فرهاد لشکربلوکی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به روزهداران توصیه کرد از نان سبوسدار در وعده افطار در کنار پنیر، سبزی و گردو استفاده کنند و همچنین برای تامین آب بدن جدا از چای کمرنگ در افطار و پس از آن، تا آخر شب یک فنجان شیر بخورند که پروتئین و ویتامینهای مناسبی به بدن برسد.
وی افزود: در وعده افطار میتوان از سالادهای مختلف استفاده کرد تا ضمن تامین آب بدن، مانع یبوست شود، البته در سالادهایی مانند سالاد کرفس هم میتوان مقداری حبوبات اضافه کرد که هم ارزش غذایی افزایش یابد و هم با تامین فیبر مورد نیاز بدن، حس سیری خوبی داشت.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: اگر افطار ساده و سبک باشد میتوان ۲ ساعت بعد یک وعده شام هم خورد و در فاصله افطار تا سحر نیاز داریم که از گروه گوشتها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ روزانه ۲ تا سه واحد استفاده کنیم.
لشکر بلوکی ادامه داد: مغزها یا آجیلها هم جایگزین گوشتها هستند اما باید دقت کرد که شور نباشد تا موجب ایجاد تشنگی شوند، همچنین در مصرف آن نباید زیاده روی کرد زیرا موجب یبوست و اضافه وزن خواهد شد.
وی پیشنهاد کرد نخستین غذای افطار چای کمرنگ یا شیر با خرما باشد چرا که مصرف سایر شیرینیها مانند زولبیا و بامیه با توجه به داشتن شکر و انرژی بالا میتواند موجب افزایش قند خون و چاقی شود و فرنی و شیر برنج و نظایر آن هم در صورتی که کم شیرین باشند کمک میکند دریافت لبنیات در این ماه کاهش نیابد.
این کارشناس تغذیه افزود: یکی از غذاهای مناسب ماه مبارک رمضان آش است البته مشروط بر اینکه میزان حبوبات خیلی بالا نباشد و دقت کنیم تا در مصرف آش زیاده روی نکنیم که حجم معده پر شود.
لزوم مصرف آب در رمضان برای مرطوب نگه داشتن بدن
لشکر بلوکی با تاکید بر اهمیت مصرف آب و مایعات در ماه رمضان، بیان کرد: برای مرطوب نگه داشتن بدن باید از مصرف چای پررنگ و قهوه پرهیز و در عوض از شیر، دوغ کم نمک، سالادها و سبزیجات استفاده کرد همچنین مصرف زیاد سبزی خوردن در وعده سحری هم میتواند موجب تشنگی شود.
وی ادامه داد: سرخ کردنیها بیشتر مورد علاقه جوانان است که بخاطر روغن انرژی بالایی دارد و چندان مناسب میانسالان و سالمندان نیست و این گروه سنی بهتر است از انواع غذاهای آب پز، کم روغن و کبابی استفاده کنند و برنج هم بهتر است به صورت ترکیبی با عدس پلو، لوبیا پلو و یا سبزی پلو باشد تا تاثیر منفی آن بر افزایش ناگهانی قند خون کمتر شود علاوه بر آن اثر سیرکنندگی بهتری در طول روز دارد.
وی گفت: با توجه به اینکه خوردن غذاهایی نظیر سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری باعث تشنگی میشود بنابر این بهتر است از مصرف آنها در این وعده پرهیز کنیم، هلیم هم از جمله غذاهای مناسب برای ماه مبارک رمضان است که هم رطوبت خوبی به بدن میرساند و هم ارزش غذایی مناسبی برای تمامی گروههای سنی دارد.
افزایش فشار معده با مصرف نوشابه در ماه رمضان
این کارشناس تغذیه اظهار کرد: مصرف نوشابههای گازدار را در ماه رمضان توصیه نمیکنیم، زیرا هم میتواند موجب افزایش فشار معده و ایجاد مشکل گوارشی برای مصرف کننده و هم چاقی شکمی و در بلند مدت پوکی استخوان شود.
لشکر بلوکی با اشاره به اینکه در فاصله افطار تا سحر میتوان ۲ عدد میوه فصل مانند پرتقال و سیب متوسط را مصرف کرد، افزود: افرادی که پس از صرف سحری دچار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سر معده میشوند باید از مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا، قارچ، کلم و حبوبات در این وعده غذایی پرهیز کنند.
وی نوشیدن ۶ تا هشت لیوان آب، چای کم رنگ و مایعات کم شیرین در فاصله افطار تا سحر و استفاده از لیموترش تازه در وعده سحری برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول روز را از جمله توصیههای تغذیه در ماه رمضان دانست و گفت: مصرف خوراکهای پخته شده با حبوبات مثل عدس به همراه آب نارنج یا آب لیمو قند خون را به تدریج افزایش داده و تثبیت می کند و در نتیجه بر سطح انسولین خون اثرات نامطلوبی نمیگذارند و ساعات زیادی افراد را سیر نگه میدارد.