علی امیدی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: آیت الله رییسی همان ابتدای کار تاکید کرد که سرنوشت ایران را به برجام و نظر کشورهای غربی متصل نمی کند.
استاد دانشگاه اصفهان گفت: سیاست خارجه وی از یک سو تلاش برای احیای مذاکرات برجام به طور عزتمندانه و از سوی دیگر پافشاری بر مواضع اصولی ایران بر اساس مصوبه راهبردی مجلس مبنی بر حفظ دستاوردهای هسته ای ایران بود.
امیدی گفت: شهید رییسی با این رویکرد مسوولیت گسترش روابط سیاسی را در زمین غربی ها انداخت.
وی با بیان اینکه رییس جمهور شهید روابط با همسایگان را تقویت کرد، افزود: عضویت ایران در سازمان شانگهای و دنبال کردن تمهیدات عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز از رویکردهای مثبت دولت سیزدهم بود.
استاد دانشگاه اصفهان گفت: تشخیص دولت سیزدهم این بود که مزیت های نسبی را در سیاست خارجه بشناسیم و استفاده کنیم.
وی ادامه داد: بر اثر تحریم های ظالمانه آمریکا، فروش نفت ایران در دولت قبل کاهش یافت، در حدی که نگهداری فرآورده های نفتی مشکل مضاعفی ایجاد کرده بود، اما اکنون روزانه یک میلیون بشکه نفت فروش می رود و بخشی از نیازهای ما را تامین می کند.
امیدی افزود: این تصور که ایرانی نمی تواند، آسیب حوزه سیاست خارجه ما بوده است اما دولت شهید رییسی با تکیه بر شرکت های داخلی و افزایش درآمدهای نفتی موفق شد سرمایه گذاری در حوزه صنایع نفت و پتروشیمی را گسترش دهد و چرخ دنده صنعت نفت را بچرخاند.
وی سرمایه گذاری شرکت های روسی و چینی در ایران را از دیگر دستاوردها بیان کرد.
استاد دانشگاه با بیان اینکه واقعیت ها و برداشت ها در حوزه سیاسی متفاوت است و اختلاف نظر در باره این موضوع طبیعی است، افزود: با این وجود اقدامات قابل توجه برای اعتماد سازی و کاهش برداشت های منفی طرفین در حوزه سیاست خارجه و روابط بینالملل انجام نشده که باید در این زمینه کار کرد.
به گزارش ایرنا، تابستان ۱۴۰۲، انتظاری ۱۰ ساله برای پیوستن جمهوری اسلامی ایران به یکی از مهمترین سازمانهای منطقهای نتیجه داد و تهران به عضویت رسمی سازمان همکاریهای شانگهای درآمد؛ سازمانی که در نگاه امنیت محور از آن به «ناتوی شرقی» تعبیر میشود و از دیدگاه اقتصادی نیز میتواند با توفیق در پایان دادن به استیلای دلار بر معاملات اقتصادی زمینهساز تغییری بزرگ در مسیر تبادلات مالی و تجاری در جهان باشد.
از منظر روابط بینالملل، عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای، ارسال سیگنال شکستن پروژه انزوا و ایران هراسی است.
توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به دنبال تلاشهای دولت سیزدهم و پیگیری سیاست تقویت مناسبات با همسایگان و کشورهای منطقه، چهارم دیماه ۱۴۰۲ (۲۵ دسامبر ۲۰۲۳) در نشستی با حضور مقاماتی از ۶ کشور طرف قرارداد در سنپترزبورگ روسیه امضا شد. این توافقنامه برای اجرایی شدن نیازمند تصویب در مجلس شورای اسلامی و مجالس پنج کشور عضو اتحادیه است.
با نهایی شدن این توافقنامه، حدود ۸۷ درصد صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان به عنوان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و صادرات این کشورها به ایران از این مزیت برخوردار خواهد شد.
اتحادیهٔ اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیه اقتصادی میاندولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
پیشنویس توافقنامه بین ایران و اوراسیا بر سر اخذ تعرفههای صادراتی ترجیحی در ۵ ژوئیه ۲۰۱۷ در ایروان امضا شد و هم اینک در حال اجرا است.
آیتالله سیدابراهیم رییسی عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد «قیز قلعهسی» به سمت شهر تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی در سانحه هوایی به همراه همه همراهان به مقام رفیع شهادت نایل شد.
آیتالله سیدمحمدعلی آل هاشم امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سردار سیدمهدی موسوی رییس یگان حفاظت رییسجمهوری، سرهنگ خلبان سیدطاهر مصطفوی، سرهنگ کمک خلبان محسن دریانوش و سرگرد فنی بهروز قدیمی از دیگر شهیدان این حادثه بودند.