به گزارش روز سهشنبه ایرنا، کمیته معماری و ساخت و ساز دولت تاجیکستان دستورالعمل استفاده اجباری از انرژی خورشیدی برای روشنایی ساختمانها حتی در طول ساخت و ساز و بازسازی خانهها در پایتخت تاجیکستان را از ۱ آوریل ۲۰۲۴ (۱۳ فروردین ۱۴۰۳) تأیید کرده است.
نظام میرزا زاده رئیس کمیته معماری و ساخت و ساز دولت تاجیکستان در صفحه فیسبوک این کمیته نوشت: این بدان معناست که ساختمان ها علاوه بر شبکه برق معمولی به پنلهای خورشیدی با قابلیت ذخیره برق مجهز خواهند شد.
انواع ساختمانها از جمله اماکن آموزشی، درمانی، فرهنگی، ورزشی و پذیرایی، مراکز تجاری و همچنین ساختمان های اداری و مسکونی و حتی پارک ها و خیابان های تفریحی مشمول این آیین نامه هستند.
دستگاههای دولتی ذیربط هنگام رسیدگی به پروژه ها و همچنین در هنگام ساخت و پذیرش ساختمان ها اجرای این آیین نامه را کنترل خواهند کرد.
این اسناد همچنین اقداماتی را برای تنظیم قیمت مواد و تجهیزات برای سیستم های انرژی خورشیدی ارائه می دهد.
رستم امامعلی، شهردار دوشنبه، ماه گذشته به نهادها و مقامات مربوطه دستور داد تا روشنایی فضای باز مدارس مرکز شهر، مهدکودک ها، امکانات بهداشتی و درمانی و همچنین ساختمان های بلند و سایر شرکت ها و سازمانها را با باتریهای خورشیدی تامین کنند.
رستم امامعلی همچنین به دستگاههای ذیربط شهرداری دستور داد تا در راستای تقویت پروژه شهر هوشمند و استفاده از فناوریهای دیجیتال در سیستم روشنایی معابر و معابر شهر اقداماتی را انجام دهند.
ظرفیت تخمینی انرژی خورشیدی در تاجیکستان حدود ۲۵ میلیارد کیلووات ساعت در سال است. پتانسیل انرژی خورشیدی در تاجیکستان بسیار زیاد است. این کشور بین ۳۶ درجه و ۴۰ دقیقه و ۴۱ درجه و ۰۵ دقیقه عرض شمالی واقع شده است. هواشناسان این منطقه را «کمربند طلایی» آفتاب مینامند.
بر اساس گزارش آژانس هواشناسی تاجیکستان (هیدرومت)، مدت تابش آفتاب در این کشور بین دو هزار و ۱۰۰ تا سه هزار و ۱۶۶ ساعت در سال است و تعداد روزهای آفتابی در سال از ۲۶۰ تا ۳۰۰ روز متغیر است.