بندرعباس - ایرنا - تامین آب و آبرسانی به مناطق روستایی و محروم از آب پایدار، یکی از اقدامات اثرگذر و تحولی دولت سیزدهم و وزارت نیرو با مشارکت نهادهای انقلابی در نقطه به نقطه این استان است؛ به گونه‌ای که هم اکنون بیش از ۹۰ درصد از روستاهای این استان از آب آشامیدنی بهداشتی برخوردار هستند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با اشاره به اینکه در حوزه آبرسانی به روستاهای استان، در دولت سیزدهم تلاش بسیار چشمگیری انجام شده است، گفت: به برکت انقلاب اسلامی و دولتمردان به‌ویژه دولت شهید جمهور هم‌اکنون تعداد ۱۷۱ هزار و ۱۶۳ خانوار روستایی هرمزگان با جمعیتی افزون‌بر ۷۵۹ هزار نفر دارای آب آشامیدنی سالم هستند؛ طول شبکه آب روستایی این استان نیز در دولت خدمتگزار با ۴۰ درصد توسعه به بیش از یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر و حجم مخازن آب روستایی با بیش از ۳۷ درصد توسعه به بیش از ۱۲۰ هزار مترمکعب رسیده است.

عبدالحمید حمزه‌پور روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: علاوه براین، اکنون همه شبکه‌های آب روستایی به‌طور مرتب تحت آزمایشات کلرزنی (ماهانه)، اندازه‌گیری پارامترهای شیمیایی و فیزیکی (فصلی)، آزمایشات باکتریولوژی (ماهانه)، آزمایشات وجود فلزات سنگین و مواد آلی (فصلی) و سایر کنترل‌های بهداشتی است.

وی بیان کرد: همچنین در این دولت مردمی، جمعیت شهری تحت پوشش آب بهداشتی در استان هرمزگان نیز به یک میلیون و ۴۸ هزار و ۱۰۸ نفر رسید؛ که در واقع میزان برخورداری جمعیت شهری از آب آشامیدنی از ۹۸.۵ درصد به ۹۹.۸ درصد افزایش پیدا کرده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اظهار کرد: با این تفاسیر هم‌اکنون بیش از ۹۰ درصد از جمعیت روستایی و ۹۹.۸ درصد از جمعیت شهری هرمزگان از نعمت آب آشامیدنی بهداشتی و پایدار برخوردار هستند؛ و در مجموع رشد هشت درصدی جمعیت شهری و روستایی برخوردار از آب آشامیدنی در طول دولت سیزدهم در این استان جنوبی را شاهد هستیم.

حمزه‌پور با اشاره به تحول در حوزه آبرسانی طی دولت سیزدهم، یادآور شد: از ابتدای دولت مردمی تاکنون ۲۳۱ روستا و ۶ شهر هرمزگان آبرسانی شده و از تنش آبی خارج شد که آبرسانی به ۱۱۰ روستا با جمعیت ۹۹ هزار و ۸۰۰ نفر با مشارکت قرارگاه محرومیت زدایی امام حسن مجتبی(ع) انجام شده است.

از ابتدای دولت مردمی تاکنون ۲۳۱ روستا و ۶ شهر هرمزگان آبرسانی شده و از تنش آبی خارج شد که آبرسانی به ۱۱۰ روستا با جمعیت ۹۹ هزار و ۸۰۰ نفر با مشارکت قرارگاه محرومیت زدایی امام حسن مجتبی(ع) انجام شده است.وی ابراز کرد: افزایش تولید آب در جزایر هرمز، تنب بزرگ، قشم و بوموسی، افزایش ۴۰ درصدی تولید آب در قشم از ۲۵ هزار مترمکعب در شبانه روز به ۲۵ هزار مترمکعب در شبانه روز، احداث هفت آب شیرین‌کن، افزایش ظرفیت آب شیرین‌کن از ۴۲ درصد به ۵۱ درصد، آغاز راه اندازی تصفیه خانه آب بشاگرد به ظرفیت ۱۸۴ لیتر در ثانیه، تکمیل مدول اول تصفیه خانه فاضلاب میناب و خمینی شهر بشاگرد، تکمیل ۲ فاز تصفیه فاضلاب بندرعباس و انتقال پساب به صنایع و پیشرفت فاز سه از دیگر طرح‌های تحولی در حوزه آب و فاضلاب هرمزگان در دولت سیزدهم است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان تصریح کرد: به برکت دولت شهید رییسی، یک‌هزار کیلومتر شبکه توزیع، ۸۰۰ کیلومتر خط انتقال، ۶۸ باب مخزن آب به حجم ۶۳ هزار مترمکعب، ۲۴ ایستگاه پمپاژ و حفر و تجهیز ۴۰ حلقه چاه در این استان انجام شده است.


