به گزارش ایرنا، این ویژه برنامه با حضور و سخنرانی علی مجتبی روزبهانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان، «مارال آق مرادوا» مدیر بخش بین الملل دانشگاه دولت محمد آزادی، «بهار آتانیازوا» رئیس دپارتمان زبان فارسی و جمعی از استادان و دانشجویان گروه زبان فارسی دانشگاه دولت محمد آزادی ترکمنستان و فارسیآموزان رایزنی فرهنگی در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در عشقآباد برگزار شد.
نظامی گنجوی از بزرگترین و شناختهشدهترین شاعران فارسیزبان است. آثار این شاعر سدهی ششم، بهخصوص کتاب «پنج گنج»، سهم بزرگی در شکلگیری فرهنگ عارفانه و عاشقانهی ایرانی دارد. همچنین، بهدلیل نقش مهم نظامی در داستانسرایی ادبیات فارسی، روز ۲۱ اسفند را در تقویم رسمی ایران به بزرگداشت او اختصاص دادهاند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان درباره حکیم نظامی شاعر پارسی گوی قرن ششم هجری به عنوان یکی دیگر از گوهرهای ایران زمین گفت: از لحاظ ادبی و شکلی، ویژگی اصلی آثار حکیم نظامی، قدرت وی در داستانسرایی، تصویرسازی و شخصیت پردازی است که بیشتر سعی کرده با توجه به فرهنگ عامه مردم، اندیشه های عرفانی و فلسفی خود را به زبان شعر بیان کند که نماد این هنر و داستان سرایی را می توان در خسرو وشیرین به عنوان شیرین ترین حکایت عاشقانه رایج در میان مردم مشاهده کرد.
وی افزود: یکی دیگر از وجوه آثار نظامی، نگاه او به انسان و هویت انسانی است. در اندیشه نظامی، انسان در محور و مرکز قرار دارد و همه پدیده ها به سوی او و همگام با او و در ارتباط مستقیم با او در حرکت هستند.
روزبهانی در ادامه گفت: نظامی به عنوان متفکر مسلمان و آگاه برای ساختن جامعه آرمانی به سه بُعد وجود انسان یعنی اخلاق فردی و تزکیه اجتماعی، تعامل با همنوعان و نهایتاً صفات معنوی و روحانی انسان، توجه نشان داده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان همچنین از حسن نظر و تأکیدات مقامات عالی ترکمنستان بر گسترش همکاری های فرهنگی بین دو کشور قدردانی کرد.
نوید رسولی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان نیز با اشاره به حکیم نظامی و گرامیداشت مقام و منزلت شاعر بزرگ پارسی گوی ایرانی در تقویم ملی ایرانیان گفت: اگر آسمانِ ادبِ پارسی را هفت ستاره درخشان، روشن کرده باشند، بیگُمان یکی از این هفت اختِر رخشنده و تابناک، «نظامی گنجوی» است.
«بهار آتانیازوا» رئیس گروه زبان فارسی دانشگاه دولت محمد آزادی در سخنان خود با اشاره به مشرق زمین به عنوان سرزمین متفکران، فیلسوفان و اندیشمندان بزرگی نظیر خوارزمی، بیرونی، فارابی، ابن سینا، حافظ، فردوسی، عمر خیام، نظامی و مختوم قلی که آثار شگفت انگیزی در تاریخ و فرهنگ باستانی برجای گذاشته اند، نظامی را شاعر و دانشمند و از شخصیت های بزرگ جهان معرفی کرد که اثری فراموش نشدنی در تاریخ ادبیات مشرق زمین برجای گذاشته است.
وی در پایان سخنان خود، مطالعه میراث ادبی و تبلیغ و ترویج آثار بس ارزنده نظامی و انتقال اندیشه های این شخصیت بزرگ مشرق زمین به نسل های آتی را از جمله اولویت های اساسی دانست.
اجرای نقالی داستان «خسرو و شیرین»، خواندن مقاله و اشعاری از این شاعر بزرگ پارسی گوی توسط دانشجویان دانشگاه آزادی و فارسی آموزان رایزنی فرهنگی از دیگر بخشهای این مراسم بود.