به گزارش ایرنا، تحکیم بنیان و تعالی نشاط خانواده در سایه رشد جمعیت دورنمایی زیبا و واقعی است چراکه حضور فرزندان و شور و نشاط اعضای نونهال خانواده طراوتی دوچندان به فضای خانه می بخشد و بوستان زندگی را سرسبزتر از همیشه می کند و این در حالی است که حضور فرزندان به عنوان نونهالان باغ زندگی هستند و شور و نشاط این اعضای نوشکفته همواره گرمابخش محفل بنیان بی بدیل خانه و خانواده است تا جایی که نشاط و پویایی خانواده با حضور فرزندان امری بدیهی و انکارناپذیر می باشد.
فرزندان، رونق بخش زندگی مشترک و تعالی دهنده کانون خانواده هستند و همچنان که در دین مبین اسلام بر لزوم تشکیل خانواده و فرزندآوری تاکید فراوان شده است و اولیا و انبیا الهی نیز همواره بر اهمیت این مهم تاکید کرده اند.
طی سالیان گذشته به دلایل متعددی بر ترویج فرهنگ فرزند کمتر پرداخته شد که متاسفانه اینگونه تبلیغات خیلی بیشتر از آنچه انتظار می رفت تاثیرگذار بود تا حدی که نرخ رشد جمعیت را با بحران مواجه کرده است و از طرفی نیز امروز زوج های جوان در حالیکه که از روزگار کودکی و نوجوانی خود به نیکی یاد و خاطرات شیرین در کنار همبازی ها را با شور و شوق بازگو می کنند اما تمایل چندانی به داشتن فرزند بیشتر ندارند و گویی نادانسته فرزندان خود را از این مزیت ها بی بهره کرده اند.
فرزندآوری و تشکیل خانواده از جنبههای مهم زندگی به شمار میآید و فرزند در خانواده ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است تا جایی که فرزندآوری پدیده فردی نیست که انتخاب شخصی زوجین باشد و در حقیقت یک رویداد و اتفاق اجتماعی است که عوامل متعددی مانند اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و روانشناختی را تحت تاثیر قرار میدهد و بنا بر نظر کارشناسان، مهمترین و عمدهترین تاثیر فرزندآوری، داشتن جامعهای جوان و پویا برای کشور است.
به گفته کارشناسان، اکنون زنگ خطر نرخ رشد جمعیت ایران به صدا درآمده است و گفته می شود تا سال ۱۴۲۰ به صفر میرسد، از طرفی گفته شده ایران وارد مرحله اول سالخوردگی جمعیت شده و موالید نیز مانند کشورهای دیگر کاهش یافته است.
در حالیکه گفته می شود امید به زندگی در خانواده های دارای فرزند چندین برابر بیشتر از خانواده های بدون فرزند است و آیات و روایات زیادی در خصوص اهمیت فرزندآوری در جامعه اسلامی وجود دارد که به زوجین تاکید شده به افزایش نسل صالح توجه داشته باشند.
گفته می شود ایران در روند پیری جمعیت با شتابی روزافزون روبهرو است، بهطوریکه در سال ۲۰۲۲ نسبت افراد بالای ۶۰ سال در کشور از ۱۰ درصد کل جمعیت فراتر رفته در عین حال نرخ رشد جمعیت ایران ۰.۷ درصد و کمترین نرخ در ۲۵ سال گذشته است، در این راستا قرارگاه جوانی جمعیت در سطح کشور راه اندازی شده است تا شروع یک حرکت تحول گرا و تعالی بخش در نظام سلامت و جمعیت پویا و سالم باشد.
اهمیت فرزندآوری و نگرانیها از گسترش جمعیت سالمندی موجب شد تا رییس جمهور در نخستین نشست ستاد ملی جمعیت تاکید کند همه رسانهها باید همت کنند تا قانون جمعیت به خوبی در جامعه انعکاس یابد و مشوقها برای افزایش و جوانسازی جمعیت به روشنی برای مردم تبیین شود.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره در جلسه ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی تصویب شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در آبان ۱۴۰۰ به تایید شورای نگهبان رسید که در این قانون وظایف دستگاههای مرتبط اعلام و همچنین به مشوق های جمعیتی نیز پرداخته شده است.
مسئله جوانی جمعیت نیازمند عزم ملی است
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: مساله جوانی جمعیت منحصر به یک دستگاه و سازمان نیست و نیازمند عزم ملی است.
