به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از خبرگزاری فرانسه، برنامه اروپایی رصد زمین امروز خبر داد که گرمایش زمین در ۱۲ ماه پیاپی از مرز ۱.۵ درجه فراتر رفته و برای نخستین بار، رکورد افزایش را نسبت به دوران پیش از صنعنی شدن جهان، ثبت کرده است.
بطور دقیقتر، در بازه زمانی فوریه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱) تا ژانویه ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) دمای هوای سطح کره زمین ۱.۵۲ درجه سانتیگراد بالاتر از بازه زمانی ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ میلادی شده است. بر اساس دادههای این برنامه اروپایی، ژانویه ۲۰۲۴ با میانگین دمای ۱۳تا ۱۴ درجه سانتیگراد، گرمترین ژانویه ثبت شده از زمان آغاز ثبت اندازهگیری دمای هوا بوده است.
ریچارد بتز (Richard Betts)، مدیر مطالعات تأثیرات آب و هوا در این برنامه اروپایی، خاطر نشان میکند که هنوز این دمای ثبت شده به معنای شکست تلاشها برای توقف روند گرم شدن زمین و پیامدهای آن نیست. اما اگر این روند به شکل ثابت و در طول چند دهه ادامه یابد، به معنای ناکامی تلاشهاست.
وی با اشاره به اینکه پیشتر در اجلاس آبوهوایی پاریس در سال ۲۰۱۵ مرز افزایش ۱.۵ درجه سانتیگراد برای گرمایش زمین به منظور تعریف برنامهها برای جلوگیری از گرم تر شدن زمین مشخص شده بود، افزود: این مساله (رکورد جدید دمای زمین) یادآوری دیگری از تغییرات عمیقی است که پیشتر در اقلیم خود ایجاد کردهایم و اکنون باید با آن سازگار شویم.
برایان هاسکینز (Brian Hoskins) مدیر مؤسسه تغییرات اقلیمی گرانتام در امپریال کالج لندن، گفت: این یک هشدار جدی در مورد فوریت اقدام برای محدود کردن تغییرات آب و هوایی است.
یوهان راکستروم (Johan Rockström) از موسسه پوتسدام برای تحقیقات تأثیر آب و هوا (PIK)به خبرگزاری فرانسه گفت: این یک هشدار بسیار مهم و فاجعه آمیز است (...)، هشداری به بشریت در مورد اینکه سریعتر از حد انتظار به مرز افزایش ۱.۵ درجهای دمای زمین نزدیک می شویم.
بر پایه گزارش خبرگزای فرانسه، دمای فعلی زمین در مقایسه با سالهای ۱۸۵۰-۱۹۰۰ حدود ۱.۲ درجه سانتیگراد گرم شده است. گروه چند ملیتی کارشناسان محیط زیست در مورد تحولات اقلیمی (Giec ) با توجه به نرخ فعلی انتشار گازهای گلخانهای، پیشبینی میکند که احتمال عبور از آستانه میانگین ۱.۵ درجه سانتیگرادی دمای زمین تا سالهای ۲۰۳۰-۲۰۳۵ دوبرابر شده است.