سمنان - ایرنا - محمود فامیلی فرزند حبیب الله و اقدس از شهیدان دفاع مقدس دیار دارالمرحمه سمنان است، سردار رشیدی که نزدیک به پنج سال کار اطلاعاتی کرد و از مرگ نمی‌هراسید. مزدوران ضدانقلاب شهادت او را دستاورد بزرگ خود می‌دانستند، اما مجازات شدند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهید فامیلی فرزند حبیب الله در چهاردهم تیر سال ۱۳۴۲ در سمنان در خانواده ای مذهبی چشم به جهان گشود.

وی در رعایت اخلاق، ادب و متانت شهره بود و از همان دوران نوجوانی علاقه فراوانی به قرآن و اهل بیت(ع) داشت. سراپا مطیع فرمان امام خمینی(ره) بود و از جوانان فعال در پیروزی انقلاب اسلامی محسوب می شد.

شهید محمود فامیلی نقش مهمی در شناسایی و مقابله با فعالیت‌های تشکیلاتی اعضای حزب توده در سمنان داشت که در سال‌های اول پیروزی انقلاب با ظاهری مردم‌فریب و با فعالیت‌های پنهانی ضدانقلابی، قصد جذب جوانان را داشتند.

این شهید بزرگوار در ۱۸ سالگی به عضویت سپاه پاسداران درآمد و یک سال بعد، کار در واحد اطلاعات سپاه سمنان را آغاز کرد. در عملیات‌های مختلف از جمله عملیات‌ فتح ‌المبین، بیت ‌المقدس، والفجر مقدماتی، خیبر و بدر نقش آفرینی کرد.

شهید فامیلی در سن ۲۲ سالگی ازدواج کرد و یک سال بعد صاحب دختری شد که نامش را از نام دختر گرامی پیامبر اسلام(ص) زهرا انتخاب کرد.

او در عملیات بدر از ناحیه دست چپ مجروح شد،اما به عقب بازنگشت و به جنگ ادامه داد و این کار موجب قطع عصب حسی او شد.

عضویت در شورای فرماندهی حفاظت اطلاعات لشکر ۱۷ علی‌ بن ‌ابیطالب(ع) در عملیات خیبر و جانشینی فرماندهی حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران سمنان، از جمله مسوولیت های شهید فامیلی بود.

شهید سردار فامیلی بیش از ۲ سال، در واحد اطلاعات و بیش از سه سال در حفاظت اطلاعات سپاه استان سمنان خدمت کرد.

یکی از همرزمان شهید فامیلی نقل می‌کند: «عملیات بزرگی در پیش بود. برای شکستن خط دشمن و باز کردن راه پیشروی رزمندگان، نیاز به نیروهای زبده ای داشتیم. نیروهایی که توان گذراندن دوره آموزشی خط‌شکنی و غواصی را داشته باشند.» این سخنان سردار غلامرضا جعفری فرمانده لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب(ع) بود. موضوع به حدی جدی و مهم بود که شخص فرمانده لشکر، خود به محل استقرار گردان آمده بود.

رشادت برای به عقب برگردادن رزمنده همشهری

نیروهای گردان در صف هایی منظم ایستاده بودند و سردار جعفری منتظر پاسخ بود. از اولین نیروهایی که برای این کار مهم اعلام آمادگی کرد، محمود فامیلی بود. او در آن زمان به عنوان نماینده حفاظت اطلاعات لشکر در گردان بود و وظایف مهمی به عهده داشت. در نهایت، بر خلاف نظر ایشان، با اعزام او برای آموزش موافقت نشد.

از دیگر همرزمان شهید سردار فامیلی می‌گوید: ضدحمله شدید عراقی ها پس از عملیات بدر شروع شده بود. نیروهای عمل کننده سپاه در عملیات، در حال تحویل خط به ارتش بودند. از طرف فرماندهی دستور عقب نشینی داده شد. اخلاقی و نوروزی که زیر یکی از پل ها سنگر گرفته بودند، به سختی حاضر به عقب نشینی شدند. تانک های عراقی به سمت نیروهای خودی حرکت می کردند. محمدعلی غریبشاهیان از شدت جراحت روی زمین افتاده بود. آتش دشمن به حدی شدید بود که کسی نمی توانست او را به عقب منتقل کند. یکی گفت:« این دیگر کیست که در این آتش رفته محمدعلی را بردارد؟» دیگری جواب داد:« نمی دانم، ولی هر که هست خیلی جرأت دارد.» محمود پس از رسیدن به منطقه، غریبشاه را به دوش گرفت و از لابه لای گندمزارها به عقب منتقل کرد.

این شهید والامقام در سن ۲۴ سالگی در عملیات درگیری با گروهک ضدانقلاب در منطقه سردشت در ۱۷ مرداد سال ۱۳۶۶ به مقام والای شهادت نائل شد.

پیکر پاک شهید فامیلی در گلزار شهدای بقعه حضرت یحیی(ع) سمنان به خاک سپرده شده است.

نقش و طرح دموکرات‌ها برای شهادت شهید فامیلی

پس از شهادت شهید فامیلی، رادیو دموکرات با قطع برنامه‌های عادی خود، خبر عملیات کمین نیروهای دموکرات را اعلام می‌کند، چرا که به شهادت رساندن سردار فامیلی از برنامه‌های مهم حزب بود که در جلسه اعضای مرکزی حزب برای آن تصمیم‌گیری شده‌ بود.

پس از شهادت شهید فامیلی، سازمان حفاظت اطلاعات سپاه با اعزام یک تیم اطلاعاتی و عملیاتی ویژه، مزدوران ضدانقلاب را که با عملیات کمین باعث شهادت سردار فامیلی و سیدعلی اصغر شدند، دستگیر کردند و به دادگاه عدل اسلامی تحویل دادند. آنها به مجازات خود رسیدند. در عین حال، پایگاه‌های سپاه مثل گذشته به مبارزه با ضدانقلاب و حزب خائن دموکرات ادامه دادند.

شهید فامیلی در وصیت نامه خود با تاکید بر پیروی از دستورات اسلام و رهبری گفته است: وحدت و همدلی مردم کشور خار چشم دشمنان و رمز پیروزی است.

نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس

به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.

رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمه‌گسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسین‌برانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.

نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.

جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمام‌قد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.

جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، می‌توان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.

مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.

سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.

مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان می‌دهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب می‌شود.

هم‎گام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهه‌های جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور می‌شود.

نگاهی به آمار رزمندگان و شهدای استان سمنان

شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر می‌رسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل می‌دهد و بر پایه گزارش‌ها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل می‌شود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.

از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهه‌های جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.

از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.

شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل می‌دهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.

طبق گزارش‌ها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.

برنامه‌ریزی برای دومین کنگره شهدای استان سمنان در بهار ۱۴۰۳

سمنان به عنوان یکی از استان‌های سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامه‌ریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید در بهار سال ۱۴۰۳ مزین شود.

برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استان‌ها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سه‌هزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشه‌جاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.

برچسب‌ها