به گزارش روز پنج شنبه ایرنا از روزنامه ال پائیس، دولت آمریکا در راستای هشدارهای قبلی خود، تصمیم خود مبنی بر بازگشت تحریمها علیه بخش انرژی ونزوئلا به این بهانه که دولت کاراکاس به همه تعهدات خود مبنی بر برگزاری انتخابات آزاد در این کشور عمل نکرده است را اعلام کرد.
به این ترتیب، مجوز عمومی ۴۴ (Licencia General ۴۴) که توسط وزارت خزانهداری آمریکا صادر شده بود و به مدت شش ماه به کاراکاس اجازه داده بود تا نفت و گاز خود را در بازارهای بینالمللی به فروش برساند، از امروز پنجشنبه (۱۸ آوریل/ ۳۰ فروردین) منقضی میشود. شرکتهایی که تحت تاثیر این لغو معافیت از تحریمها قرار میگیرند، تا ۳۱ مه (۱۱ خرداد) فرصت خواهند داشت تا عملیاتهای خود را به پایان برسانند.
اگرچه آمریکا اذعان دارد که نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا و نمایندگانش به برخی از وعدههای خود در مورد انتخابات، از جمله بهروزرسانی سوابق انتخاباتی عمل کردهاند، اما یک مقام ارشد دولت جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا در مورد تصمیم کاخ سفید گفت: واشنگتن معتقد است که ونزوئلا یکی از مهمترین وعدهها را محقق نکرده است؛ اجازه دادن به مخالفان برای معرفی نامزد خود».
این مقام آمریکایی به شرط ناشناس ماندن به رسانهها گفت: وزارت خزانهداری با اعلام لغو مجوز عمومی ۴۴، یک دوره تسویه حساب ۴۵ روزه برای معاملات مربوط به بخش نفت و گاز در ونزوئلا را صادر میکند.
وی گفت با این حال، واشنگتن پس از تصمیم جدید به گفتوگو با نمایندگان نیکلاس مادورو و مخالفان ادامه خواهد داد.
وی افزود: ایالات متحده همچنان بر این باور است که توافق باربادوس که میان دولت ونزوئلا و مخالفان منعقد شده است، بدون توجه به تصمیماتش برای اعمال مجدد این تحریمها، همچنان قابل اجرا است.
این مقام مسئول گفت: تمدید نشدن معافیت تحریمی نباید تصمیم نهایی تلقی شود که آمریکا دیگر معتقد نیست که ونزوئلا میتواند انتخابات عادلانه برگزار کند.
واشنگتن در ژانویه گذشته (اوایل بهمن) تصمیم گرفت مجوز عمومی ۴۳ را لغو کند، که معاملات مربوط به شرکت معدنی طلای دولتی ونزوئلا به نام مینرون (Minerven) را مجاز میکرد. وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که شرکتهای این کشور تا ۱۳ فوریه (۲۴ بهمن) فرصت خواهند داشت تا تراکنشهای مالی خود را با شرکت مینرون ونزوئلا تسویه کنند.
اکتبر گذشته (مهر- آبان)، دولت مادورو و ائتلاف اصلی مخالفان دولت موسوم به پلتفرم واحد دموکراتیک (PUD) دو توافقنامه جزئی را در باربادوس امضا کردند که در آن احترام به حق هر یک از بازیگران سیاسی برای انتخاب آزادانه نامزد خود برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در نظر گرفته شده بود.
ماهها پس از توافق دولت و مخالفان ونزوئلا، تلاش مخالفان برای ثبتنام ماریا کورینا ماچادو و پس از آن، کورینا یوریس ناکام ماند و این مساله با واکنش آمریکا مواجه شد.
این در حالی است که پس از رد صلاحیت ماچادو و ایجاد موانع برای ثبت نام کورینا یوریس، دیگر نامزد مخالفان دولت، شورای ملی انتخابات ونزوئلا از ثبت نام ادموندو گونزالس دیپلمات سابق به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ ژوئیه (هفتم مرداد) از سوی پلتفرم واحد دموکراتیک خبر داد.
علاوه بر گونزالس، ۱۲ نامزد دیگر نیز برای انتخابات ریاست جمهوری این کشور ثبت نام کردهاند. نیکلاس مادورو نیز نامزدی خود برای انتخابات آینده و تصاحب کرسی ریاست جمهوری برای سومین دوره متوالی (از سال ۲۰۱۳) را به صورت رسمی ثبت کرده است.
خورخه رودریگس رئیس مجلس ملی در واکنش به تصمیم کاخ سفید مبنی بر بازگرداندن دوباره تحریمها گفت: ایالات متحده با لغو مجوز ۴۴ که هدفش بخش نفت و گاز بود، دوبار به پای خود شلیک کرد. وی اطمینان داد که اقتصاد کشورش با وجود اقدامات یکجانبه علیه آن، شاهد بیشترین رشد در منطقه خواهد بود.
رودریگس در نشستی مطبوعاتی که از کانال دولتی Venezolana de Televisión پخش شد، تصریح کرد: در سال ۲۰۲۴، ما به جلو حرکت خواهیم کرد. شما همین الان یک شلیک دوبل به پای خود انجام دادید، زیرا ونزوئلا نشان داد که با وجود آن تحریمها، با وجود شما، ونزوئلا رشد کرده است و کشوری خواهد بود که تولید ناخالص داخلی آن بیش از منطقه رشد خواهد کرد.
رودریگس همچنین به بیان جزئیاتی از پنج دیدار با هیات آمریکایی که در دوحه (قطر)، میلان (ایتالیا) و مکزیک انجام شد، پرداخت. این مقام مسئول تصریح کرد که ونزوئلا از اولین دیدار بارها تکرار کرد که «کشوری مستقل و دارای حاکمیت است».
رودریگس به عنوان رئیس هیات دولت ونزوئلا، سوابق عکس و اسناد امضا شده در دیدارهای مختلف با آمریکا را به رسانهها ارائه کرد که بنا به روایت او مشخص میشود «چه کسانی به قول و تعهد خود عمل نکردند».