ارتقای شاخص‌های آبفا هرمزگان در دولت سیزدهم

پوشش آبرسانی روستایی در هرمزگان از مرز ۹۰ درصد عبور کرد

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین به اقدامات شاخص و ارتقا یافته حوزه آبفا در دولت سیزدهم نسبت به دولت قبلی اشاره کرد و گفت: ظرفیت تامین آب در پایان دولت گذشته ۲۱۸ میلیون مترمکعب در سال بود که در دولت مردمی به ۲۲۲ میلیون مترمکعب رسیده است و میزان عملکرد آن به ۱.۸ درصد ارتقا یافته است.

حمزه‌پور ادامه داد: همچنین حجم آب تصفیه شده نیز در پایان دولت قبلی ۴۶ میلیون مترمکعب در سال بود که با افزایش ۱۷.۴ درصد در دولت سیزدهم به ۵۴ میلیون مترمکعب است.

وی ابراز کرد: جمعیت روستایی برخوردار از آب آشامیدنی تحت پوشش آبفا نیز در پایان دولت دوازدهم ۶۹۷ هزار و ۴۲۲ نفر بود که در دولت مردمی با ۸.۹ درصد افزایش به ۷۵۹ هزار و ۶۰۰ نفر رسیده است؛ همچنین تعداد روستاهای برخوردار از آب آشامیدنی تحت پوشش هرمزگان نیز پیش از دولت سیزدهم یک هزار و ۱۲۸ روستا بوده که با ۶ درصد ارتقا به یک هزار و ۱۹۵ روستا رسیده است.

جمعیت روستایی برخوردار از آب آشامیدنی تحت پوشش آبفا نیز در پایان دولت دوازدهم ۶۹۷ هزار و ۴۲۲ نفر بود که در دولت مردمی با ۸.۹ درصد افزایش به ۷۵۹ هزار و ۶۰۰ نفر رسیده است؛ همچنین تعداد روستاهای برخوردار از آب آشامیدنی تحت پوشش هرمزگان نیز پیش از دولت سیزدهم یک هزار و ۱۲۸ روستا بوده که با ۶ درصد ارتقا به یک هزار و ۱۹۵ روستا رسیده است.این مسئول تصریح کرد: جمعیت شهری برخوردار از آب آشامیدنی نیز پیش از دولت سیزدهم ۹۶۰ هزار و ۵۰۷ نفر بود که در طول سه سال این دولت خدمتگزار به یک میلیون و ۴۸ هزار و ۱۰۸ نفر رسیده که معادل ۹.۱ درصد افزایش داشته است؛ تعداد شهرهای برخوردار از آب آشامیدنی تحت پوشش آبفای هرمزگان نیز در دولت سیزدهم ۴۷ روستا بود که ۱۱.۹۰ درصد افزایش یافته است؛ در حالی که در دولت قبل تعداد روستاهای بهره‌مند از این نعمت الهی ۴۲ روستا بوده است.

حمزه پور اضافه کرد: شاخص بهره‌مندی آب روستایی نیز در دولت دوازدهم ۵۴ درصد بود که در دولت سیزدهم به ۵۸.۸ درصد رسیده است یعنی معادل ۸.۸ درصد افزایش نشان می‌دهد؛ شاخص برخورداری آب روستایی هرمزگان در دولت مردمی به ۹۶.۴ درصد رسید درحالی که در دولت قبلی ۹۶ درصد بوده و ۴۱ صدم درصد افزایش داشته است.

وی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم با تکمیل پروژه‌های آبی نشان داد که عزم جدی در به سرانجام رساندن پروژه‌ها را دارد، گفت: حجم آب نمک زدایی شده طی دولت قبلی۱۷۳ هزار و ۶۳۴ مترمکعب در شبانه روز بوده که با ۱۷.۳ درصد افزایش به ۲۰۳ هزار و ۶۹۸ مترمکعب در شبانه روز در دولت سیزدهم رسیده است.

