به گزارش خبرنگار ایرنا، کمتر از ۷۲ ساعت به زمان برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری فرصت باقیمانده و در این روزهای شلوغ و پر سر و صدای تبلیغات داوطلبان ورود به خانه ملت آن چه برای مسوولان امر مهم جلوه میکند، حضور حداکثری شهروندان در پای صندوقهای رای و در نهایت نیز تصمیمگیری برای سرنوشت شهر و دیارشان است.
انتخابات همواره به عنوان یکی از سطوح و مراتب مشارکت سیاسی، عمل داوطلبانهای است که میتواند در ساخت فرصتهای سیاسی و اجتماعی اثرگذار باشد و امید به آینده در جامعه و آحاد افراد آن را افزایش دهد.
نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان جامعهای در حال توسعه بیش از اینکه به مشارکتهای عاطفی نیاز داشته باشد به مشارکتهای سیاسی و اجتماعی نیازمند بوده تا حضور حداکثری مردم در انتخابات بتواند بر بسیاری از مسایل متعدد کشور اثرگذار باشد.
در این میان، نهاد دانشگاه به عنوان یکی از ارکان اجتماعی مدرن در جامعه ایرانی میتواند به مشارکت شهروندان و گفت و گو و مباحثههای سیاسی و اجتماعی دانشجویان در فضای انتخاباتی نقش موثری داشته باشد و همواره این انتظار از دانشجویان مطرح است تا در فضای دانشگاه و همچنین جامعه، آماده کنشگری سیاسی در سطوح مختلف آن باشند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین در این رابطه به سراغ چند تن از دانشجویان و همچنین مسوولان دانشگاهی این استان رفته تا به نقش دانشجو و جامعه دانشگاهی در مشارکت سیاسی و فضای انتخاباتی و نیز ایجاد شور و اشتیاق در این رویداد مهم اجتماعی حال حاضر بپردازد.
برای داشتن تحلیل های سیاسی، دانشگاه و دانشجو باید سیاسی باشند
یک دانشجوی کارشناسی رشته حقوق دانشگاه آزاد قزوین در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: دانشگاه و دانشجو باید سیاسی باشد تا قدرت تحلیل سیاسی را داشته باشند و امیدوارم که کوتاه شود آن دستهایی که تلاش دارد قشر جوان و دانشگاه ما را غیرسیاسی کند، چون وجود بینش سیاسی امر واجبی است که جز با کار، مطالعه و مباحثه سیاسی به دست نمیآید.
محمدمعین مهدوی افزود: با نگاه به تاریخ معاصر کشور، چه در زمان قبل از انقلاب چه بعد از انقلاب اسلامی سال ۵۷، دانشجویان نقش خطیری در جامعه داشته و دارند و اگر به نقش آنان در طول تاریخ انقلاب اسلامی هم نگاهی بیاندازیم این دانشجویان بودند که نسبت به دیگر اقشار جامعه برای پیروزی انقلاب اسلامی نقش آفرینی کردند.
وی با بیان این اینکه دانشجویان به عنوان قشر فرهیخته و با آگاهی بخشی به جامعه نقش موثر و بسیار مهمی در مشارکت سیاسی جامعه خواهند داشت، تاکید کرد: تشکلات دانشجویی با انتشار مقالات، بیانیه، مصاحبه، تریبون آزاد و شنیدن صدای فضای پیرامونی خود میتوانند ضمن کمک به افزایش سطح مشارکت سیاسی جامعه، در جذب و تربیت افراد انقلابی و کارآمد نیز تاثیرگذار باشند.
وی ادامه داد: در نخسیتن گام بایستی مفاهیم دموکراسی و مشارکت در کلاسهای درسی دانشگاه برای دانشجویان به خوبی تدریس، تفهیم و تبیین شود و اسایتد نیز توجه داشته باشند که به اجبار برای شرکت در انتخابات دانشجویان تلاش نکنند، بلکه روشن گریکرده و نقش تک تک مردم را در فرآیندهای این چنینی تبیین کنند.
مهدوی به انتظارات جامعه دانشگاهی و دانشجویان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و یادآور شد: کارآمدی، صداقت، شفافیت آرا، پرهیز از دادن وعدههای غیر عملی، مبارزه با مظاهر فساد، برقراری عدالت آموزشی، حل مشکلات معیشتی مردم و اشتغال جوانان از جمله انتظارات جامعه دانشگاهی و دانشجویان از خانه ملت است.
برای واکاوی هر چه بیشتر مشارکت دانشجویان در انتخابات و مسایل سیاسی به سراغ یک جامعه شناس و استاد دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) رفتیم تا نظر وی را در این زمینه جویا شویم.
جنبش دانشجویی پرشور همواره گفتمان های متعدد و مشارکت گسترده را رقم زده است
مرتضی قلیچ، استاد دانشگاه و جامعه شناس نیز با اشاره به موضوع مشارکت سیاسی دانشجویان، اظهارکرد: به طور کلی و در طول تاریخ معاصر ایران هر زمانی که جنبش دانشجویی پرشور بوده و دانشجویان به صورت تشکل مند، گفتمان های متعدد را دنبال کرده اند، سطح مشارکت به طور کلی بالا رفته و هر وقت دانشگاه و دانشجو دچار رخوت و بی انگیزگی شده، سطح مشارکت ها پایین آمده که این مساله نشان از آن دارد که دانشگاه تبلوری از جامعه است.
