نعمت الله کوهستانی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با اظهار این که با توجه به نزدیکی زمان کوچ دامداران به مراتع ییلاقی، لزوم رعایت زمان قانونی ورود و خروج دام به مراتع توسط دامداران مورد تاکید است، افزود: زمان کوچ دامداران و عشایر سوادکوه ۶خرداد است.
وی زمان کوچ دامداران سوادکوه شمالی و شهرستان بابل را سیزده خرداد اعلام کرد و ادامه داد: زمان ورود دام به مراتع سایر مناطق مازندران به ویژه شهرستان آمل و شرق استان از نیمه دوم خرداد است.
رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری تصریح کرد: نظر به اهمیت حفظ پوشش گیاهی مراتع و نقش آن در حفظ آب و خاک و توسعه اقتصادی و اجتماعی و به منظور جلوگیری از تخریب این سرمایه ملی به اطلاع کلیه مرتعداران می رساند ورود دام قبل از تاریخ مندرج در پروانه چرا و یا تاریخ پیش بینی شده در طرح مرتعداری و ورود دام های مازاد بر پروانه چرا ممنوع است.
کوهستانی از دامداران و عشایر خواست تا خارج از برنامه زمانبندی به مناطق ییلاقی و بالادست کوچ نکنند، توضیح داد : ورود دام دامداران فاقد پروانه چرا به مراتع استان ممنوع بوده و با متخلفان برابر مقررات و دستورالعمل های مربوطه برخورد خواهد شد.
ورود دام به مناطق ییلاقی مازندران به شرط انجام واکسیناسیون
رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری گفت: دامداران و عشایر ضمن داشتن پروانه بهره برداری مراتع قبل از حرکت باید واکسیناسیون دام پلاک کوبی شده را داشته باشند.
کوهستانی با اظهار این که همچنین دامداران باید برگه تردد صادر شده از منابع طبیعی شهرستان را به ماموران ایست بازرسی ها نشان بدهند، تاکید کرد : پلاک کوبی بودن دام، داشتن برگه تردد و انجام واکسیناسیون دام از شرایط ورود به مراتع است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری با توضیح این نکته که ورودی های مختلف به مراتع استان تحت کنترل است و بازرسی ها از نحوه کوچ و شرایط دام به دقت صورت می گیرد، اظهار داشت: دام هایی وارد مراتع می شوند که دارای مجوز چرای دام باشند، تعداد دام ها در کوچ بر اساس مجوز تعداد راس دام باید باشد.
وی وضعیت مراتع در مناطق میانبند و بالا دست کوهستانی استان مازندران رامطلوب توصیف کرد و توضیح داد: به دلیل بارش های مناسب و به وقع بارش در اردیبهشت ماه، شرایط پوشش گیاهی در مراتع به حد نرمال و مطلوب رسیده است.
وی در عین حال با ذکر این نکته که خشکسالی و تغییر اقلیم مراتع کوهستانی مازندران را تحت تاثیر منفی در تولید علوفه طبیعی قرار داده است، گفت: از آن جایی بارندگی های اردیبهشت ماه امسال وضعیت رشد علوفه را به مراتب مناسب کرده است، از همه دامداران عشایر تقلاضا می شود تا ضمن رعایت زمانبندی کوچ باید تعداد دام ها باید بر اساس مجوز تعداد راس دام باشد.
طبق آمار رسمی سه هزار و ۸۰۰ خانوار عشایر بومی و یک هزار و ۶۰۰ خانوار عشایر غیر بومی با حدود ۲ میلیون ۴۰۰ هزار واحد دامی سبک و سنگین در استان مازندران زندگی میکنند.
اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری که یکی از دو اداره کل استان محسوب می شود، بیش از ۳۸۷ هزار هکتار مرتع را زیر پوشش دارد و برای ورود به آن برنامه زمان بندی ارائه می دهد. مراتع این منطقه از نظر میزان و پراکندگی پوشش گیاهی به مراتع درجه یک، دو و سه تقسیم می شوند. از این میزان مرتع بیش از ۶۰ درصد درجه یک و خوب به شمار می رود که با مدیریت، نگهداری و کنترل ورود دام و قرق، پوشش گیاهیشان حفظ می شود.