دکتر بهرام دلفان بیان کرد: ۳۰ اردیبهشت ماه سالروز ابلاغ سیاست های کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری است و بعنوان روز ملی جمعیت نامگذاری شده است.
وی با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری بر حمایت از خانواده و جوانی جمعیت افزود: روز شمار هفته ملی جمعیت بر اساس محورهای ابلاغی ستاد ملی جمعیت در نظر گرفته شده است.
وی با تاکید بر اینکه بزرگترین معضل و تهدید آینده کشور سالخوردگی و پیری جمعیت است، ادامه داد: رسالت ترویج فرهنگ افزایش جمعیت یک وظیفه همگانی است و تمام دستگاه های اجرایی و افراد جامعه در این مهم تاثیرگذار هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان عنوان کرد: مساله جوانی جمعیت محصور به یک دستگاه و سازمان و فرد خاصی نیست بلکه یک عزم جدی میطلبد و هیچ مانعی نباید بر سر راه افزایش جمعیت در کشور باشد.
دوی بر لزوم تعامل رسانهها، گروهها و سمنها، دستگاههای اجرایی و دولتی، نخبگان در این راستا تاکید کرد و گفت: اگرچه روند کاهش جمعیت در ایران هنوز شروع نشده است اما با عزم ملی باید از این موضوع پیشگیری کرد و شادابی و تعالی جامعه را برمبنای سرمایه اجتماعی تضمین کرد.
وی اظهار داشت: به مناسبت هفته ملی جمعیت و تشویق و تقدیر از خانوادههای پرجمعیت در این هفته از خبرنگاران زیر ۵۰ سال که حداقل سه فرزند داشته باشند تقدیر خواهد شد.
۱۳۲ نفر در مرکز نفس از سقط جنین منصرف شدند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: مرکز نفس تا پایان سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۳۹ نفر مراجعه کننده در کل استان داشته از این تعداد ۱۳۲ نفر از سقط منصرف شده و تا پایان سال ۷ تولد نوزاد زنده از تعداد ۱۳۲ نفر داشته ایم.
دکتر مریم کوشکی افزود: با اجرای طرح نفس در استان لرستان از ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۲ و افتتاح اولین مرکز نفس در بیمارستان خیریه عسلیان خرم آباد، هم اکنون شاهد افتتاح و فعالیت ۱۲ مرکز طرح نفس در سطح استان هستیم؛ که با حضور یک نفر کارشناس مامایی و یک نفر کارشناس روانشناسی در هر مرکز، فعالیت می کنند.
وی اظهار داشت: مرکز نفس (نجات فرزندان سقط) با هدف پیشگیری و آگاهیبخشی به عموم مردم در زمینهی خطرات و مشکلات ناشی از سقط جنین بنا شده است.
وی ادامه داد: این مرکز مردمنهاد از طریق شناسایی و ارتباط موثر با مادران بارداری که به دلایل و معظلات مختلفِ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی تصمیم به سقط جنین دارند و حمایت همهجانبه توسط کارشناسان مجرب و متعهد از این افراد، در جهت پیشگیری از عمل سقط که سنگبنای طرح فرزندآوری و جوانی جمعیت میباشد، اقدام خواهد کرد.
وی با اشاره به اقداماتی که در راستای افزایش جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است افزود: قرارگاه جوانی جمعیت و پیگیری جهت اجرایی سازی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تشکیل شده است.
کوشکی ادامه داد: در این راستا ارتقاء کیفیت زایمان طبیعی در بیمارستانهای استان، راه اندازی ۵۳ اتاق ال دی آردر بیمارستانها، راه اندازی مرکز درمان ناباروری سطح ۲ (کلینیک زرین کوب بروجرد)،شناسایی ونشان دار نمودن زوجین نابارور در سامانه بیمه، راه اندازی ۱۰مهد کودک در واحدهای زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی، راه اندازی مراکز نفس در استان، رایگان نمودن انجام آزمایشات روتین نوبت اول و دوم بارداری برای مددجویان مراکز نفس سطح استان، رایگان نمودن ویزیت متخصص زنان و سونوگرافی جهت مددجویان نفس، تامین داروهای مددجویان مرکز نفس توسط رئیس دانشگاه، پرداخت تشویقی به پرسنلی که ازدواج کرده یا صاحب فرزند شده اند، تشویق پرسنل فعال در حوزه فرزند اوری و تجلیل از ۳۹ نفر بهورز و مراقب سلامت در نمازجمعه شهرستان و پرداخت مبلغ اهدایی، پرداخت کارانه پلکانی به پرسنلی که مشاوره در راستای افزایش فرزند اوری داشته اند به میزان ۶ میلیارد و ۵۸۰ میلیون ریال به ۸۰۷ نفر از پرسنل و آموزش به ۱۳ هزار و ۷۰۵ زوج در مراکز مشاوره ازدواج استان طی سال ۱۴۰۲ در اولویت قرار گرفته است.
