بندرعباس - ایرنا - مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان با تاکید بر اینکه نظام تعرفه‌ای برق عدالت محور است، گفت: صرفه‌جویی و مصرف منطبق با الگوی متعادل، در هزینه برق مصرفی خانوارها تغییری ایجاد نمی‌کند و موجب شکوفایی اقتصادی استان می‌شود.

محمد کریمی روز جمعه در گفت و گو با ایرنا، با اشاره به آستانه آغاز روزهای اوج مصرف برق و برنامه ریزی برای کاهش مصرف و مدیریت مصرف در روزهای پیش رو در استان، اظهار کرد: با مصرف مرسوم و منطبق با الگوی متعادل، در هزینه برق مصرفی خانوارها تغییری ایجاد نمی‌شود؛ مشترکان خانگی از فرصت نظام تعرفه‌ای پلکانی استفاده کنند و مشمول تشویق‌های وزارت نیرو برای کاهش مصرف برق شوند.

وی بیان کرد: درصد قابل توجهی از مشترکان در محدوده الگوی تعیین شده از انرژی برق استفاده می‌کنند که هزینه برق آن‌ها افزایش چندانی نخواهد داشت.

مدیرعامل شرکت توزیع برق هرمزگان یادآور شد: شاخص شدت انرژی در جامعه ما بالاتر از میانگین جهانی است که به معنی سهم بالای مصرف انرژی در مصارف غیرمولد و همچنین بهره‌وری پایین در بخش‌های مولد است؛ بنابراین می‌توان گفت بهینه‌سازی مصرف انرژی در جامعه ما، از جمله اولویت‌های بخش انرژی کشور است.

کریمی به شرایط آب و هوایی استان‌های جنوبی کشور نیز اشاره کرد و گفت: این شرایط نقش تعیین کننده‌ای در میزان ‌مصرف برق داشته است؛ به طوری که بیشترین سرانه مصرف برق بخش خانگی مربوط به استان‌های جنوبی کشور بوده و سه استان جنوبی هرمزگان، بوشهر و خوزستان بیشترین سرانه مصرف برق خانگی را دارند؛ در واقع این سه استان حدود ٢٨ درصد از مصرف برق بخش خانگی کشور را به خود اختصاص داده‌اند و سرانه مصرف برق در آن‌ها بیش از سه برابر متوسط کشور است.

در واقع استان‌های جنوبی همچون هرمزگان، بوشهر و خوزستان حدود ٢٨ درصد از مصرف برق بخش خانگی کشور را به خود اختصاص داده‌اند و سرانه مصرف برق در آن‌ها بیش از سه برابر متوسط کشور است.وی ادامه داد: بررسی تعرفه‌های برق خانگی نشان می‌دهد که تا سال ١٤٠٠ (قبل از اصلاح تعرفه پلکانی) شیب افزایش قیمت برق نسبت به پلکان‌های مصرف بسیار ملایم بوده است، اما در سال ۱۴۰۱ این موضوع به درستی اصلاح شده و شیب افزایش پیدا کرده است؛ این موضوع سبب شده قیمت برق پلکان‌های پرمصرف افزایش بیشتری نسبت به پلکان‌های کم مصرف داشته باشد؛ درحالی که تعرفه برق مشترکان کم مصرف با افزایش جدی مواجه نبوده است.

به گفته این مسئول، سرانه مصرف برق در بخش خانگی در سال ١٤٠١ نسبت به سال ١٤٠٠ به میزان ٠.٦ درصد کاهش یافته است؛ در کنار سایر عوامل اثرگذار، به نظر می‌رسد اصلاح تعرفه‌های برق خانگی نیز در کاهش مصرف برق بخش خانگی موثر بوده است؛ از طرفی باتوجه به افزایش نرخ برق مشترکان پرمصرف و ثبات تقریبی نرخ برق مشترکان کم مصرف، اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی برق خانگی، بدون تاثیر جدی بر مشترکان کم مصرف، منجر به اصلاح عادلانه تعرفه‌های برق شده است و اجرای این طرح همچنین در کاهش نسبی تعداد مشترکان پرمصرف موثر بوده است.

مصرف بیش از الگو افزایش پلکانی برق را بدنبال دارد/تخصیص یارانه به مصارف بالاتر از الگو ممنوع است

مدیرعامل شرکت توزیع برق هرمزگان با تاکید بر ضرورت تعرفه‌گذاری پلکانی با هدف رعایت عدالت در توزیع یارانه های انرژی، این روش را از مناسب‌ترین رویکردهای تعرفه گذاری برق با هدف مدیریت مصرف برق در بخش خانگی توصیف کرد و یادآور شد: مشترکانی که بیش از الگو از انرژی برق استفاده می‌کنند، هزینه برقشان به‌صورت پلکانی افزایش پیدا می‌کند.

کریمی گفت: براساس ماده ۶ قانون مانع زدایی، تخصیص یارانه به مصارف بالاتر از الگو ممنوع بوده و تعرفه برق مشترکان خانگی در هرمزگان، با متوسط مصرف ماهیانه تا الگو با ضریب ۰.۲۵، مازاد بر الگو تا ۱.۵ برابر الگو با ضریب ۰.۷۵، بین ۱.۵ تا ۲.۵ برابر الگو با ضریب ۱.۲۵ و بیش از ۲.۵ برابر الگو با ضریب ۲.۵ برابر هزینه تامین برق محاسبه و دریافت می‌شود.

وی تصریح کرد: این طرح مزایای متعددی دارد از جمله اینکه دیگر مانند گذشته هزینه مصرف، اسراف گرایانه درصد محدودی از مشترکان از محل یارانه عمومی متعلق به تمام جامعه پرداخت نمی‌شود و دوم اینکه صرفه جویی حاصل از این روش به بخش‌های مولد جامعه و صنایع تخصیص می‌یابد که موجب رونق و شکوفایی اقتصادی می‌شود.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه طرح مدیریت مصرف انرژی در سایر بخش‌ها به روش‌های مختلف اجرا می‌شود، ابراز کرد: در بخش کشاورزی براساس مصوبه هیات وزیران، برق مشترکان کشاورزی که پنج ساعت در طرح‌های مدیریت مصرف مشارکت کنند، رایگان خواهد بود و علاوه بر این در صورتی که کشاورزان ٨٠ درصد دیماند مصرفی خود را که معادل ۱۵ درصد از مصرف روزانه آن‌ها است، از نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین کنند، از برنامه‌های مدیریت مصرف معاف خواهند شد.

مدیر عامل شرکت توزیع برق هرمزگان خاطرنشان کرد: علاوه بر این اگر کشاورزان بیش از پنج ساعت نیز در طرح‌های مدیریت بار مشارکت داشته باشند، تا چهار برابر هزینه‌های تامین برق از پاداش‌های صنعت برق برخوردار خواهند شد.

وی اضافه کرد: در واقع مشترکان کشاورزی این فرصت را دارند که با بهینه سازی فناوری مورد استفاده در موتورهای پمپاژ آب از این پاداش‌ها بهره‌مند شوند.