به گزارش خبرنگار ایرنا، مسلم مرادی روز چهارشنبه در جلسه شورای عشایری که در محل سالن جلسات فرمانداری برگزار شد، افزود: سرانه آرد عشایر حداقل باید به هشت کیلو و ۵۰۰ گرم افزایش یابد و این مشکل باید پیگیری و رفع شود.
وی با تاکید بر تعریف بسته های آموزشی برای عشایر، اظهار کرد: دستگاه های مرتبط باید بسته های آموزشی متناسب با نیازمندی های زندگی عشایری تهیه و در اختیار خانوارها قرار دهند.
مرادی اضافه کرد: یکی از مشکلاتی که عشایر با آن مواجه هستند، موضوع سرقت دام هایشان است که باید نکات و اصول خودمراقبتی به آنها ارائه شود تا نسبت به مسائل امنیتی چگونه از خود مراقبت کنند.
وی افزود: همچنین در سایر حوزه ها از جمله مشکلات بهداشتی و بیماری ها و مسائل مرتبط با آب نیز بسته های آموزشی برای خانوارهای عشایری تعریف می شود و در اختیار آنها قرار گیرد.
فرماندار بروجرد با اشاره به مشکلاتی که عشایر استان های همجوار از جمله همدان ایجاد می کنند، گفت: همزمان با کوچ بهاره عشایر استان همدان با کوچ زودهنگام خود مشکلاتی ایجاد می کنند که هر چند اقدامات انجام شده در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال های قبل بهتر بود ولی همچنان باید این مسئله مورد پیگیری قرار گیرد.
مرادی ادامه داد: عشایر قشری تولید کننده و سخت کوش هستند و همه دستگاهها برای حمایت از این قشر تولید کننده وظایفی دارند که در این راستا اقدامات خوبی انجام شده اما کافی نیست و در سال آینده تلاش خواهد شد که خدمات بهتری به عشایر داده شود.
فرماندار بروجرد بیان کرد: مسائلی همچون آب، بهداشت و درمان، سوخت، واکسیناسیون دام ها و آموزش از مهمترین اولویت های عشایر هستند که متناسب با این نیازها و اولویت ها باید برنامه ریزی های لازم صورت گیرد.
تولید ۲۵ درصد گوشت مورد نیاز لرستان توسط عشایر
معاون اداره کل امور عشایر لرستان با تاکید بر ضرورت حمایت از جامعه عشایری گفت: در لرستان پنج درصد جمعیت را عشایر تشکیل می دهند که همین پنج درصد، ۲۵ درصد گوشت مورد نیاز استان را تولید می کنند.
ابراهیم جاپلقی افزود: در بروجرد ۷۰۰ خانوار عشایری وجود دارد که در تولید پروتیین شهرستان نقش موثری دارند و لازم است خدمات بهتری به این قشر تولید کننده داده شود.
وی با تاکید بر رعایت تقویم کوچ اظهار داشت: بروجرد یکی از شهرستان هایی است که بعلت رعایت نکردن تقویم کوچ توسط عشایر استان هایی همچون همدان و اصفهان با مشکلاتی مواجه می شود که برای حل این مشکلات ، اقداماتی انجام می گیرد و لازم است پیگیری هایی صورت گیرد تا مردم درگیر این مشکل نشوند.
معاون اداره کل امور عشایر لرستان افزود: کوچ زودهنگام بخصوص در مورد کوچ بهاره با توجه به نورسیده بودن گیاهان و قوام کم پوشش گیاهی و علف های مرتعی، اثرات مخرب بیشتری بر طبیعت می گذارد.
وی با تاکید بر ضرورت همکاری همه دستگاهها در حمایت از قشر تولید کننده عشایر گفت: جهاد کشاورزی همکاری خوبی دارد که در خصوص احداث کانال های کشاورزی ، تسهیلات بانکی و بخصوص در زمینه نهاده های دامی نیاز به حمایت بیشتری از سوی جهاد کشاورزی وجود دارد.
وی افزود: توجه به بهداشت و درمان عشایر و بخصوص بحث بهداشت محیط نیاز به توجه بیشتری به عشایر است ، همه ساله خدمات آزمایشگاهی و پزشکی سیار به عشایر داده می شود و لازم است اینگونه خدمات بیشتری داده شود.
۵۰ درصد پروتیین مورد نیاز بروجرد را عشایر تولید می کنند
رییس اداره امور عشایر بروجرد ، گفت: ۷۰۰ خانوار عشایری در شهرستان بروجرد زندگی می کنند که این جمعیت ۵۰ درصد پروتیین و ۳۵ درصد صنایع دستی شهرستان را تولید می کنند.
نوراله مصطفی نژاد با اشاره به اینکه در حوزه تامین آب اقداماتی برای عشایر شهرستان بروجرد انحام شده است، گفت: از جمله این اقدامات طرح آبرسانی به مناطق عشایری بروجرد است که با میزان اعتبار هشت میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای آبرسانی عشایر شهرستان بروجرد در منطقه آبسرده، انجام شد.
وی افزود: ۷۰ خانوار عشایری با این طرح از آب برخوردار شدند.
مصطفی نژاد بیان کرد: بهسازی آبشخورهای دامی، توزیع ۱۶ دستگاه تانکر ۲ هزار لیتری ، توزیع ۱۲ پنل خورشیدی و توزیع سه هزار کیسه آرد از دیگر اقدامات انجام شده برای عشایر طی سال جاری است.
رییس امور عشایر بروجرد گفت: راهاندازی و افتتاح ۲ صندوق خرد زنان عشایر و ایجاد نوروزگاه عشایری در فروردین ۱۴۰۲ و برپایی سیاه چادر عشایری در ورودی شهرستان بروجرد در راستای معرفی آداب و رسوم و غذاهای عشایری و فرهنگ عشایر و نمایشگاه محصولات و صنایع دستی و گردشگری و گیاهان دارویی عشایر از دیگر اقدامات انجام شده در امسال است.
۶۵۰ دستگاه پنل خورشیدی بین عشایر بروجرد توزیع می شود
مدیر امور برق بروجرد گفت: هم اکنون همه تمام روستاهایی که ماهیت عشایری دارند از برق برخوردار هستند.
محمدعلی خسروی افزود: بنا بر برنامه ریزی های انجام شده در دولت سیزدهم در راستای حل مشکلات خانوارهای عشایری تعداد ۶۵۰ دستگاه پنل خورشیدی تا پایان دولت سیزدهم توزیع می شود.
افزایش رفاهیات عشایر و ماندگاری فرزندان عشایر
رییس منابع طبیعی بروجرد با تاکید بر اینکه عشایر با وجود سختی هایی که دارند بیشترین میزان تولید را دارند، گفت: اگر رفاهیات خانوارهای عشایری ارتقا یابد ، فرزندان ِ آنها هم تمایل بیشتری به حفظ این شیوه زندگی خواهند داشت.
یحیی کریمی اضافه کرد: برق، آب و دسترسی به حمام از نیازهای اساسی عشایر هستند که باید این مشکلات حل شود با توجه به اینکه هر فرد عشایری با کمترین توقع بیشترین تولید را دارد حمایت از آنها یک وظیفه است.