وی افزود: راه اندازی کلینیک سلامت باروری و جنسی در درمانگاه شهید رحیمی جهت ارائه مشاوره تخصصی به عموم مردم ، پیگیری جهت راه اندازی مرکز درمان ناباروری سطح سه در بیمارستان عسلی از دیگر اقدامات انجام شده در این راستا است.
وی ادامه داد: همچنین در حوزه فرهنگی برگزاری کارگاه با حضور مدرسین کشوری جهت پرسنل دانشگاه علوم پزشکی، برگزاری کارگاه با حضور مدرسین کشوری در شهرستان الیگودرز، برگزاری کرسی های علمی تخصصی با موضوعات جوانی جمعیت جهت پرسنل ،اعضای هیات علمی و دانشجویان، برگزاری کارگاه اموزشی سبک زندگی ایرانی اسلامی /فرزند پروری جهت دانشجویان، تولید و انتشار محتوای علمی فرهنگی مرتبط با جوانی جمعیت (تولید پادکست ، طراحی پمفلت ، بروشور، پوسترو ...)، برگزاری کلاسهای دانش و جمعیت با همکاری گروه مامایی برای دانشجویان، برگزاری مسابقه جهت تهیه بهترین شعار جمعیتی ، طراحی پوستر و کلیپ اموزشی، نصب بیلبورد در سطح شهرستان با موضوعات جمعیتی /پخش پیامهای جمعیتی از طریق تلویزیون (میدان کیو)، دیوارنگاری با پیام های جمعیتی در مصاحبه رادیویی و تهیه برنامه های تلویزیونی با موضوعات جوانی جمعیت انجام شده است.
نرخ رشد جمعیت در لرستان ۱.۵ درصد است
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان گفت: نرخ رشد جمعیت در استان ۱.۵ درصد است و کاهش جمعیت کنترل شده ولی برای رسیدن به رشد مطلوب ۲/۵ درصد فاصله زیاد است که همگان باید تلاش کنیم.
فریبا ولی پور با بیان اینکه در حوزه فرزندآوری اولین مشکل ما فرهنگی است، بیان کرد: امروزه بیشتر خانواده با یک یا ۲ فرزند قانع شدند و این موضوع با توجه به بحران جمعیت خطرناک است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان اضافه کرد: باید بحران جمعیت را جدی بگیریم این یک خطر جدی است، اگر روند رشد جمعیت به همین روال باشد در سال ۱۴۳۰ در قبال هر ۹ سالمند یک نیروی جوان وجود دارد.
وی ادامه داد: در آینده بچهها مفهوم خاله و عمه و دایی و عمو را درک نمیکنند، لذا توجه به موضوع جوانی جمعیت جدی است، در آمار سال گذشته ازدواج در شهرستان بروجرد که حدود بیش از ۲ هزار مورد بوده است، آمار قابل ملاحظهای طلاق ثبت شده است.
ولی پور با اشاره به اینکه یک سوم از فضای تبلیغاتی شهرها باید در حوزه جمعیت باشند، گفت: هنوز هم شعارهای کاهش جمعیت بر در و دیوار شهر و روستا وجود دارد و نیاز است که شهرداریها و دهیاریها برای تبلیغات طرح جوانی جمعیت اقدام کنند.
وی گفت: راه و شهرسازی واگذاری زمینهای طرح جوانی جمعیت را تسریع کند، تا انگیزه خانوادهها برای فرزند آوری افزایش یابد. وی با اشاره با اینکه ۹۰ درصد سقطها اختیاری است که نوعی قتل است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان افزود: مراکز نفس ایجاد شده تا خانوارهایی که قصد سقط دارند را شناسایی و تاکنون ۱۴۰ مورد سقط در لرستان شناسایی و منصرف شدند و هفت مورد از نوزادان این مرکز متولد شدند.
