به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدحسن بازیار روز یکشنبه در نشست خبری گفت: زلزله شناسی، مهندسی سازه، مهندسی ژئوتکنیک ، مدیریت بحران و خطر زلزله از موضوعات اصلی این کنفرانس است که در برج میلاد برگزار می شود.
وی افزود: این کنفرانس بین المللی هر چهار سال یکبار برگزار می شود، در جامعه حرفه ای، زلزله شناسی و مهندسی زلزله در دنیا معروف است، بسیاری منتظر هستند که این کنفرانس زمان آن برسد و محققان و کارشناسان یافته های جدید خود را ارایه دهند.
رییس پژوهشگاه زلزله شناسی تصریح کرد: این کنفرانس با حضور تعداد زیادی از متخصصان و مسوولان برگزار می شود که ۶ سخنران کلیدی میهمانان از خارج کشور هستند، در این کنفرانس ۴۱۵ مقاله به صورت شفاهی و پوستری ارایه می شود که از این تعداد ۴۳ مقاله از سایر کشورهای جهان درباره زلزله شناسی، شناخت خود مساله زلزله، گسل ها و بزرگی های زلزله و همچنین در بحث پیشگیری از لحاظ ایمن سازی ساختمان ها و طراحی آنها و مباحث بعد از وقوع زلزله یعنی در حین زلزله و بعد از وقوع زلزله و مدیریت بحران است.
بازیار همچنین گفت: در مجموع ۲۱۱ مقاله به صورت شفاهی در این کنفرانس سه روزه ارایه می شود و ۲۰۴ مقاله هم به صورت پوستر در اختیار علاقمندان قرار می گیرد.
وی مقالات دریافتی را از کشورهای آلمان، نروژ، آمریکا، اسپانیا ،استرالیا، امارات متحده عربی، انگلیس ، ایتالیا، برزیل، ترکیه، چک، چین، ژاپن، سوئد، فرانسه، کانادا، نیوزلند و هند بیان کرد.
رییس پژوهشگاه زلزله شناسی با بیان اینکه این کنفرانس با کنفرانس های مشابه خود در سطح ایران و جهان متفاوت است، اظهار داشت: تمرکز اصلی در این کنفرانس روی حل مسائلی که در کشور وجود دارد و به همین دلیل اسم آن را زلزلههای بزرگ و کلانشهرها مانند تهران، تبریز ، مشهد ، شیراز و اصفهان گذاشتیم، بنابراین می خواهیم درمورد مسایل زلزله در ایران جمعبندی برسیم و به ما کمک کند که در حل مشکلات مرتبط با زلزله یعنی ساختن شهرها و ساختمان های ایمنتر در مقابل زلزله چه اقداماتی باید انجام شود.
بازیار ادامه داد: در روزهای برگزاری کنفرانس، ۱۶ کارگاه تخصصی در حوزههایی چون ساخت و ساز روی گسل، زلزله تهران و طراحی و ساخت بیمارستانهای تابآور برگزار میشود و بر اساس دادههای به دست آمده در این کارگاهها، در تلاش هستیم که در پایان این کنفرانس قطعنامهای در حوزه ارتقای تابآوری و مدیریت بحران و ساخت و ساز ایمن برای مسؤولان و سیاستگذاران تدوین کنیم.
احتمال وقوع زلزله بزرگ در تهران وجود دارد
وی درباره رخدادهای لرزهای بزرگ تر از چهار ریشتر در مناطقی از کشور در روزهای اخیر چون فاریاب کرمان و خراسان رضوی گفت: زمین در زیر پای ما در حال تکامل است و این فرایند تکامل یک فرایند دائمی است که از گذشته وجود داشته و در نسلهای بعدی ادامه مییابد، اما باید یاد بگیریم که چگونه با کمترین تلفات با زلزله زندگی کنیم.
رییس پژوهشگاه زلزلهشناسی درباره این که گفته می شود دورههای بازگشت زلزله در تهران ۱۲۰ یا ۱۵۰ سال است، گفت: این که دوره ۱۲۰ سال و بعد از آن ۱۵۰ سال عنوان شد به دلیل عدم وقوع زلزله بزرگ در تهران است که اکنون این زمان ۱۷۵ سال عنوان می شود، این ارقام قطعی نیست و هرکس اظهارنظری می کند.
