حمیدرضا خادم روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: پس از برگزاری نشست شورای ملی ثبت در ادارهکل ثبت و حریم آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، پنج اثر پیشنهادی میراثفرهنگی ناملموس خوزستان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
وی افزود: آثار ثبتشده شامل افسانه "شَشَهدالوُ در گاهشماری فرهنگ لری"، "مهارت پخت قِلیِه دعوتی شوشتر"، "مهارت ساخت منقل گلی جنوب خوزستان"، "مهارت ساخت بِی(عروسک بومی شوشتر)"، "مهارت پخت مُطَنجِنَه (قِلیِه دِزفیلی)" و "قِلیِه بِه انار شوشتر" هستند
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول هدف از ثبت آثار فرهنگی ناملموس را آگاهیبخشی به مردم و همچنین معرفی آداب و رسوم، فنون، دانش سنتی و خوراک و پوشاک گذشتگان دانست و گفت: ثبتملی این آثار نقش موثری در افزایش توجه به آداب و رسوم گذشتگان و بهره گیری از این آثار در رونق گردشگری دارد.
به گزارش ایرنا، قلیِه از غذاهای سنتی و بومی در شهرهای دزفول و شوشتر است که با نامهای متفاوت در بین مردم این ۲ شهر به نام «مُطَنجِنَه» و «قِلیِه دِزفیلی» در دزفول و «قِلیِه بِه انار» در شوشتر شناخته شده است و بیشتر در فصل زمستان و سرما پخت و مصرف میشود.
به دلیل طعم ترشی که غذای یادشده دارد آن را «قِلیِه ترش» نیز مینامند و مواد تشکیل دهنده قلیه، گوشت قرمز گوسفندی، دنبه، لوبیا چشم بلبلی، نخود گرد، برنج، بلغور گندم، پیاز، سیر، آلو خورشتی، رب انار، دانه انار، بِه، نمک، فلفل و زردچوبه است؛ ضمن اینکه ترکیبات قِلیِه در این ۲ شهر با تفاوتهایی در مواد اولیه و چاشنیها دستور پخت گوناگونی را به همراه دارد.