ولی پور با اشاره به اینکه بحران کاهش جمعیت در بروجرد وجود دارد، بیان کرد: شهرستان بروجرد پایلوت اجرای سیاستهای جوانی جمعیت در کشور انتخاب شده است.
پرداخت ۴۰ میلیارد ریال برای هزینه درمان زوج های نابارور لرستان
مدیرکل بیمه سلامت لرستان گفت: تاکنون ۴۰ میلیارد ریال بابت اسناد هزینه های درمان بستری و سرپایی زوج های نابارور این استان پرداخت شده است.
محسن اسدبیگی با اشاره به حمایت از زوج های نابارور اظهار داشت: جهت حمایت از زوجین نابارور با ۲ مرکز جهاد دانشگاهی و بیمارستان شفا قرارداد منعقد شده و تا به حال نزدیک به ۴۰ میلیارد ریال بابت اسناد بستری و سرپایی به این زوجین پرداخت شده است.
وی تاکید کرد: امیدواریم با جذب اعتبارات بیشتر حمایت های خوبی از زوجین نابارور در سطح استان داشته و بتوانیم در راستای افزایش جوانی جمعیت قدم مثبتی برداریم.
مدیرکل بیمه سلامت استان لرستان یادآور شد: تاکنون تعداد یک هزار و ۳۸۱ نفر به عنوان نابارور در سامانه نشان دار و تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته اند.
اسدبیگی بیان کرد: خدمات مورد تعهد IVF،ICSI،IUI،FET که برای هر کدام بسته خدمتی شامل ویزیت، دارو، تصویربرداری و خود مراحل پروسیجر تعریف شده و در آخرین تغییرات جوانی جمعیت، محدودیت تعداد IVF، IUI،ICSI و FET برداشته شده و فاقد سقف است.
وی افزود: بسته خدمات غربالگری جنین (آزمایش و سونوگرافی NT) و بسته آزمایشات تشخیصی و ژنتیکی سقط جنین به خدمات درمان ناباروی اضافه شده است.
مدیرکل بیمه سلامت استان لرستان اضافه کرد: همچنین در مراکز طرف قرارداد استان مثل جهاد دانشگاهی و بیمارستان شفا فرانشیز پرداختی بیمار ۳۰ درصد تعرفه خصوصی و پرداختی سازمان ۷۰ درصد تعرفه خصوصی است.
سیاست غلط کاهش فرزندآوری دهه های گذشته باید جبران شود
استاندار لرستان با بیان اینکه سیاست غلط کاهش فرزندآوری دهه های گذشته باید جبران شودُ گفت: فرزند بیشتر نشاط و شادابی در زندگی ایجاد و باعث فعالیت و کار و کوشش بیشتر می شود.
ابوطالب شفقت بیان کرد: اشتباهات و غفلت هایی که در دهه های دوم و سوم انقلاب اسلامی برخلاف تاکیدات مقام معظم رهبری در حوزه جوانی جمعیت روی داد باعث شده است که تاکنون از نظر شرایط اجتماعی دچار یک مسئله جدی باشیم.
وی با بیان اینکه نسل عامل پایداری جامعه بوده و به این مسئله باید توجه کنیم اظهار داشت: این غفلت باعث شده در آینده وابستگی و پیوند خانوادگی فرزندان ما کم باشد.
استاندار لرستان ادامه داد: متاسفانه به علت اشتباهات گذشته این مهم مورد توجه قرار نگرفت و اکنون در دولت سیزدهم به این امر ولی امر مسلمین توجه و در قالب قانون دست اندرکاران اجرایی کشور درگیر اجرای این موضوع کردند.
شفقت یادآور شد: دولت و دستگاه های اجرایی در این راستا موظف به انجام اقداماتی شدند و مسولان اجرایی به ویژه وزارت بهداشت در این امر باید توجه جدی داشته باشد.
وی اضافه کرد: اقدامات مورد نیاز در جهت حمایت زوج های نابارور باید انجام شود و اقدامات فرهنگسازی و اگاهی سازی مردم نیز باید انجام شود.
وی اظهار داشت: فرزند بیشتر نشاط و شادابی در زندگی ایجاد می کند و باعث فعالیت و کوشش بیشتر شده و افزایش کار و تلاش باعث بهبود رزق و روزی می شود.