تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۷

بروجرد - ایرنا - خانواده همواره به عنوان بنیادی ترین نهاد جامعه مورد توجه بوده و در تعالی و رشد جامعه نقش موثر داشته است، اکنون با انبوه مشکلات و معضلات مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی همچنان بنا بر نظر کارشناسان به مانند ضربه گیری اجتماعی عمل می کند که تقویت و سلامت آن باید در دستور کار قرار گیرد.

به گزارش ایرنا، هر چقدر بر انبوه مشکلات در حوزه های معیشتی و اقتصادی افزوده شود، خانواده اولین جایی است که در معرض تهدید و تنش قرار می گیرد و بدون شک مشکلات اقتصادی از مهمترین عوامل اثرگذار بر چالش های درونی خانواده ها محسوب می شود، این تمام ماجرای خانواده نیست بلکه براساس تایید کارشناسان در زمان اوج مشکلاتی در سایر حوزه ها نباید از تقویت سلامت خانواده غافل ماند و با تمرکز بر اصول و تکنیک هایی رفتاری و ارتباطی تاب آوری خانواده در برابر مشکلات و هم افزایی آن را در برابر بازتولید حس امنیت و آرامش ارتقا بخشید.

هفته اول اردیبشهت ماه همه ساله به عنوان هفته سلامت گرامی داشته می شود و با طراحی شعاری محوری برای آن در روزها و مناسبت های مختلف درنگ بر مسئله سلامت بیشتر مورد تاکید قرار می گیرد.

مردمی سازی سلامت در شعار هفته سلامت امسال مورد توجه قرار گرفته و در تمام روزهای آن بر سلامت خانواده تاکید شده که از جمله این محورها "سلامت خانواده، حق و مسوولیت همگانی"، "سلامت خانواده و سلامت روانی اجتماعی" و "سلامت خانواده، غذای سالم و ورزش همگانی" است.

احساس ناامیدی در برابر حل مشکلات بزرگ تر از توان خود دقیقا همان چیزی است که مانع از تعالی و ترقی در آن نقطه می شود و همین مسئله توجه به سلامت ارتباطی و رفتاری خانواده را حتی با انجام اصول و تکنیک هایی هر چند کوچک را بیشتر می کند.

نکاتی آسان که سهولت در گفتن آنها گاه باعث بی توجهی به اثرگذاری آنها می شود، اما با تقویت روابط دورن خانواده می توان ایجاد تاب آوری بیشتر در بین اعضا، خانواده را در جایگاه یک ضربه گیر محکم در برابر انواع آسیب ها و ملجایی برای باز تولید احساس امید، امنیت و اعتماد تبدیل کند.

۱۵۲ تماس با اورژانس اجتماعی بروجرد برقرار شد

مسوول اورژانس اجتماعی بروجرد گفت: ۱۵۲ مورد تماس تلفنی مرتبط با اورژانس اجتماعی بهزیستی بروجرد سال گذشته برقرار شد که مورد مداخله و رسیدگی قرار گرفت.

نازنین احمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در سه ماهه اول پارسال ۳۴ تماس، سه ماهه دوم ۳۰ مورد، سه ماهه سوم ۴۶ مورد و سه ماهه چهارم ۴۲ مورد تماس با اورژانس اجتماعی بروجرد به ثبت رسیده که با حضور به موقع کارشناسان موارد آسیب هایی که تماس گیرندگان با آن مواجه بوده اند مورد رسیدگی، مداخله و در صورت نیاز ارجاع به مراکز مرتبط با هر آسیب انجام شده است.

وی افزود: همچنین در ایام تعیطلات نوروز و از ابتدای فروردین تا کنون نیز تعداد ۱۵ تماس با اورژانس اجتماعی انجام شده که در برگیرنده انواع مختلف آسیب های اجتماعی اعم از کودک آزاری، فرار از خانه، مشکلات مرتبط با بدسرپرستی خانواده، اختلافات حاد خانوادگی و خودکشی بوده است.

مسوول اورژانس اجتماعی بروجرد در توضیحات بیشتر علل تماس های اورژانس اجتماعی در پاییز ۱۴۰۲ که ۴۶ مورد بوده است، بیان کرد: سه مورد تماس بر اثر کودک آزاری، ۲ مورد اقدام به خودکشی، ۳ مورد اختلافات حاد خانوادگی، ۱۳ مورد موارد مرتبط با بدسرپرستی خانوار، ۲۳ مورد نیاز به راهنمایی و مشاوره و مواردی هم مربوط به سالمند آزاری بوده است.

احمدی با تاکید بر ضرورت آشنایی مردم با اورژانس اجتماعی اضافه کرد: ۱۲۳ شماره تماس اورژانس اجتماعی است که در صورت آگاهی مردم ، آنها واقف می شوند که در چه مواقعی می توانند در صورتی که در معرض یک آسیب اجتماعی قرار می گیرند یا چنانچه شاهد این بودند که کسی دیگر اعم از همسایه، اقوام و سایر مورد آسیب واقع شده اند با ۱۲۳ تماس بگیرند.

وی ادامه داد: آگاه سازی مردم در حوزه اورژانس اجتماعی و فعالیت های آن یکی از اموری است که باید مورد توجه قرار گیرد زیرا بسیاری از مردم از خدمات اورژانس اجتماعی آگاهی ندارند و با ارتقای آگاهی آنها می توان از وقوع بسیاری حوادث مرتبط با آسیب های اجتماعی پیشگیری کرد.

