به گزارش روز سهشنبه ایرنا از خبرگزاری تاس، نیکول پاشینیان در نشستی مطبوعاتی اظهار داشت: برخی از نیروهای خارجی، نیروی اصلی [آذربایجان] را برای انجام پاکسازی قومی تحت فشار قرار دادند تا ارمنیان قره باغ کوهستانی را خارج کنند.
نخست وزیر ارمنستان خاطرنشان کرد که هدف این بوده است که ارمنیان قومی، منطقه را ترک کنند و به جمهوری ارمنستان بروند تا دولت را در این کشور تغییر دهند و این جاه طلبی هنوز وجود دارد.
به گزارش ایرنا، درگیری بر سر قرهباغ سابقه طولانی و تاریخی دارد ولی درگیرهای معاصر در قرهباغ از ابتدای سال ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان جمهوریهای تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال ۱۹۹۴ پس از کشته شدن ۳۰ هزار نفر از ۲ طرف متوقف شد.
بحران قرهباغ که در فوریه سال ۱۹۸۸ تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس ۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیهای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد. در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان یک جنگ تمام عیار شکل گرفت و حدود ۶ سال به طول انجامید که طی آن حدود ۳۵ هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰ هزار نفر نیز از منازل خود آواره شدند.
پس از جنگ دوم قرهباغ در سال ۲۰۲۰ که با قرارداد آتش بس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا ۶ هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه مستقر شدند و تلاش برای برقراری آتش بس بین طرفین را آغاز شد ولی در ۳۳ ماه گذشته، آتش بس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است.
ارامنه قره باغ، منطقهای که از نظر بینالمللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان شناخته شده اما از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خارج از کنترل باکو بود، پس از یک عملیات نظامی ۲۴ ساعته توسط ارتش جمهوری آذربایجان، در تاریخ ۲۰ سپتامبر (۲۹ شهریور) مجبور به اعلام آتش بس با باکو شدند.
اندکی پس از این اعلام آتش بس، رهبری ارامنه ساکن قرهباغ خواستار خروج از این منطقه شد. در نهایت هم تمامی ۱۲۰ هزار نفر جمعیت ارامنه ساکن قره باغ، این منطقه را ترک کردند.