شیراز - ایرنا - اول اردیبهشت ماه از سال ۱۳۷۷ به نام و یاد سعدی شیرازی بزرگ داشته می‌شود و امسال نیز سعدی‌پژوهان در آرامگاه استاد سخن گرد هم می‌آیند و هر کدام درباره گوشه‌ای از اندیشه‌ها و  حکمت سخن می‌گویند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نخستین یادروز سعدی در اول اردیبهشت‌ماه ۱۳۷۷ در شیراز برگزار شد؛ روزی که به یمن زیبایی‌های اندیشه سعدی چون شعر و نامش جهانگیر شد.

اکنون آیین رسمی یادروز سعدی به رسم هر سال شامگاه ۳۱ فروردین برگزار می‌شود؛ مهمان ویژه امسال این آیین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دریا اورس، سعدی شناس نام‌آشنای ترکیه‌ای است و پس از آن قطعه‌هایی از اشعار استاد سخن را سالار عقیلی به ساز و آواز می‌خواند.

میزبانی رایگان سعدیه از دوستداران ادب پارسی

آنچه تجربه می‌گوید، یکم اردیبهشت ماه، آرامگاه سعدی شیرازی از شلوغ‌ترین اماکن تاریخی و فرهنگی است؛ میراث فرهنگی فارس نیز بازدید از این مجموعه تاریخی و فرهنگی را برای عموم رایگان اعلام کرده است.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی پس از گلباران آرامگاه، اجرایی رویداد فرهنگی، گردشگری کودک، رویداد هنری نقاشی گل و مرغ، خوشنویسی و نقالی از ویژه برنامه‌هایی است که به میزبانی این مجموعه فرهنگی، در هفته سعدی شیرازی برگزار می‌شود.

محمد ثابت اقلیدی به خبرنگاران گفت: مجموعه فرهنگی تاریخی آرامگاه سعدی آماده میزبانی از دوستداران ادب فارسی و ویژه برنامه‌های این هفته است.

در سالروز بزرگداشت سعدی شیرازی، تالار آرامگاه از ساعت ۹ صبح میزبان سخنرانی‌های علمی است و به گفته مدیر مرکز سعدی‌شناسی"در شیراز جنت‌طراز سعدی‌پژوهان بر خوان سعدی می‌نشینند و هریک از ظن خویش یار او می‌شوند".

کوروش کمالی سروستانی به خبرنگاران گفت: در بخش علمی هفته بزرگداشت سعدی شیرازی، میرجلال‌الدین کزازی دربارۀ «سعدی و رزمنامه»، دکتر اصغر دادبه دربارۀ «نگاه شاعرانه سعدی به مسئله جبر و اختیار»، دکتر ضیا موحد دربارۀ «سعدی، زبان و شخصیت»، دکتر محمدنوید بازرگان دربارۀ «چراغ آدمیت در دریچه باد»، دکتر زرین‌التاج واردی دربارۀ «معرفت و محبت در نگاه سعدی و روزبهان»، دکتر محمدرضا خالصی دربارۀ «نگاه هستی‌شناختی سعدی به دوستی» و دکتر معین کاظمی‌فرد دربارۀ «ناظر معتبر در حکایت سعدی» سخن خواهند گفت.

او اضافه کرد: در این روز چهلمین دفتر سعدی‌شناسی نیز همزمان با یادروز سعدی منتشر می‌شود و چهارمین نمایشگاه «سماع قلم» از آثار خوشنویسی سروده‌های سعدی با حضور استادان یدالله کابلی و محمد حیدری در تالار حافظ برگزار می‌شود.

صبح یکم اردیبهشت ماه آرامگاه شیخ اجل گلباران می‌شود و سپس سخنرانی‌های علمیِ تالار آرامگاه آغازگر برنامه‌های هفته بزرگداشت سعدی خواهد بود.

در آستانه بیست و ششمین هفته سعدی شیرازی، مدیر مرکز سعدی‌شناسی، درباره او نوشت: "سعدی یگانه‌ای است که سحر کلامش به غایت اعجاز دست می‌یازد و از آن‌روست که ذکر جمیلش در افوام عوام افتاده و صیت سخنش را که در بسیط زمین رفته، همچون شکر می‌خورند و رقعه منشآتش را چون کاغذ زر می‌برند. سعدی بزرگ پیوسته به انسان عشق می‌ورزد و همین عشق است که او را در جهان پرآوازه می‌سازد به‌گونه‌ای که بازتاب افق اندیشه‌اش، بنی‌آدم را اعضای یکدیگر می‌داند و همگان را در آفرینش ز یک گوهر و چنین است که جهان‌ گیر می‌شود. سعدی نیک‌گفتار و نیک‌پندار و ژرف‌بین است و با زبان، هنر، حکایات و تمثیل‌های خویش رهنمودی است بر عدالت و دادگر، حق‌پذیری و انسان‌مداری".