همدان- ایرنا- بیش از ۴۵ هزار هنرمند صنایع دستی همدان در رشته هایی از جمله سفال و سرامیک، منبت و معرق چوب، رودوزی ها، تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، زیور آلات سنتی و گلیم و چرم به شرط حمایت مسوولان ظرفیتی مناسب برای کمک به تحقق شعار سال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردمی» را دارند.

به گزارش ایرنا، دولت سیزدهم حمایت از صنایع دستی را با ایجاد "تشکل‌های تخصصی صنایع دستی" و نیز پرداخت تسهیلات با هدف حمایت‌ مادی و معنوی از هنرمندان در دستور کار خود قرار داده است و تک تک افراد جامعه از تولیدات خانگی برای رفع مایحتاج خانواده تا راه اندازی مشاغل خانگی و کسب و کارهای کوچک و کسب درآمد و ایجاد کارگاه های بزرگ و کارخانجات می‌توانند یک تولید کننده باشند.

طبق آخرین آمارها ۴۵ هزار و ۸۳۲ هنرمند صنایع دستی استان همدان در ۸۵ رشته فعال صنایع دستی استان مانند سفال و سرامیک، منبت و معرق چوب، رودوزی ها، تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، زیور آلات سنتی، گلیم و چرم فعالیت دارند که ظرفیتی مناسب برای جهش تولید است.

پرداخت ۵۱۰ میلیارد ریال تسهیلات به هنرمندان صنایع دستی همدان

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان گفت: ۵۱۰ میلیارد ریال تسهیلات مشاغل خانگی و تبصره ۱۸ سال گذشته به هنرمندان صنایع دستی استان پرداخت شده است.

محمدرضا خلجی افزود: از این مبلغ ۲۴۰ میلیارد ریال تسهیلات در قالب طرح مشاغل خانگی به ۳۶۷ نفر از هنرمندان صنایع دستی استان همدان و نیز ۲۷۰ میلیارد ریال نیز در قالب تسهیلات تبصره ۱۸ به هنرمندان پرداخت شده است.

وی ادامه داد: سال گذشته تعداد هزار و ۹۱۹ مجوز تولید انفرادی صنایع دستی در این استان صادر و یا تمدید شد.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان اظهار کرد: در راستای توسعه و حمایت از هنرهای صنایع دستی استان ۲۵۶ کارت شناسایی، هزار و ۲۸۷ پروانه تولید انفرادی، ۳۶۷ مجوز پروانه تولید کارگاهی و ۹ جواز تاسیس کارگاهی، صادر و یا تمدید شده است.

صادرات صنایع دستی از همدان ۳۸ میلیون و ۷۳۰ هزار دلار ارزآوری داشت

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان گفت: صادرات غیر رسمی صنایع دستی استان از مبادی سایر استان‌های مرزی در سال گذشته ۳۸ میلیون و ۷۳۰ هزار دلار ارزآوری داشته است.

خلجی اظهار کرد: عمده صادرات صنایع دستی در رشته‌هایی مانند سفال و سرامیک، منبت و معرق چوب، رودوزی ها، تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، زیور آلات سنتی، گلیم و چرم بوده است.

وی ادامه داد: بیش از ۳۲ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار از میزان ارزآوری استان مربوط به صادرات سفال و سرامیک به کشور عراق بخشی از صادرات نیز مُرواربافی به کشورهای آذربایجان، عراق و ترکیه بوده است.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان همدان با بیان اینکه میزان ۵۰۰ هزار دلار از ارزآوری استان از نمایشگاه های خارجی بوده است افزود: در سال گذشته ۲ نمایشگاه در ایتالیا و یک نمایشگاه در ایروان ارمنستان برپا شد.

خلجی، بیشتر مشتریان صنایع دستی همدان را از کشورهای عراق، آذربایجان، ترکیه و هلند اعلام و اظهار کرد: صادرات شیشه به عراق و سایر محصولات صنایع‌دستی مانند چرم و رودوزی سنتی به کشورهای عراق، ترکیه، آذربایجان و هلند صورت گرفته است.

وی یادآور شد: میزان صادرات صنایع دستی از این استان در سال ۱۴۰۱ میزان ۳۸ میلیون و ۱۵۰ هزار دلار گزارش شد.

این مقام مسوول، رفع دغدغه هنرمندان در حوزه بازاریابی و عرضه محصولات تولیدی صنایع دستی را از اولویت‌های کاری این اداره کل برشمرد و افزود: ۱۶ بازارچه دائمی و ۱۲ بازارچه موقت صنایع دستی در ایام نوروز در شهرستان‌ها برای فروش صنایع دستی ایجاد شد.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان همدان با بیان اینکه ۲۶ تشکل، انجمن و تعاونی صنایع دستی در استان ثبت شده است گفت: هم اکنون هشت تشکل انجمن ها، اتحادیه ها و انجمن از جمله مبل و منبت ملایر، اتحادیه سفال و سرامیک و تعاونی چرم در استان فعال است.