مهم‌ترین طرح‌های بخش زیرساخت آبفا هرمزگان طی دولت سیزدهم

مدیرعامل آب و فاضلاب هرمزگان در خصوص مهم‌ترین عملیات اجرایی انجام شده این شرکت در بخش احداث زیرساخت‌های تامین، انتقال، ذخیره و توزیع آب و جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب طی دولت سیزدهم، گفت: اجرای ۷۴۲ کیلومتر خطوط انتقال آب در سطح شهرها و روستاهای استان، اجرای ۹۹۶ کیلومتر شبکه‌های توزیع آب در سطح شهرها و روستاهای استان، حفر ۵۸ حلقه چاه، تجهیز ۲۴ حلقه چاه و کف شکنی ۷۵ حلقه چاه، بهره‌برداری از ۶ باب آب شیرین‌کن به ظرفیت ۱۵ هزار و ۸۰۰ مترمکعب در شبانه روز، اجرای بخشی از عملیات آب شیرین‌کن‌های درحال ساخت ( هفت آب شیرین کن به ظرفیت ۲۱ هزار و ۹۰۰ متر مکعب در شبانه روز )، افزایش ظرفیت آب شیرین کن آسیا از ۲۰۰ هزار متر مکعب در شبانه روز به ۴۰۰ هزار مترمکعب در شبانه روز از مهم‌ترین این طرح‌ها است.

وی به بهره‌برداری از ۱۲۱ باب مخزن به ظرفیت ۸۰ هزار و ۴۰۰ متر مکعب در سطح شهرها و روستاهای استان اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۵۹ باب مخزن به ظرفیت ۱۰۳ هزار و ۷۵۰ مترمکعب ، در سال ۱۴۰۱ تعداد ۷۳ باب مخزن به ظرفیت ۱۱۳ هزار و ۹۵۹ مترمکعب و در سال ۱۴۰۲ تعداد ۵۳ باب مخزن به ظرفیت ۱۰۲ هزار و ۶۹۰ مترمکعب در دست ساخت بوده است .

این مسئول یادآور شد: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۲۷ باب ایستگاه پمپاژ و در سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۹ باب ایستگاه پمپاژ و در سال ۱۴۰۲ تعداد ۴۶ باب ایستگاه پمپاژ سطح شهرها و روستاهای استان در بخش آب و فاضلاب در دست ساخت و بازسازی بوده است.

وی ادامه داد: اجرای بخشی از عملیات تصفیه خانه آب به ظرفیت ۱۴ هزار مترمکعب در شبانه روز با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد در شهرستان بشاگرد، اجرای ۵۶ کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب در سطح استان، آغاز و پیشرفت ۴۹ درصدی پروژه تصفیه و انتقال پساب فاضلاب بندرعباس از ابتدای دولت و تکمیل ۲ فاز و عقد قرارداد هشت هزار میلیارد ریال از محل فروش پساب بدون بودجه دولتی از دیگر طرح‌های آبفا در بخش زیرساخت است.

مدیرعامل آبفا هرمزگان اضافه کرد: اجرای بخشی از عملیات تصفیه خانه‌های فاضلاب درحال ساخت در سطح استان از جمله مدول اول تصفیه خانه فاضلاب شهر میناب به ظرفیت هفت هزار و ۶۲۰ مترمکعب در شبانه روز و مدول اول تصفیه خانه فاضلاب شهرک پیامبراعظم(ص) شهر بندرعباس به ظرفیت هشت هزار و ۱۰۰ مترمکعب در شبانه روز و تکمیل تصفیه خانه فاضلاب روستای تیاب به ظرفیت ۸۸۰ متر مکعب در شبانه روز و همچنین بهره برداری از عملیات تهیه وحمل و نصب و راه‌اندازی پکیج تصفیه فاضلاب روستای خمینی شهر( بشاگرد) به ظرفیت ۱۱۰ متر مکعب در شبانه روز نیز از دیگر این طرح‌ها است.

حمزه‌پور ابراز کرد: در راستای ایفای تعهدات شرکت آبفا هرمزگان تاکنون از طریق همکاری و کمک‌های مسئولیت‌های اجتماعی شرکت‌های داخلی استان مبلغ چهار هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال جهت احداث تاسیسات آبرسانی ۴۶ روستا هزینه شده است.