وی با تاکید بر اینکه دانشجویان معمولا تلاش می کنند سیاسی باشند، بیان کرد: دانشگاه تراز باید سیاسی باشد، نه به این معنا که جایگاهی باشد تا احزاب بخواهند از مشارکت دانشجویان به عنوان ابزار برای اهداف خود استفاده کنند، بلکه دانشجو باید مطالبه گر و پیشرو باشد و برای مسایل مملکت راه حل ارایه دهد.
این استاد دانشگاه جامعه شناسی تاکید کرد: تشکل های سیاسی در واقع آماده ساز میادین گفت و گو در دانشگاه ها هستند و زمانی که دانشگاه از حیث دانشجویی تشکل مند شود به نوعی نظم گفت و گو ها شکل می گیرد، چرا که تشکل ها، خط مشی ها، راهبردهای متفاوتی در قبال مشکلات و راه حل هایی در مسایل کشور دارند و از این حیث می توانند پویایی و نشاط سیاسی و اجتماعی را در دانشگاه ها به وجود آورند.
وی با بیان اینکه بخش زیادی از دانشجویان از قشر جوان هستند و شاید بعضا دومین بارشان باشد که پای صندوق های رای حاضر می شوند، اظهار کرد: زمانی که فضای انتخابات در دانشگاه گرم می شود به نوعی دانشگاه و دانشجویان را به سهام داران اساسی یک کشور تبدیل می کنند، بر همین اساس هر تحولی در کشور باید بر مدار دانشگاه باقی بماند.
نخبگان و فرهیختگان نقش محوری و راهبری جامعه را دارند
حسین محمدی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ضمن بیان برخی نظرات، با تاکید بر نقش دانشجویان در مشارکت سیاسی جامعه، اظهار کرد: نخبگان و فرهیختگان همواره در یک جامعه نقش محوری را در هدایت و راهبری جامعه برعهده دارند که از آنها می توان به عنوان خواص جامعه یاد کنیم، به این دلیل که رفتارهایشان در حوزه های مختلف موثر است و می توانند به عنوان مرجع فکری سایر آحاد جامعه قرار گیرند.
این مسوول دانشگاهی با اشاره به اینکه دانشجویان زبانی گویا برای بیان حقایق دارند و نسل جوان و پرشوری هستند که امکان تحلیل شرایط نیز برای آنان فراهم است، افزود: این قشر از جامعه از آنجایی که از اصول و قواعد اداری و ساختاری فارغ البال هستند و می توانند آزادانه تحلیل کنند و حرف بزنند، در بین قشر نخبگان از جایگاه و اهمیت مهمی برخوردارند و در فرآیندهای یک جامعه می توانند تاثیر بسیار زیادی داشته باشند.
محمدی یادآورشد: دانشجویان باید این موضوع را مورد توجه جدی قرار دهند که وارد جناح بازی و سیاسی بازی ها نشوند و در کنشگری های سیاسی خود اطلاعات لازم را کسب کنند تا قدرت تحلیل به دست آورند و در مواجه با فرآیندهای حمکرانی جامعه، ایفای نقش کنند.
این معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ادامه داد: قاعدتا مشارکت سیاسی، به خصوص در عرصه هایی همانند انتخابات یکی از وظایف جدی دانشجویان می تواند تلقی شود و دانشجو می تواند با ایجاد بستر و زمینه های مختلف هم برای خود و هم دیگران آگاهی فراهم کند.
محمدی با بیان اینکه در عرصه انتخابات، دانشجویان می توانند کارها و فعالیت های سیاسی مختلفی انجام دهند که منجر به مشارکت آگاهانه سیاسی شود، تاکید کرد: دانشجویان می توانند مسایل جامعه را به درستی بشناسند و دیدگاه های مردم را نمایندگی کنند و همچنین با طرح سوالات تخصصی و جدی از کاندیداها در خصوص مسایل روز کشور، امکان شناخت بیشتر مردم از نامزدها را فراهم کنند تا آنان آگاهانه دست به انتخاب بزنند.
وی اظهارکرد: عرصه دیگری که دانشجویان می توانند در آن نقش موثری ایفا کنند، افزایش نشاط سیاسی در جامعه است که با کنش سیاسی خود می توانند منجر به مشارکت پرشور مردم در عرصه های مختلف سیاسی از جمله حاضر شدن پای صندوق باشند.
این مسوول با اشاره به اینکه تشکل های دانشجویی که نماینده قاطبه دانشجویان هستند نیز می توانند با قواعد و مرام نامه خود فعالیت کنند و صدای دانشجویان و دانشگاه در عرصه های سیاسی و اجتماعی باشند، بیان کرد: تشکل های دانشگاهی اگر بتوانند رای دانشجویان و نظرات آنان را نمایندگی کنند، قاعدتا نشاط و کنش آگاهانه سیاسی در جامعه و دانشگاه ها ایجاد خواهد شد.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: انتظار جامعه دانشگاهی توجه ویژه مجلس شورای اسلامی در عرصه قانون گذاری و نظارت به مساله علم و فناوری و همچنین ورود جدی نمایندگان به عرصه های اقتصادی و معیشتی است تا بتوانند با کمک قوانین در حل مسال حیاتی مردم تاثیرگذار باشند.
سخن پایانی:
بدون شک حضور مردم در عرصه مشارکت های انتخاباتی همراه با اقشار دانشگاهی، به ویژه دانشجویان به همراه احزاب و تشکل های دانشگاه ها آن چنان می تواند شور رقابتی در انتخابات ایجاد کنند که همانند گذشته باز هم شاهد به پایان رسیدن یکی دیگر از رویدادهای حساس جامعه خود باشیم.