ماندگار بوده و هنوز نیز در حال حرکت به سمت بازارهای جهانی است.
اما قدیمی ترین فرش، قالی پازیریک قدیمیترین فرش جهان در سالهای ۱۳۲۶ تا ۱۳۲۸ شمسی توسط سرگی رودنکو باستانشناس روسی کشف شد و به گفته کارشناسان امر یکی از رگههای این فرش به آذربایجانغربی نیز برمیگردد.
برخی کارشناسان این فرش را از دیار آذربایجانغربی میدانند که نیاز به تاریخ نگاری دقیق تری در این خصوص است که با توجه به فرهنگ منطقه آیا این فرش بافته منطقه آذربایجان است یا دیگر نقاط ایران!
فرش دستباف یکی از شاخصهای هنر دست ایرانیها است و این روزها با وجود همه ناملایمات و بی توجهی ها، در مسیر حضور در بازارهای جهانی قرار گرفته و حتی گام های اولیه ای نیز در این خصوص برداشته شده است.
از زیبایی و منحصر به فرد بودن فرش دستباف صرفا در ایران میتوان صحبت کرد و کشورهای دیگر از جمله چین به داشتن این هنر میان ایرانیان غبطه میخورند و در تلاش هستند تا شاید مشابه این را هم بسازند که آذربایجانغربی نیز سهم بزرگی در این خصوص دارد.
صادرات فرش آذربایجانغربی در مرز ۱۵ میلیون دلاری
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: طبق برآوردها ارزش صادرات فرش دستباف استان سالیانه به حدود ۱۵ میلیون دلار می رسد.
عبدالحمید سرتیپی افزود: فرش تولید شده در استان عمدتا پس از عرضه در بازار استانهای دیگر صادر میشود.
وی با بیان اینکه عمده تولیدات فرش دستباف خانگی بوده و ارائه آمار دقیقی از تعداد بافندهها و میزان بافت مستلزم انجام سرشماری دقیق است، اضافه کرد: براساس برآوردها در سطح استان حدود ۷۰ هزار بافنده هرسال ۲۹۰ هزار مترمربع فرش و تابلو فرش تولید میکنند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۱۲ هزار بافنده تحت پوشش اداره تامین اجتماعی از خدمات بیمه قالیبافی بهره مند هستند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی ادامه داد: در بخش تسهیلات نیز از محل اعتبارات مشاغل خانگی حدود ۱۵۰ میلیارد ریال برای طرحهای پشتیبان و مستقل مشاغل خانگی در مجموع ۲۴۵ طرح تخصیص و به بانکهای عامل معرفی شدهاند.
سرتیپی یادآورشد: از محل اعتبارات تبصره ۱۶ برای ۱۲۰ طرح فرش دستباف حدود ۱۰۰ میلیارد ریال تخصیص یافته و همچنین از محل اعتبارات تبصره ۱۸ نیز تاکنون برای ۱۳ طرح فرش، حدود ۹۰ میلیارد ریال تخصیص یافته است.
وی افزود: در سالجاری تاکنون جمعا ۳۴۰ میلیارد ریال تسهیلات به حوزه فرش دستباف تخصیص داده شده است.
سرتیپی ادامه داد: با عنایت به ضرورت بروز رسانی اطلاعات فعالان فرش استان، برگزاری دورههای آموزشی در این حوزه در دستور کار قرار گرفته که در این راستا طی سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ دورههای آموزشی شامل طراحی، رنگرزی، بازاریابی، ارتقای مهارت قالیبافان برای مخاطبان مربوطه برگزار شده که طی آن ۴۵۰ نفر از فعالان فرش استان در دورههای مذکور شرکت کردهاند که در این راستا سازمان مبلغ پنج میلیارد ریال هزینه کرده و تعداد نفر ساعت حاصله در این خصوص سه هزار و ۶۰۰ نفر ساعت است.
وی به مشکلات حوزه فرش دستباف استان اشاره کرد و گفت: تغییرات بازارهای جهانی و رقابت سایر کشورها و کاهش تقاضا برای فرش دستباف، عدم پذیرش جدید برای بیمه قالیبافی توسط سازمان تامین اجتماعی، نداشتن بیمه تکمیلی و مشکلات بیمه تکمیلی در حوزه تعاونیها، مشکلات تامین ضمانت بانکی برای اخذ تسهیلات و نداشتن صندوق خرد برای رفع نیازهای ضروری را می توان از جمله مشکلات حوزه فرش استان برشمرد.
فرش دستباف نیاز به تدوین سند جامع دارد
چند روز پیش نیز جلسهای در خصوص مشکلات قالیبافان آذربایجانغربی در محل استانداری برگزار شد و استاندار آذربایجان غربی با اشرافیت به مشکلات فرش دستباف گفت: برای رفع مشکلات، توسعه و رونق بازار فرش استان سند جامعی تدوین شود.
محمد صادق معتمدیان با بیان اینکه امروز رقبایی در سطح جهان و منطقه داریم و همچنین نوسانات ارز، تحریم های ظالمانه و عوامل مختلف تاثیر گذار است، افزود: برای رفع مشکلات و ساماندهی بازار فروش و تولید قالی بافان و فرش بافان کمیته و کار گروهی تشکیل شده و مسائل را پیگیری کند.
وی با اشاره به تدوین نقشه راه گفت: با تدوین نقشه راه و همچنین بانک اطلاعاتی ایجاد شده، مشخص می شود چه تعداد هنرمند شهری و روستایی فعالیت میکنند و همچنین چه تعداد در شهرکهای صنعتی مشغول به کار هستند.
ایجاد کمیته صادرات نیاز مهم فرش آذربایجان غربی است
رییس اتحادیه اصناف آذربایجانغربی نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ایجاد کمیته صادرات فرش یک نیاز اساسی در استان است که می تواند کمک خوبی برای ارز آوری داشته باشد.
مجید محبی همچنین برگزاری نمایشگاههای بین المللی، اجازه صادرات فرش بصورت مسافرتی از استان، برند سازی فرش های دست بافت استان و حمایت از بازرگانان فرش استانی را از جمله عوامل و ضرورت هایی عنوان کرد که به توسعه و صادرات فرش استان کمک میکند.
راه اندازی موزه فرش
اما مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی هم در این خصوص اعلام آمادگی کرد که در راستای حمایت از فعالان صنعت فرش استان اقدام به ایجاد موزه فرش کند.
مرتضی صفری ادامه داد: همچنین درصورت تحویل ساختمانهای پادگان ارتش میتوان این مکانها را تبدیل به کارگاه بزرگ جهت فعالیت فعالان صنعت فرش استان کرده تا بتوانند علاوه بر فعالیت به تبلیغات نیز بپردازند.
وی افزود: میتوانند زمینهای فراهم کنند تا تولیدات فعالان فرش استان در موزه ملی فرش ایران به نمایش گذاشته شود.
تغییرات بازارهای جهانی، رقابت سایر کشورها و کاهش تقاضا برای فرش دستباف یکی از عمدهترین مشکلات کارشناسی شده فرش دستباف در کشورمان است که قوانین متعددد موجب پسرفت این کالا در پس فرهنگ آن میشود و می توان با رفع آنها، زمینه صادرات بیشتر را فراهم کرد.
#پیشرفت_آذربایجان_غربی
#پیشرفت_ایران
#جام_رسانه_امید