به گزارش ایرنا، «خانه نساجی سنتی اصفهان» از سال ۱۳۸۹ در خانه صفوی شیخ الاسلام ایجاد شد و هنرمندان زری بافی و سایر رشتههای نساجی سنتی اصفهان در این مکان به تولید آثار و آموزش هنرجویان می پرداختند؛ مهر سال گذشته اما این خانه تاریخی به همراه خانه «دِهدشتی» و «ارسطویی» از طریق «صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی» به مزایده گذاشته شد.
مهری عباسپور روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه هم اکنون کارگاه زری بافی در خانه شیخ الاسلام تعطیل است، افزود: کارگاه و وسایل زربافی را جمع کرده ایم و منتظر این هستیم که چه تصمیمی برای ما گرفته می شود.
وی افزود: نبود شناخت کافی از هنر زری بافی از دلایل مهجور ماندن این هنر است اما ایجاد خانه نساجی سنتی در خانه شیخ الاسلام در سالهای اخیر محیطی را فراهم کرده بود که این هنر بیشتر شناخته شود.
عباسپور اضافه کرد: متاسفانه با مزایده خانه شیخ الاسلام، معلوم نیست چه سرنوشتی برای هنرمندان زریبافی و این هنر مهجور رقم بخورد و در شرایطی که کارگاه زری بافی در این مکان تعطیل شده است، دانشجویان و علاقمندان برای بازدید از زری بافی با ما تماس می گیرند اما پاسخ ما تعطیلی کارگاه زری بافی است.
وی گفت: نمی توانیم بگوییم زری بافی تعطیل شده چرا که معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان وعده داده است که جای دیگری را برای ادامه فعالیت هنرمندان زری بافی در نظر بگیرند.
این هنرمند زریبافی اصفهان اضافه کرد: با این وجود همچنان اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است و نگران آینده این هنر هستیم.
عباسپور گفت: در کنار زریبافی هنرهای سنتی دیگر اصفهان از جمله ترمه بافی، گلابتون سازی، شَعر بافی و مخمل بافی نیز در این خانه تاریخی تولید و آموزش داده میشد و در واقع هنرمندان و استادکاران به حفظ این هنرها از طریق آموزش میپرداختند.
وی ادامه داد: در قسمت دیگری از این خانه مجسمه تعدادی از هنرمندان برجسته رشتههای نساجی سنتی در رشتههای شعر بافی، مخمل بافی، کار بافی و عبا بافی به صورت نمادین ساخته و به نمایش گذاشته شده بود.
به گفته عباسپور قرار است مرمت خانه شیخ الاسلام از بخش هایی که کارگاه های زری بافی قرار داشته اند، شروع شود و به همین دلیل تولید پارچههای زری بافی و آموزش هنرجو در این خانه تعطیل شده است.
وی گفت: زری بافی، مشقتهای خودش را دارد و به همین دلیل هنرجوها به سختی در این هنر دوام میآورند.
به گفته عباسپور در زمان حاضر ۳ هنرمند فعال در هنر زری بافی در شهر اصفهان به حفظ این هنر مشغول هستند و آموزش هر هنرجو یک سال به طول میانجامد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اصفهان در پاسخ به پیگیری خبرنگار ایرنا گفت: خانه شیخ الاسلام در مزایده به بخش خصوصی واگذار شده و در حال مرمت است.
نورالله عبداللهی افزود: در نظر داریم استاد مهدی شمسعلی و سایر هنرمندان زری بافی یعنی استاد مهری عباسپور و هم چنین مرجان داتلی بیگی تا تکمیل مرمت ها به مکان دیگری منتقل شوند.
وی با اشاره به اینکه ممکن است مرمت ها شش ماه طول بکشد، گفت: در تلاش هستیم مکان دیگری را در اختیار اساتید زریبافی بگذاریم و ممکن است این پروسه تا پایان اردیبهشت به نتیجه برسد.
به گزارش ایرنا قدمت زری بافی به دوران ساسانی بازمیگردد؛ هنری که با رشتههای زرّین، سیمین و ابریشمین یکی از زیباترین هنرهای نساجی ایران و اصفهان است و کارگاه های این هنر کهن در سالهای اخیر در خانه تاریخی شیخالاسلام توسط استاد مهدی شمسعلی و دو شاگرد دیگر وی فعال بودند.
۶۰۲ رشته صنایع دستی در دنیا شناسایی شده که ۲۹۹ مورد مربوط به ایران و از این تعداد ۲۰۰ رشته مربوط به استان تاریخی و هنرپرور اصفهان است.
خانه شیخ الاسلام مربوط به دوره صفوی و دوره قاجار واقع در اصفهان است که محل سکونت علامه محقق سبزواری، شیخ الاسلام اصفهان و نوادگان او بوده و در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۵۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.