مسوول اورژانس اجتماعی بروجرد یادآور شد: گروه‌های هدف در اورژانس اجتماعی شامل زوجین متقاضی طلاق و افراد دارای اختلاف خانوادگی حاد، زنان و دختران در معرض آسیب اجتماعی یا آسیب دیده اجتماعی، افرادی که قصد خودکشی دارند یا اقدام به خودکشی کرده اند، کودکان خیابانی و کار، همسران آزار دیده، کودکان آزار دیده، مبتلایان به اختلال هویت جنسی ، دختران و پسران فراری از منزل، افراد دارای معولیت در معرض آزار (معلول آزاری) و سالمندان در معرض آسیب (سالمند آزاری) هستند.

احمدی گفت: هر کدام از گروه های هدف که مورد آزار و اذیت واقع می شوند و پس از تماس با اورژانس اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرند تا به فراخور هر آسیب مورد رسیدگی و ارجاع به سایر مراکز و در صورت نیاز و با توجه به شدت آسیبی که در معرض آن هستند، جدا کردن آنها از محیطی که در معرض آسیب قرار گرفته اند، صورت می گیرد.

روانشناس بالینی گفت: در شعار هفته سلامت امسال به نوعی حمایت طلبی و پررنگ کردن ضرورت دسترسی به خدمات با کیفیت و مقرون به صرفه مورد نیاز برای هر فرد در هر نقطه از کشور که قرار داشته باشد مورد توجه قرار دارد.

سمیه کریمی افزود: شعار هفته سلامت توجه به برابری در سلامت و حرکت به سمت رفع ناعدالتی‌های احتمالی در دریافت خدمات و پیامدهای سلامت به ویژه در گروه‌های آسیب پذیر یا حاشیه نشین با تکیه بر نقش بنیادین مردم در خلق، تامین و حفظ سلامت همگانی را مورد تاکید قرار دارد، همچنین تقویت بهداشت و تاب آورتر سازی نظام سلامت برای آمادگی روبرو شدن با تهدیدات احتمالی سلامت با ابعاد و مشخصات ناشناخته را مورد توجه قرار داده است.

وی با بیان اینکه سلامت خانواده و سلامت روانی اجتماعی یکی از شعارهای روزهای این هفته است، گفت: خانواده یک نهاد بنیادی در جامعه است و یک جامعه بسیار وابسته به زیرمجموعه های خود است، وقتی خانواده در سلامت باشد در سطح کلی آن جامعه در سلامت خواهد بود و در این بین سلامت جسمی در کنار سلامت روانی خانواده اهمیت انکار ناپذیری دارد.

وی با بیان اینکه گاه رسیدن به سلامت خانواده با نکاتی ساده امکان پذیر است، تاکید کرد: با رعایت اصولی ساده می توان خانواده ای سالم، شاد و با پیوند عمیق بین اعضای خانواده داشت به این صورت که همه اعضا در ارتباطی مناسب با همدیگر مفید باشند و همه برای ایجاد یک محیط شاد در خانه تلاش کنند.

کریمی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات در خانواده اختلال گفت‌وگو نداشتن و نبود تعامل مناسب بین اعضای خانواده است، اضافه کرد: روزمره خانواده ها به سمتی پیش رفته که همه در کمترین زمان در کنار همدیگر به سر می برند و صبح ها هر کدام راهی مسیر خود می شوند و لزومی به گفت و گو و تعامل با همدیگر نمی بینند در صورتی که اعضای خانواده باید به این باور پذیری برسند که خانواده زمانی را به گفت و گو با همدیگر اختصاص دهند.

این روانشناس بالینی ادامه داد: برای رسیدن به این هدف ابتدا باید عادت های رفتاری سالم برای خود در خانواده ایجاد کنیم که در این مسیر مادر می تواند نقش عمیق تری داشته باشد، مادر عضو ثابت تری در خانواده است و می تواند عادت های رفتاری و غذایی سالمی در خانواده ایجاد کند.

وی افزود: مادر خانه در انجام آشپزی سعی کند همه اعضای خانواده را در این کار مشارکت دهد و حتی هر شخص برای تهیه غذای مورد علاقه خود مشارکت نماید و زمان هایی که با هم در خانه هستند را صرف این کار کنند.

کریمی با تاکید بر ضرورت انجام فعالیت های جمعی و خانوادگی گفت: هدف در کنار هم بودن و تعامل و گفت و گو با هم است که می تواند به صورت ورزش جمعی در فضاهای بیرون از خانه که منجر به شادی آفرینی و ارتباط موثر بین اعضای خانواده می شود.

این روانشناس با اشاره به اینکه نباید از برخی امور به ظاهر کوچک غافل شد، گفت: دکوراسیون و چیدمان داخلی منزل نکته بسیار مهمی است که انجام آن باید با مشارکت اعضای خانواده باشد به طوری که هر کدام از اعضای خانواده بهترین استفاده را از فضا داشته باشند و از نظر روحی به احساس دلچسب و خوشایند در آنها تبدیل شود، فضایی که به خوردن غذا اختصاص داده می شود بسیار مهم است که برای همه حس رضایت و درنگ و گفت و گو ایجاد کند.

وی بیان کرد: اگر مشکلی درون خانواده ایجاد می شود صرفا به یک عذرخواهی اکتفا نشود بلکه در رفتار هم سعی در جبران و کاری مفید انجام داده شود و حتی برای کارهای کوچکی که هر کدام از اعضای خانواده برای همدیگر انجام می دهند تشکر و قدردانی نباید فراموش شود.

کریمی با تاکید بر رعایت احترام و ایجاد محیطی امن برای اعضای خانواده اظهار کرد: اگر در خانواده فرزندان زندگی می کنند، والدین بهترین الگوی ارتباط محبت آمیز هستند که ضمن فراگیری آن از پدر و مادر در فرزندان ایجاد احساس امنیت می کند و به شکل گیری ارتباط عمیق و موثر بین اعضای خانواده کمک می کند.