بازیار ادامه داد: زلزله بزرگی در شهر بم رخ داد، در حالی بود که ۲ هزار سال زلزله در آن منطقه رخ نداده بود، از این رو زلزله یک پدیده پیچیده است که باید همه موارد آن نظر قرار داده شود و بر اساس آن اظهارنظر کرد، اما احتمال وقوع زلزله بزرگ در تهران وجود دارد، چراکه تهران در شمال و جنوب روی گسل است.
وی درباره اهمیت برگزاری کنفرانس زلزله گفت: می شود با یک محقق مصاحبه و آن را منتشر کردد اما ما می گوییم آن مصاحبه خیلی خطرناک است، چرا که نظری گرفته شده است اما در یک کنفرانس حداقل ۱۵ نفر در خصوص مساله ای نظر می دهند تا جمع بندی آن برای تصمیم گیری ارایه شود. زلزله های بزرگی در تهران بزرگ تجربه شده است اما این که دوره بازگشته آن چه زمانی باشد اختلاف نظر زیادی وجود دارد. مهندسی زلزله در مقایسه با سایر علوم بدلیل این که دوره بازگشت آن خیلی طولانی است هنوز علم ما به حدی نرسیده است که پیش بینی کنیم.
رییس پژوهشگاه زلزلهشناسی درباره شاخص تاب آوری کشور در برابر زلزله گفت: شاخص ها به موارد بسیاری بستگی دارد و حتی ممکن است در زمان های مختلف تغییر کند که بخشی از آن مربوط به ساخت و ساز و مدیریت شهری و شریان های حیاتی و برنامه ریزی برای بیمارستان ها و آب های آشامیدنی و قطع شدن لوله های گاز دارد که البته برای آنها می شود برنامه ریزی کرد و طبق آن جلو رفت اما بخشی به روحیه مردمی که دچار بحران می شود بر می گردد که چه قدر می توانند آن را تحمل کنند بنابراین در حال حاضر نمی توانم عددی بدهم که وضعیت ما اینگونه است. باید در این زمینه تلاش و برنامه ریزی کنیم که تاب آوری جامعه ما در کل کشور در برابر همه حوادث طبیعی به ویژه در زلزله ارتقا پیدا کند.
بازیار افزود: درخصوص احتمال زلزله در کلان شهر تهران نباید مردم را نگران کرد.نظرات همه باید شنیده شود و جمع عالمی از این نقطه نظرات تصمیم بگیرد که چه راهی را برویم تا در آینده شهر و کشور ایمن تری داشته باشیم.
وی محور اصلی این کنفرانس بین المللی را زلزله در تهران عنوان کرد و گفت: بنابراین هرکس که در بحث تهران و مدیریت و پیگیری بحران تهران نقش دارد در این کنفرانس دعوت شده است که سخنرانی می کند.
اگر استاندارها و آیین نامه ها را رعایت کنیم می توانیم جلوی تلفات را بگیریم
رییس پژوهشگاه زلزله شناسی درباره تعامل مدیران شهری با این پژوهشگاه در حوزه ساخت و سازهای شهری و همچنین هشدارهای پژوهشگاه زلزله شناسی درباره درباره ساخت و ساز روی گسل ها، گفت: ما در بخش مهندسی زلزله یکی از کشورهای پیشرو و در رده هفتم تا دهم هستیم، یعنی حرف داریم و دیگران هم به حرف های ما گوش می دهند، اما سوال این است که اگر ما این قدر پیشرفته هستیم چرا در زلزله ها تلفات ما بالاست؟
بازیار ادامه داد: ما در اجرای یافته هایی که یاد می گیریم و در دنیا نو و جالب است مشکل داریم، سیستمی که باید آن را اجرا کنند که از حوزه نظام مهندسی تا شهرداری ها باید آن را اجرا کنند و در این حوزه نسبت به توان علمی که داریم عقب هستیم که البته در این کنفرانس ما حمایت شهرداری و سازمان نظام مهندسی را داریم و ما از هر دو ارگان در کنفرانس، سخنران داریم، اما خوب است که بعد از کنفرانس نتایج آن پیگیری شود و در مسایل نظام مهندسی مورد استفاده قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه زلزله سر پل ذهاب جامعه مهندسی و حرفه ای ما را به یک باور جدید رساند، گفت: باور جدید این بود که اگر استاندارها و آیین نامه ها را رعایت کنیم می توانیم جلوی تلفات را بگیریم. در خیلی جاها حتی ۳۰ تا ۴۰ درصد استاندارها و آیین نامه ها رعایت شده بود تلفات کمتری دیده بودند شاید ساختمان ها صدمه دیده بودند اما تلفات جانی نداشتند.