سمنان - ایرنا - مدیرکل هواشناسی سمنان با اشاره به کاهش میانگین بارش‌های سال زراعی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳، گفت: ۶۷ و چهار دهم درصد از انتظارات سال آبی این استان در فصل پربارش پاییز و زمستان ۱۴۰۲ تامین نشد.

ایرج مصطفوی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طبق بررسی‌های اقلیمی و تحلیل داده‌ها، بهار ۱۴۰۳ بارش‌های غیرعادی در این استان پیش‌بینی نمی‌‎شود و بارندگی‌ها تاپایان اردیبهشت عادی و در خرداد کمتر خواهد بود.

وی ادامه داد: میزان بارش‌ها در پاییز و زمستان سال زراعی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ تنها حدود ۳۲ و ۶ دهم درصد نیاز آبی استان سمنان را تامین کرد و طبق بررسی‌ها میانگین میزان بارندگی در ۲ فصل ابتدایی سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ (پاییز و زمستان) حدود ۳۶ و یک دهم میلیمتر بود که ۲۰ و یک دهم میلیمتر نسبت به بلندمدت کاهش داشت.

وی بیان کرد: طبق آمارها، سمنان جزو استانهایی است که کمترین میزان بارش را در کشور دارد و این آمار نشان‌دهنده ضرورت توجه به موضوع کم‌آبی و مدیریت منابع آب و بهینه‌سازی مصرف است.

مدیرکل هواشناسی سمنان گفت: این استان به دلیل ساعت‌های آفتابی و گستردگی، بیشترین میزان تبخیر را دارد و این عامل در کنار کاهش بارندگی، موجب بحرانی‌تر شدن وضعیت کم‌آبی در استان است.

۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آب‌های سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق تامین می‌شود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تامین می‌کنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان قابلیت تغذیه سفره های آب‌ زیرزمینی دارد.

استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفه‌جویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم‌آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.

سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.