پروژه‌های افتتاحی حوزه آبفا هرمزگان در دولت سیزدهم

مدیرعامل آب و فاضلاب هرمزگان همچنین با اشاره به پروژه‌های افتتاح شده در حوزه آبفا در دولت سیزدهم گفت: اجرای خط انتقال آبرسانی از «چاه‌های تلنگ به کوهستک»، اجرای مرحله نخست خط انتقال آبرسانی غرب جاسک از «بهمدی تا سهران»، بهره‌برداری از عملیات آبرسانی به ۳۰ روستا با جمعیت افزون‌بر ۴۲ هزار و ۷۰۷ نفر در سال۱۴۰۰، بهره‌برداری از عملیات آبرسانی به ۴۳ روستا با جمعیت افزون بر ۱۸ هزار و ۵۰۶ نفر در سال ۱۴۰۱، آبرسانی به ۱۵۶ روستا و چهار شهر( میناب و زهوکی، لافت و سندرک) با جمعیت افزون بر ۲۲۶ هزار نفر در سال ۱۴۰۲ تنها بخشی از پروژه‌های شاخص آبفا هرمزگان در دولت سیزدهم بوده است.

حمزه پور اضافه کرد: بهره‌برداری از ۶ باب آب شیرین‌کن به ظرفیت ۱۵ هزار و ۸۰۰ مترمکعب در شبانه روز، بهره‌برداری از مدول اول تصفیه خانه فاضلاب شهر میناب به ظرفیت هفت هزار و ۶۲۰ مترمکعب در شبانه روز به همراه ۶۲ کیلومتر خطوط انتقال و شبکه‌های جمع آوری فاضلاب، بهره‌برداری از پکیج فاضلاب روستای خمینی شهر به ظرفیت ۱۱۰ مترمکعب در شبانه روز به همراه هفت کیلومتر خطوط انتقال و شبکه جمع‌آوری فاضلاب در سال ۱۴۰۲ و کلنگ‌زنی و شروع عملیات احداث هفت باب آب شیرین کن به ظرفیت ۲۱ هزار و ۹۰۰ مترمکعب در شبانه روز از دیگر این طرح‌ها است.

طرح‌های مهم در دست اجرای هرمزگان در بخش آب

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین به طرح‌های مهم در دست اجرای استان در بخش آب اشاره کرد و گفت: در راستای تحقق اهداف دولت مردمی و رفع محرومیت از روستاهای سطح استان، قرارداد فاز نخست با پایگاه محرومیت زدایی امام حسن مجتبی(ع) نیروی دریایی سپاه منعقد شده است؛ هدف از آن تامین آب ۱۱۰ روستا با جمعیت افزون بر ۹۹ هزار نفر و با اعتباری افزون بر ۱۱ هزار و ۴۰ میلیارد ریال است.

حمزه‌پور ادامه داد: در راستای رفع تنش آبی ناشی از خشکسالی‌های سال‌های اخیر نیز تامین آب شهرهای دارای تنش آبی با هدف تامین آب به میزان ۲ هزار و ۴۲۲ لیتر در ثانیه در ۱۶ شهر ( از جمله شهرهای بستک، جناح، رویدر، میناب، پارسیان، بندرعباس و دیگر شهرها) و ۲۶۵ روستا با جمعیتی افزون‌بر ۹۷۶ هزار نفر در دست اجرا است .

وی بیان کرد: همچنین آبرسانی به ۲۳ مجتمع آبرسانی در سطح روستاهای استان هرمزگان با هدف تامین آب به میزان ۲ هزار و ۱۴۳ لیتر در ثانیه برای ۳۹۵ روستا با جمعیت افزون بر ۲۷۰ هزار نفر در دست اقدام است.

آبرسانی به ۲۳ مجتمع آبرسانی در سطح روستاهای استان هرمزگان با هدف تامین آب به میزان ۲ هزار و ۱۴۳ لیتر در ثانیه برای ۳۹۵ روستا با جمعیت افزون بر ۲۷۰ هزار نفر در دست اقدام است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اظهار کرد: آبرسانی به بشاگرد از سد جگین با هدف تامین آب به میزان ۱۸۴ لیتر در ثانیه برای یک شهر و ۱۰۷روستا با جمعیتی افزون بر ۵۲ هزار نفر نیز از دیگر طرح‌های مهم در دستورکار آبفا هرمزگان در بخش آب است.

