به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، وینستون پیترز وزیر امور خارجه نیوزیلند گفت این کشور باید فرصتهای بالقوه همکاری با این پیمان در زمینه فناوریها را بهتر درک و مزایای اقتصادی و امنیتی را ارزیابی کند تا تصمیم بگیرد که این کار به سود منافع ملی است یا خیر.
وی در سخنرانی خود در موسسه امور بین الملل نیوزیلند در ولینگتون گفت: این دولت در حال حاضر راهی طولانی تا تصمیمگیری در اینباره در پیش دارد. اما باید تاکید کنیم که این کاملا غیرمسئولانه است که هر دولتی از هر نوعی این را در نظر نگیرد که همکاری با شرکای همفکر خود در زمینه پیشرفت فناوری مطابق منافع ملی آن کشور است یا خیر.
بر اساس گزارش رویترزف ستون اول پیمان امنیتی سه جانبه آکوس میان واشنگتن، کانبرا و لندن، برای تحویل زیردریاییهای هستهای به استرالیا طراحی شده است. ستون دوم این پیمان بر ارائه قابلیتهای پیشرفته و به اشتراک گذاری فناوریها در زمینههای مختلف متمرکز است. هیچ پیشنهادی مبنی بر پیوستن نیوزیلند به ستون اول وجود ندارد.
پیترز گفت: پیش از اینکه نیوزیلند مشارکت در ستون دو را بررسی کند، اعضای آکوس باید درخواست این پیوست را داشته باشند. این پیش شرط هنوز برآورده نشده است.
به گزارش ایرنا، وزیر دفاع کره جنوبی امروز چهارشنبه مشارکت بالقوه سئول را در بخشی از پیمان امنیتی آکوس از جمله موارد دستورکار نشست «۲+۲» وزرای امور خارجه و دفاع کشورش با استرالیا خواند.
شین وون شیک وزیر دفاع کره جنوبی بیان کرد: ما از اینکه اعضای آکوس کره جنوبی را به عنوان شریک ستون دو در نظر گرفتهاند، استقبال میکنیم. تواناییهای علمی و فناوری کره جنوبی به صلح و ثبات در توسعه ستون دوم آکوس و صلح منطقهای کمک خواهد کرد.
پیمان آکوس سال ۲۰۲۱ میان واشنگتن، کانبرا و لندن، تا حدی برای تسهیل انتقال فناوری نظامی بین این سه متحد ایجاد شد. سپس یک مقام آمریکایی در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲-فروردین ۱۴۰۳) کره جنوبی و ژاپن را شرکای بالقوه پیمان آکوس برای همکاری در زمینههای دارای فناوری پیشرفته، معروف به ستون دوم، که محاسبات کوانتومی، هوش مصنوعی و هایپرسونیک را شامل میشود، معرفی کرد.
روزنامه فایننشال تایمز فروردین ماه گزارش داد آمریکا، انگلیس و استرالیا درباره ورود اعضای جدید به پیمان امنیتی آکوس مذاکراتی را انجام خواهند داد زیرا واشنگتن خواهان حضور ژاپن به عنوان یک عامل بازدارنده علیه چین در این اتحاد است.