به گزارش روز سهشنبه ایرنا به نقل از نشریه تایم، درحالیکه مناقشهها در اوکراین و خاورمیانه به وجود آمده است، کشورها در سراسر جهان هزینههای بیشتری برای ارتشهای خود میکنند. طبق گزارش اندیشکده موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی، در سال ۲۰۲۳ مجموع هزینه دفاعی جهانی با افزایش ۹ درصدی نسبت به سال قبل به ۲.۲ تریلیون دلار رسید. این اندیشکده محرکهای افزایش هزینه دفاعی را جنگ اوکراین و وخیم شدن رابطه بین آمریکا و چین میداند.
در منطقه هند- اقیانوس آرام، تنش راهبردی بین دو ابر قدرت به صورت فزاینده کشورهای منطقه را به سمت واشنگتن یا پکن سوق داده است و دو طرف آنچه میتواند به عنوان آمادگی برای جنگ احتمالی باشد را افزایش دادند.
در آمریکا و کشورهای متحد آن یعنی استرالیا، ژاپن، کرهجنوبی، تایوان و فیلیپین مجموع بودجه دفاعی با افزایش حدود ۷.۴ درصد از حدود ۹۸۴ میلیارد دلار به ۱.۰۵ تریلیون دلار رسیده است. فیلیپین تنها کشوری است که بودجه دفاعی در سال ۲۰۲۳ را کاهش داد گرچه این کشور جنوب شرقی آسیا همکاری خود با ارتش آمریکا را افزایش داده و به لحاظ راهبردی در یک سال گذشته نقش خود در منطقه را در میانه تنشها با چین بر سر دریای جنوبی چین تقویت کرده است.
بیشترین افزایش هزینه دفاعی در میان متحدان منطقهای آمریکا متعلق به تایوان است که با افزایش ۲۰ درصدی بودجه نظامی آن را به ۳ میلیارد دلار رسانده است.
فنلا مکگرتی عضو ارشد اقتصادهای دفاعی در موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی در جریان یک نشست خبری برای ارائه گزارش موازنه نظامی ۲۰۲۴ گفت: طی ۱۰ سال گذشته در آسیا، شاهد افزایش هزینه دفاعی هم راستای رشد اقتصادی بودیم. اما چند سال گذشته عاملهای راهبردی مطرح شدند و یک نیاز برای هزینه بیشتر بمنظور حفظ امنیت منطقهای و مقابله با نفوذ چین به وجود آمد.
در ادامه این گزارش آمده است: از طرف دیگر چین، روسیه و کرهشمالی را متحدان خود میداند که نظم بینالمللی به رهبری غرب را به چالش کشیده و همچنین به شدت در ارتشهای خود سرمایه گذاری کردند. چین به تنهایی بیش از همسایگان خود هزینه میکند؛ گزارش موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی نشان میدهد که بودجه دفاعی ۲۱۹ میلیارد دلاری پکن ۴۳ درصد از هزینه دفاعی کل منطقه آسیا در سال گذشته را به خود اختصاص میدهد.
درحالیکه کرهشمالی هزینههای دفاعی خود را به طور علنی اعلام نمیکند، چین و روسیه در مجموع سرمایهگذاریهای نظامی را با افزایش ۲.۶ درصدی از ۴۱۶ میلیارد دلار به ۴۲۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ افزایش دادند. در همین حال آزمایشهای موشکی کرهشمالی در سال ۲۰۲۳ و همچنین لفاظیهای خصمانه فزاینده نشاندهنده تمرکز بر تقویت قدرت نظامی این کشور است.
درحالیکه کارشناسان پیشتر گفتند که اولویت روابط دفاعی و دیپلماتیک آمریکا در آسیا لزوما نشانه ایجاد معادل ناتو در این منطقه نیست و اینکه رزمایشهای روسیه، چین و کرهشمالی با همدیگر در منطقه هند- اقیانوس آرام لزوما مقدمه جنگ نیست، موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی گفت که چین «افزایش ظرفیت قدرت» را نشان داده، که باعث همکاری بیشتر بین ایالات متحده و متحدان منطقهای آن شده است تا «به شکل یک موازنه» عمل کند.
کارل دیویی، مشاور تحقیقاتی این موسسه برای تحلیلهای دفاعی و نظامی، میگوید در حالی که ممکن است هزینههای دفاعی به علت مسائل امنیتی «حاد» مانند تایوان یا دریای جنوبی چین افزایش یابد، اقتصادهای بزرگتر در منطقه با رویکردی آیندهنگرتر روی ارتشهای خود سرمایهگذاری میکنند. وی افزود: آنچه ما در آنجا خواهیم دید، موقعیت بلندمدت اقتصادهای دفاعی آنها برای مقابله با تهدیدات بلندمدت است.