به گزارش خبرنگار ایرنا، "تخت جمشید" جهانی فارس از پربازدیدترین بناهای تاریخی ایران است و آنطور که آمارها نشان میدهد این میراث باستانی همواره در برنامه سفر گردشگران خارجی این استان جای گرفته است.
تخت جمشید مجموعهای از چند کاخ تو در تو در کنار دشت مرودشت است که در دوران زمامداری داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول بنا شده و پایتخت تشریفاتی امپراتوری هخامنشیان بودهاست. این میراث به جای مانده از ایران باستان همواره در کنار حافظیه و سعدیه پربازدیدترین جاذبه گردشگری فارس از سوی گردشگران خارجی بوده است.
با این حال محور ورودی، محوطه و برخی از بخشهای این مجموعه جهانی نیازمند مرمت، بهسازی و ساماندهی است.
اخیرا استاندار فارس در جمع نخبگان این استان اذعان کرد که زینبده نیست که این بنای تاریخی و ثبت جهانی فارس، وضعیت مناسبی نداشته باشد.
به این منظور چند پروژه ساماندهی این مجموعه تعریف و برخی از دهه فجر اجرایی شده تا تخت جمشید، نوروز امسال به شکلی زیبندهتر میزبان بازدیدکنندگان باشد، هرچند برنامههای بلندمدتتر نیز تعریف شده است.
زیباسازی ورودی تخت جمشید
به تازگی پروژه ساماندهی محور ورودی تخت جمشید و تامین روشنایی این مسیر با اعتبار ۷۰ میلیارد ریال اجرایی شده و به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس قرار است در این قالب، روکش آسفالت به طول سه کیلومتر به عرض سه متر در ۲ طرف محور ورودی تخت جمشید انجام و روشنایی محور ورودی تخت جمشید نیز تامین شود.
محمد ثابت اقلیدی در آیین آغاز عملیات اجرایی این پروژه بر سرعت عمل در تکمیل این پروژه تاکید کرد.
آنطور که او گفت هدف از این پروژه بهسازی ورودی تخت جمشید، آمادهسازی این مجموعه برای پذیرش گردشگران در ایام نوروز ۱۴۰۳ است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس بار دیگر نیز امروز (یکشنبه) در بازدید از این پروژه گفت: تا پیش از تعطیلات عید نوروز اقدامات لازم در این مکان پربازدید برای گردشگران و مسافران انجام خواهد شد.
این پروژه با مشارکت و همراهی اداره کل راهداری استان فارس، سازمان برنامه و بودجه، استانداری فارس، فرمانداری شهرستان مرودشت و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در دست اجرا است.
لباس طراوت و زیبایی بر تن محوطه میراث هخامنشی
منظره محوطه مجموعه کاخهای تخت جمشید، چندان دلچسب و چشمنواز نیست و این ایرادی است که همواره از سیمای بصری پیرامون این میراث جهانی و گردشگرپذیر گرفته شده است.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی تعدادی از درختان مجموعه تخت جمشید خشکشدهاند.
ثابت اقلیدی گفت: برنامهریزی شده تا همه درختهای محوطه تخت جمشید هرس شوند و در روز درختکاری امسال نیز نهالهای جدید جایگزین کاجهای خشکیده شود.
او این را هم اضافه کرد که سرویسهای بهداشتی فعلی مجموعه جهانی تخت جمشید در حال ساماندهی است و مکان مناسب برای سرویسهای جدید نیز در نظر گرفته شده است.
یکی دیگر از نقاط ضعفی که همواره بر مدیریت گردشگری این میراث جهانی فارس وارد شده، در دسترس نبودن امکانات رفاهی و البته بیش از ان بهرهبرداری از این جاذبه گردشگرپذیر برای رونق هنر و صنایع دستی استان است.
طوریکه پس از اختصاص اعتبار ۵۰میلیارد ریالی سفر نخست رئیس جمهور به فارس برای ایجاد پنج بازارچه صنایعدستی در در این استان قرار شد محل راهاندازی یکی از این بازارچههای دائمی، مجموعه تخت جمشید باشد.
با فراهم کردن زیرساختهای لازم، اکنون مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس اعلام کرد که این بازارچهها نوروز امسال برپا میشود.
ثابت اقلیدی در این باره گفت: امسال بازارچههای تخت جمشید ساماندهی و بهگونهای برپا میشود که تعداد محدودی مغازه برای فروش نیازهای اولیه گردشگران مثل آبمعدنی، چای و اغذیه و بقیه برای عرضه صنایعدستی هنرمندان فارس اختصاص یابد.
مرمت، نوسازی، حفاظت و بازدید از میراث مهندسان پارسی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس در ادامه اقدامات اجرایی و برنامهریزی شده برای ساماندهی این میراث فارسی، از تعویض شیشههای آسیبدیده محافظ و مرمت پلکان چوبی ورودی این سایت تاریخی خبر داد.
ثابت اقلیدی گفت: نوسازی پلکان چوبی ورودی مجموعه از امروز آغاز میشود و بعلاوه روشنایی مسیر فراهم خواهد شد.
علاوه بر اینها مدیرکل میر اث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس که تلاشهای او برای ساماندهی تخت جمشید اخیرا مورد تقدیر استاندار نیز قرار گرفته، بر لزوم ایجاد زیرساختهای لازم برای بازدید گردشگران از آبراهههای این مجموعه نیز تأکید کرد.
آنطور که او گفته قرار است ساختمان موزه تخت جمشید (موزه هخامنشی فارس) نیز در آیندهای نزدیک مرمت شود.
همیاری سرمایهگذاران و خیران در حفاظت از تخت جمشید جهانی
به تازگی، استاندار فارس از اعلام آمادگی یک سرمایهگذار برای ساماندهی تخت جمشید با اعتبار ۱۰ هزار میلیارد ریال خبر داد و گفت: از حضور سرمایههای خصوصی در این استان استقبال میکنیم.
علاوه بر این به دنبال درخواست و فراخوان مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای لزوم لوله گذاری دفع آبهای سطحی در محور ورودی تخت جمشید، خیر شیرازی در این زمینه به مجموعه جهانی تخت جمشید کمک کرد و ۱۸۰ متر لوله GRP به ارزش حدود چهار میلیارد ریال را اهدا کرد.
اکنون علاوه بر کاوشهای باستانشناسی این مجموعه باستانی و جهانی ایرانزمین، بهسازی و مرمت آن نیز به قوت در دستور کار مسئولان استانی قرار گرفته و به پیش میرود.
مجموعه تخت جمشید، یکی از ۱۳ میراث جهانی فارس در ۱۰ کیلومتری شمال مرودشت و ۵۷ کیلومتری شیراز واقع شده و هرساله میزبان گردشگران بسیاری از سراسر ایران و جهان است.