به گزارش روز سهشنبه خبرنگار ایرنا، در این نمایشگاه که با حضور رایزن فرهنگی سفارت ایران در مسکو و جمعی از هنرمندان روس آغاز به کار کرد، ۳۰ تابلوی نقاشی و ۴۰ مجسمه که با الهام از شاهنامه و اسطورههای این اثر فاخر زبان فارسی خلق شده است، در معرض دید عموم قرار گرفت.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مسکو در سخنانی در آیین آغاز به کار این نمایشگاه با عنوان "باد شرقی"، ضمن قدردانی از همکاری طرف روس در برگزاری این رویداد فرهنگی گفت: باید تشکر داشته باشم از استاد سرگی فئوفانوف که برای معرفی هنر و فرهنگ ایران، پیشگام است.
مسعود احمدوند یادآور شد: آقای فئوفانوف سالها پیش در سفر به ایران، نمایشگاهی از آثار خود را در مشهد برگزار کرد و در آنجا به واسطه خدماتی که وی برای آشنایی مردم جهان با فردوسی داشت، نشان فردوسی به وی اهدا شد.
وی اظهار داشت: این استاد و هنرمند،چهرهای شناخته شده برای علاقهمندان به فردوسی است و امروز آثار زیبای ایشان را چه در قالب مجسمه و چه تابلوهای نقاشی به نظاره مینشینیم.
رایزن فرهنگی سفارت ایران در مسکو یادآور شد: آنچه که در آثار وی قابل توجه است، آن است که مفاهیم والای شاهنامه فردوسی با تخیل امروزی درهم آمیخته و این آثار را خلق کردهاند.
احمدوند افزود: من از طرف سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه و همچنین به نمایندگی از علاقه مندان به فرهنگ و تمدن ایران از آقای فئوفانوف سپاسگزارم.
وی در ادامه گفت: شاهنامه فردوسی اثر بزرگ این اسطورهسرای بزرگ ایرانی مثل بسیاری از افسانهها و اسطورههای بزرگ دنیا، ترسیمکننده دو جهان نیکی و بدی، ظلمت و نور است؛ قهرمانان این اثر، پهلوانانی مانند رستم هستند که در فرهنگ ایرانی، نام و یاد آنها جاودانه شده است.
رایزن فرهنگی ایران گفت:این پهلوانان تنها با پشتوانه قدرت جسمی به جنگ پلیدیها و تاریکیها نمیروند بلکه با اتکا به اندوختهای مبتنی بر دانش و خرد به مبارزه با بدیها میپردازند.
وی اظهار داشت: فردوسی از همان مصرع ابتدایی داستان حماسی خود در شاهنامه بر عقل و خرد تأکید میکند و این تأکید در همه بخشهای شاهنامه جاری و ساری است.
نمیتوانم از فرهنگ ایران و شاهنامه جدا شوم
فئوفانوف هنرمند روس نیز در سخنانی در این آیین گفت: شیفته فرهنگ ایران، شاعران فوقالعاده ایرانی، مینیاتور، فردوسی و اثر او، شاهنامه هستم و سالیان زیادی است که در این فضا سیر میکنم.
وی ادامه داد: گاه به خودم میگویم که دیگر کار در این حوزه کافی است اما من نمیتوانم از فرهنگ ایران و شاهنامه جدا شوم چون همواره من را به خود جذب میکنند؛ من به نوعی، عاشق شخصیتهایی هستم که آنها را در قالب نقاشی و مجسمه به تصویر کشیدهام.
در این آیین همچنین برخی هنرمندان پیشکسوت روس به بیان دیدگاه و ارزیابی خود از آثار این نمایشگاه پرداختند.
بهرهگیری از مبنای اصیل برای کار هنری، بکارگیری روش جدید و استفاده از عناصر و مواد مختلف در این آثار از نکاتی بود که این هنرمندان در وصف آثار این هنرمند روس درباره شخصیتهای شاهنامه اشاره کردند.
شاهنامهخوانی به زبان فارسی و روسی بخش دیگری از این آیین بود.
این نمایشگاه تا ۲۷ ژوئن (هفتم تیرماه ۱۴۰۳) در سالن تئاتر مدرسه هنرهای دراماتیک مسکو پذیرای بازدیدکنندگان است.
به گزارش ایرنا، حکیم ابوالقاسم فردوسی (Ferdowsi) در سال ۳۲۹ هجری قمری در روستای پاژ شهرستان طوس چشم به جهان گشود. کنیه این حماسهسرای بزرگ «ابوالقاسم» است و به «فردوسی» شهرت دارد.
در ایران ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت این شاعر حماسهسرای پارسیگو است که خلق اثر حماسی شاهنامه و از این طریق، زنده نگه داشتن زبان فارسی از خدمات ارزنده وی محسوب میشود.