برپایی دوره های آموزش صنایع دستی برای هزار و ۱۶۱ نفر

وی اظهار کرد: ۹۲ دوره آموزش رایگان تخصصی و عمومی صنایع دستی برای هزار و ۱۶۱ نفر از شاغلان و علاقه مندان به این حوزه در سال گذشته برگزار شد.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان ادامه داد: هزار و ۱۵۲ نفر زن و ۹ نفر مرد در دوره های آموزش عمومی و تخصصی صنایع دستی حضور یافتند.

خلجی از برگزاری تعداد هشت دوره تخصصی در اردوگاه‌های کاردرمانی و کانون های اصلاح و تربیت، با حضور بیش از ۱۶۰ نفر هنرجو در سال گذشته خبر داد و افزود: تعداد پنج دوره آموزشی ویژه کارکنان وظیفه با حضور بیش از ۵۰ نفر هنرجو و ۱۸ دوره تخصصی ویژه شاغلان با حضور ۴۴۳ نفر (۴۰ نفر آقا) نیز برگزار شده است.

وی، فراهم کردن شرایط فعالیت را برای شاغلان در حوزه صنایع دستی ضروری برشمرد و یادآور شد: در حوزه آموزش‌ها امسال با آسیب شناسی های انجام شده علاوه بر اینکه به جایگاه آموزش عمومی و ابتدایی پرداختیم نگاه ویژه ای به آموزش های تخصصی ویژه شاغلان انجام شده است تا بتوانیم فضا و زمینه را برای فروش و عرضه محصولات ارائه کنیم.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان ادامه داد: در سالجاری بیشتر دوره های آموزشی در حوزه آموزش شاغلان به سمت و سوی بازاریابی و فروش اینترنتی و استفاده از درگاه های فضای مجازی برای فروش، فروش های آنلاین و برند سازی، بسته بندی و نحوه ارتباط گیری مستقیم برای عرضه محصولات صنایع دستی بوده است.

خلجی اظهار کرد: امسال نگاه ویژه ما به آموزش ها برای شاغلان صنایع دستی است زیرا اعتقاد داریم خلا و کمبودی که طبق نیازسنجی که انجام شده در چرخه بازرگانی وجود دارد مربوط به ارائه و فروش محصولات صنایع دستی است و بر همین اساس نگاه ما معطوف است به اینکه دوره های آموزشی ویژه نحوه ارتباط گیری درست با مشتری، برند سازی، بسته بندی، استفاده از درگاه و فضای مجازی برای فروش های اینترنتی و بازارهای آنلاین برگزار شود و در این حوزه اقدامات چشمگیری در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه در حوزه های آموزش عمومی نیز اقدامات مطلوبی در حال انجام است ادامه داد: طبق برنامه ریزی ها امسال برگزاری ۱۱۵ دوره تخصصی برای هزار و ۳۸۰ نفر پیش بینی شده است و انعقاد قراردادها و تفاهم‌نامه های صنایع دستی کشور و مهارت آموزی کارکنان وظیفه، قرارگاه جهادی، وزارت کشور تکلیف ما را در این حوزه سنگین می‌کند.

حدود ۲ هزار مجوز تولید صنایع دستی در همدان صادر و تمدید شد

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان گفت: در راستای توسعه و حمایت از هنرهای صنایع دستی استان سال گذشته هزار و ۹۱۹ مجوز در بخش های مختلف صنایع دستی صادر و یا تمدید شده است.

خلجی اظهار کرد: این مجوزها شامل ۲۵۶ کارت شناسایی، هزار و ۲۸۷ پروانه تولید انفرادی، ۳۶۷ مجوز پروانه تولید کارگاهی و ۹ جواز تاسیس کارگاهی است.

وی افزود: در راستای اشتغالزایی و بهبود کیفیت تولید و صادرات، ۱۴۲ اثرِ هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سُنتی استان تاکنون مُهر «اصالت ملی» دریافت کرده‌اند.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان یادآور شد: آیین داوری برای دریافت مهر اصالت ملی تولیدات صنایع‌ دستی منطقه غرب کشور شامل استان‌های لرستان، کردستان، کرمانشاه، ایلام و همدان به میزبانی استان همدان در آذر ماه سال گذشته برگزار شد و این دوره تعداد ۳۷ نشان مهر اصالت ملی به استان همدان اضافه شد و در مجموع این عدد به ۱۴۲ نشان ملی در سطح کشور رسید.

