تهران- ایرنا- جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که نباید هیچ تغییرات یکجانبه‌ای در وضع موجود تایوان از سوی تایپه یا پکن اتفاق بیافتد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، جیک سالیوان در گفتگو با شبکه «ان‌.اچ‌.کی» ژاپن با اشاره به اینکه آمریکا به اصل «چین واحد» پایبند است، گفت که واشنگتن قادر به مدیریت مساله روابط بین تایوان و چین به طور موثر بوده و موضع ایالات متحده این است که نباید تغییراتی از سوی هیچ یک از طرفین برای وضع موجود شکل بگیرد.

در این گفت‌وگو که امروز سه‌شنبه منتشر شد، سالیوان مدعی شد که آمریکا شاهد اقدام‌های نگران کننده از سوی چین است که باید کاهش پیدا کند و اینکه هر کس مسئولیت دارد تا سهم خود را برای کمک به صلح و ثبات انجام دهد.

درحالیکه در انتخابات تایوان ویلیام لای چینگ-ته یک چهره به اعتقاد مقام‌های چینی «جدایی طلب» روی کار آمده، دولت پکن، یکپارچگی مجدد چین را خواستار شده است.

شی جین‌پینگ رئیس جمهوری چین دی ماه سال گذشته با اشاره به موضوع تایوان به عنوان یکی از مهم ترین مسائل ملی و سیاست خارجی پکن، تاکید کرد چین «مطمئنا» بار دیگر یکپارچه خواهد شد.

روابط چین و آمریکا

سالیوان در ادامه گفت‌وگو با این شبکه ژاپنی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا برنامه‌ای برای دیدار بین سران آمریکا و چین در آینده نزدیک ترتیب داده شده است؟ گفت: برنامه‌ای برای آن وجود ندارد. روسای جمهور دو طرف در صحبت‌هایشان اطمینان حاصل کردند که در ماه‌های پیش رو از طریق تلفنی در تماس باقی می‌مانند.

وی در خصوص وضعیت فعلی روابط دو کشور خاطر نشان کرد: ایالات متحده به شدت با چین رقابت می‌کند. ما در حال جبهه گرفتن علیه رویه‌های چین هستیم که به نظر ما مغایر با منافع ما و متحدانمان است.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید با تاکید بر اینکه رابطه واشنگتن و پکن چالش برانگیز و پیچیده است، افزود: ما آماده هستیم تا جایی که منافعمان در مورد موضوعاتی که می‌تواند به صلح و ثبات یا پیشرفت در جهان کمک کند، کار کنیم. ما مصمم هستیم این رابطه را با دقت و به طور موثر برای خیر و صلاح همه مدیریت کنیم.

علاوه بر تنش‌ها بین پکن و واشنگتن در رابطه با ساقط شدن یک بالون چینی بر فراز خاک ایالات متحده، دو کشور در زمینه اقتصادی و تجاری نیز اختلاف نظرهایی دارند.

رقابت آمریکا و چین در این زمینه‌ها باعث شده تا واشنگتن ائتلافی از متحدان خود را با مشارکت تایوان، ژاپن، هلند و کره‌جنوبی تشکیل داده و محدودیت‌هایی را در صادرات تجهیزات مورد نیاز برای تولید تراشه به چین اعمال کند.

پیشرفت در برنامه موشکی هسته‌ای کره‌شمالی

مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ادامه این گفت‌وگو به مساله کره شمالی پرداخت و گفت که این کشور به پیشرفت در برنامه موشکی هسته‌ای خود ادامه داده است درحالیکه آمریکا، ژاپن و کره‌جنوبی به صورت دوجانبه و سه جانبه، از نظر هماهنگی واکنش‌ها به آن، به یکدیگر نزدیک‌ و نزدیک‌تر شده‌اند.

وی مدعی شد که در مواجهه با تهدید در حال افزایش کره شمالی هماهنگی با توکیو و سئول صورت گرفته و این تهدید بسیار واقعی است.

سالیوان با این وجود عنوان کرد که آمریکا همچنین پذیرای دیپلماسی با کره‌شمالی بوده و اعلام کرده است که آماده گفت‌وگو بدون پیش شرط بوده درحالیکه کره شمالی هیچ علاقه‌ای به آن نشان نداده است.