به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «تکاکسپلور»، یک گروه از کارشناسان و محققان حوزه رباتیک از لابراتور نیروی محرکه جت موسسه فناوری کالیفرنیا با مشارکت همکارانی از موسسه رباتیک دانشگاه «کارنگی ملون»، یک ربات شبیه به مار طراحی کردهاند که هدف از ساخت آن کمک به کاوش برای حیات در «انکلادوس» ششمین قمر بزرگ سیاره زحل است.
این محققان در مقاله انتشار یافته در نشریه «علم رباتیک» توضیح دادهاند که این ربات چگونه بهطور خاص برای حرکت در محیطهای یخی مانند سطح قمر انکلادوس طراحی شده است.
قمر انکلادوس تا حد زیادی با یخ پوشیده شده و تحقیقات قبلی نشان داده است که این قمر سطح بسیار گوناگونی دارد. بهتازگی محققان کشف کردهاند که قمر یاد شده همچنین یک اقیانوس زیرسطحی دارد و وجود ستونهایی (plumes) از آب در مناطق جنوبی آن مشخص شده است. این یافتهها موجب طرح این سوال شده که آیا ممکن است این قمر در زیر سطح یخی خود میزبان نوعی از حیات باشد. در این مطالعه جدید، محققان یک ربات نمونه را به منظور کاوش در قمر انکلادوس طراحی کرده و ساختهاند.
این ربات نمونه تقریبا ۴ متر طول دارد و شامل یک سر در برگیرنده یک رایانه و چندین بخش است که بدنه ربات را تشکیل میدهند. قطعات ربات از طریق مفاصلی به شکل گوی به یکدیگر متصل میشوند. این طراحی به قطعات اجازه میدهد که مستقل از یکدیگر بچرخند.
ربات مذکور که «محقق حیات دوردست فرازمینی/EELS» نامگذاری شده، طوری طراحی شده است که بهطور خودکار حرکت و کار کند. این ربات در حین حرکت موادی را از میان یخها جمعآوری و آزمایش میکند تا بتواند به نشانههایی از حیات برسد. این ربات همچنین چندین حسگر و دوربین برای کمک به انتخاب مسیر دارد و اگر در جایی گیر کند، میتواند معکوس حرکت کرده و برگردد.
ربات طراحیشده علاوه بر توانایی حرکت در محیطهای دشوار، باید قادر به تحمل دماهایی با میانگین ۱۹۸ درجه سانتیگراد در هنگام ظهر در محل خط استوای قمر مزبور نیز باشد. این محققان هم اکنون ربات جدید را در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار دادهاند.