به گزارش بامداد چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری ریانووستی، چان خانخوئی در مصاحبه با این رسانه روس افزود: پکن در تماس نزدیک با روسیه، اوکراین و جامعه جهانی برای تسهیل مذاکرات برای حل مناقشه اوکراین است.
وی افزود: در موضوع اوکراین، طرف چینی همواره موضعی عینی و بی طرفانه اتخاذ کرده است. چین از صلح و گفتگو حمایت میکند و به طور فعال به دنبال کمک به انجام مذاکره است. همه طرف ها از تلاش ها و موضع عادلانه چین در میانجیگری قدردانی می کنند. آنها از چین انتظار دارند نقش سازنده تری ایفا کند.
سفیر چین در مسکو یادآور شد که اخیراً لی هوی نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا در دومین دور سفر خود، تبادل نظر عمیقی با روسیه، اوکراین و کشورهای اروپایی مرتبط در مورد چگونگی دستیابی به آتش بس انجام داد و از آنها خواست که هر چه زودتر به خصومت ها پایان دهند و به حل و فصل سیاسی بحران کمک کنند.
این دیپلمات چینی افزود: طرفها در تعامل با پکن و در شرایطی که اختلافها ادامه دارد، رویکردهای مشترک را تقویت و شرایط مساعدتری را برای مذاکرات صلح ایجاد میکنند.
در فوریه ۲۰۲۴ (بهمن-اسفند ۱۴۰۲)، مقامات چینی یک مقاله در مورد حل و فصل مناقشه بین مسکو و کییف منتشر کردند که شامل ۱۲ نکته از جمله درخواست برای آتش بس، احترام به منافع امنیتی مشروع همه کشورها و راه حلی برای بحران انسانی در اوکراین است.
بنا بر این گزارش، نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا ماه مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲- فروردین ۱۴۰۳) در سفر به روسیه، بلژیک، لهستان، اوکراین، آلمان و فرانسه، دستیابی به راهحلهای سیاسی برای بحران اوکراین را پیگیری کرد.
شی جین پینگ رئیسجمهوری چین ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ برای نخستین بار در پنج سال اخیر به اروپا سفر کرد.
فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا که برای نشست سه جانبه با چین و فرانسه به پاریس رفته بود، در این روز اعلام کرد: اتحادیه اروپا و چین به دنبال روابط حسنه بوده و با توجه به اهمیت جهانی چین، تعامل ما کلید تضمین احترام متقابل، پیشگیری از سوء تفاهم و یافتن راه حل چالش های جهانی است.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز به شی جین پینگ همتای چینی خود اطمینان داد که کشورش به دنبال جنگ با روسیه نیست.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) عملیاتی نظامی را که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد. این عملیات نظامی تاکنون ادامه دارد و کشورهای غربی ضمن اعمال تحریمها بر روسیه، سلاح و مهمات در اختیار اوکراین قرار میدهند.
رئیسجمهوری روسیه سهشنبه ۱۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ گفت: ما از گفت و گو با کشورهای غربی دوری نمیکنیم؛ انتخاب با آنها است که آیا میخواهند در آینده جلوی توسعه روسیه را بگیرند و میخواهند که ما را محدود کنند و فشار بیاورند یا اینکه میخواهند راهی برای رسیدن به صلح و همکاری را در پیش بگیرند.
پوتین که در آیین تحلیف خود به عنوان رئیسجمهوری روسیه سخن میگفت،خاطرنشان کرد: گفتوگو درباره ثبات استراتژیک و امنیت ممکن است اما این امر از راه دیکتاتوری و از بالا نگاه کردن قابل انجام نیست.