حمزه‌پور، آبرسانی به راونگ سیریک از چاه‌های دشت تلنگ با هدف تامین آب به میزان ۶۰ لیتر در ثانیه برای یک شهر و ۱۲ روستای مسیر با جمعیت افزون بر ۱۹ هزار نفر را دیگر طرح‌های آبی در استان هرمزگان عنوان کرد.

وی ابراز کرد: تامین و انتقال آب روستاها و شهرهای (سوزا، درگهان، طبل، لافت و دیگر شهرهای جزیره قشم) از محل آب شیرین‌کن «باسعیدو و قشم مولد» به ظرفیت ۹ هزار مترمکعب در شبانه روز و تکمیل آب شیرین‌کن سلخ به ظرفیت چهار هزار مترمکعب در شبانه روز تا پایان سال‌جاری را در دست اقدام داریم.

مدیرعامل آبفا هرمزگان ادامه داد: برنامه‌ریزی جهت افزایش ظرفیت آب شیرین‌کن‌ها (با احداث هفت سایت آب شیرین‌کن به ظرفیت ۲۲ هزار مترمکعب) از ۴۲ درصد فعلی به ۵۱ درصد در پایان دولت سیزدهم ارتقا پیدا می‌کند.

طرح‌های مهم در دست اجرا بخش فاضلاب هرمزگان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین با اشاره به طرح‌های در دست اجرای بخش فاضلاب در استان نیز گفت: ایجاد تاسیسات فاضلاب شهر بندرعباس با هدف احداث تاسیسات جمع‌آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب برای جمعیتی افزون‌بر یک میلیون و ۱۷۲ هزار نفر و همچنین ادامه عملیات مدول اول تصفیه خانه فاضلاب شهرک پیامبر اعظم(ص) شهر بندرعباس به ظرفیت هشت هزار و ۱۰۰ مترمکعب در شبانه روز از مهم‌ترین این طرح‌ها است.

وی ادامه داد: همچنین در راستای رفع معضلات زیست محیطی، اجتماعی و افزایش سطح رفاه و بهداشت جامعه و رضایت‌مندی مردم در خصوص ورود پساب فاضلاب از تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس با پیگیری‌های انجام شده، با شرکت توسعه زیرساخت خلیج‌فارس و با مشارکت صنایع بزرگ غرب بندرعباس، طرح ارتقای تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس و در قالب قراردادی با پیشرفت ۴۹ درصد در دست انجام است که می‌تواند نقش بسزایی در صرفه جویی مصرف آب و رفع مشکلات زیست محیطی سواحل ایفا کند.

حمزه‌پور تصریح کرد: تکمیل تاسیسات فاضلاب شهر رودان با هدف احداث تاسیسات جمع‌آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب برای جمعیت افزون بر ۵۵ هزار نفر و تکمیل تاسیسات فاضلاب شهر میناب با هدف احداث تاسیسات جمع‌آور، انتقال و تصفیه فاضلاب برای جمعیت افزون بر ۱۲۶ هزار نفر نیز در دستورکار شرکت آبفا هرمزگان است.

درحال حاضر سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب از منابع مختلف برای تامین آب آشامیدنی مردم هرمزگان تولید، انتقال و توزیع می‌شود؛ از این میزان ۴۰ درصد از طریق چاه‌ها، ۳۵ درصد از طریق آب شیرین‌کن‌ها و ۲۵ درصد نیز از محل منابع سدها و بخشی از چشمه‌ها است.

حدود ۴۰ تا ۵۰ گستره استان هرمزگان به‌دلیل شرایط زمین شناسی و شرایط جغرافیایی، چه بارندگی داشته باشد و چه نداشته باشد، چیزی به اسم آب زیرزمینی، سطحی و شیرین وجود ندارد؛ از شهر بندرعباس گرفته تا مناطق غرب استان و تمامی جزایر از جمله قشم به علت اینکه در بالادست این مناطق، گنبدهای نمکی وجود دارد بنابراین بارش‌هایی که از بستر این گنبدها عبور می‌کند، پایین دست آن آب شور است.

برچسب‌ها