خلجی ادامه داد: محصولات صنایع‌ دستی که نشان مرغوبیت می‌گیرند در واقع نشان استانداردی برای ورود به بازار کسب می‌کنند ضمن آنکه کاربردی بودن و قیمت تمام شده محصول در دریافت نشان یادشده حائز اهمیت است.

وی اظهار کرد: در راستای حمایت و توسعه فرش دستباف استان در سال گذشته موفق شدیم که نقوش ذهنی بافت قالی های روستای "میشن" ملایر را به ثبت ناملموس برسانیم.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان ادامه داد: پیش از این نیز هفت مورد مهارت بافت قالی همدان شامل قالی جوزان ملایر، قالی مهربان کبودرآهنگ، نهاوند، تویسرکان، ازندریان، کسب و ننج ملایر به ثبت ملی رسید.

خلجی با بیان اینکه در سال گذشته هفت اثر میراث ناملموس استان در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت گفت: این آثار با برگزاری جلسه ثبت آثار ملی و پس از بررسی‌های انجام شده، با رای داوران به ثبت رسید که شامل آیین شکرگزاری برداشت محصول درجزین، آش آلو حیدره قاضی خان، پتله پلو تویسرکان، آش چغندربدو علی آباد ملایر، آش رو نونی حیدره قاضی خان، حلوا مغزی تویسرکان و نقوش قالی میشن ملایر است.

حضور فعال هنرمندان صنایع دستی استان در نمایشگاه های ملی و جهانی

وی اظهار کرد: تعداد ۲۲۸ غرفه در هفدهمین نمایشگاه صنایع دستی در تیرماه سال گذشته به میزبانی همدان برپا شد و میزبان ۲۹ استان بودیم که در سال جاری نیز برپایی آن در سطح ملی پیش بینی شده است.

وی ادامه داد: هنرمندان صنایع دستی استان در نمایشگاه هایی که در سطح استان و کشور برگزار می‌شود حضور فعالی دارند از جمله ۶۷ مورد حضور هنرمندان در سطح کشور و در نمایشگاه های سراسری شهرهای اصفهان، یزد، سنندج و تهران بوده است.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان تصریح کرد: حضور هنرمندان شاخص استان (رشته نقاشی روی سفال) در نمایشگاه های خارج از کشور و حضور چهار هنرمند در رشته های سفال، چرم، گلیم و مُرواربافی در نمایشگاه صنایع دستی مسجد ایروان ارمنستان آثار خوبی در صادرات صنایع دستی برای ما به ارمغان می‌آورد.

خلجی اظهار کرد: استان همدان با داشتن ۲ شهر جهانی، یک شهر ملی و ۲ روستای ملی و تعداد بالای شاغل در حوزه صنایع دستی جزو استان‌های سطح بالا در زمینه صنایع دستی است و متناسب با پهنه جغرافیایی و جمعیتی نسبت به استان های فارس، تهران و اصفهان در رده اول قرار دارد.

وی یادآور شد: صنایع دستی ظرفیت بالایی در اشتغالزایی و جذب نیروی کار دارد و می‌تواند پیشران توسعه و اشتغال استان باشد زیرا با حداقل سرمایه گذاری می‌توان در این حوزه به اشتغال پایدار دست یافت.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان گفت: با توجه به سابقه تاریخی صنایع دستی استان در رشته هایی مانند چرم، پیشنهاد دارم که محور توسعه استان با اولویت صنایع دستی در دستور کار قرار گیرد و چرا که زیر بنای گردشگری در حوزه صنایع دستی متبلور شده است.

خلجی اظهار کرد: نقش صنایع دستی در اشتغال پررنگ است، حرف برای گفتن و محصول برای عرضه دارد و می‌تواند در معرفی هر چه بهتر فرهنگ و هنر استان ایفای نقش کند.

وی ادامه داد: رشته های سفال و سرامیک با زیر رشته هایی مانند نقاشی روی سفال، منبت، مبل، معرق، نازک کاری چوب، گره چینی، چرم و سراجی سنتی از ظرفیت‌های مغفول مانده استان است و به دنبال گسترش آن هستیم.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی همدان گفت: در حوزه تراش سنگ های قیمتی در سال‌های اخیر اتفاقات مثبتی در راستای گسترش این هنر رقم خورده است.

خلجی با بیان اینکه هنر مُرواربافی، ظرفیت های چشمگیری در زمینه صادرات دارد اظهار کرد: استفاده از هنر مُرواربافی در بسته بندی صنایع‌دستی، رو دوزی سنتی و عروسک بافی کاربرد دارد.

وی ادامه داد: گسترش و حمایت از رشته هایی مانند فیروزه کوبی و مینا کاری اصفهان در همدان در دستور کار قرار دارد و هنرمندان چیره دستی در این رشته ها در حال فعالیت هستند.