به گزارش ایرنا، تب فوتبال این روزها با برگزاری همزمان رقابتهای یورو ۲۰۲۴ و کوپا آمریکای ۲۰۲۴ در جهان بالا گرفته است و رقابت برترینهای فوتبال دنیا سبب شده نگاههای زیادی به آلمان و آمریکا به عنوان میزبانان باشد. به طوری که این شبها و روزها، هوادارن فوتبال در جهان، شاهد جذابترین نبردهای غولهای فوتبال دنیا هستند، رقابتهایی که حتی کیفیت آن از جامجهانی هم بالاتر میرود. به خصوص که همواره مدعیان و قهرمانان جامجهانی از دو قاره اروپا و آمریکای جنوبی بودهاند و حالا برگزاری دو مسابقه قارهای سبب شده، همه این مدعیان مقابل هم به میدان بروند و شبهای جذابی را برای هواداران فوتبال بسازند.
جدا از جذایبت و هیجانی که رقابتهای یورو و کوپا آمریکا برای هواداران فوتبال کشورمان به همراه دارد، این دو رقابت که در سطح اول فوتبال جهان برگزار میشود، یک فرصت ایدهآل برای مربیان ایران است تا از این کلاس درس بزرگ آموختههای زیادی را بیاموزند. بهویژه که یکی از چالشهای اصلی فوتبال ایران که همواره سبب شده چه در سطح ملی و چه باشگاهی، تیمهای کشورمان نتوانند افتخار قابل توجهی مانند قهرمانی را در چند سال گذشته کسب کنند، به روز نبودن و عدم استفاده از دانش روز فوتبال دنیاست.
فوتبال ایران سالهاست که در چنبره یک نگاه سنتی و به روز نشدهای از فوتبال است که دوره آن مدتهاست که به پایان رسیده است، با این حال بخشی از مربیان کشورمان کمتر سعی کردهاند که از فرصتهایی که برای آموختن دانش و علم روز فوتبال دنیا وجود دارد، استفاده کنند و همواره از اینکه به دنبال آشنایی با جدیدترین متدها و تاکتیکهای روز فوتبال بروند، فراری هستند.
خروجی چنین مربیانی در لیگ و باشگاهها مشهود و آشکار است و سبب میشود بازیکنانی که زیر نظر این مربیان تمرین میکنند، اگر مستعد هم باشند، با توجه به تمرینات منقضی شده و تاکتیکهای قدیمی، نتوانند در فوتبال سری بین سرها بلند کنند و استعدادشان هرز برود. خروجی چنین مربیانی در عملکرد تیم ملی و باشگاهها، وقتی با تیمهای قدرتر که مربیان به روزی روی نیمکتشان دارند، عیان میشود.
دانشگریزی مربیان ایرانی و عدم علاقه آنها به آشنایی با تازهترین دانش فوتبال جهان در شرایطی است که فدراسیون فوتبال هم به عنوان متولی فوتبال کشور، کمتر برنامه قابل توجهی در بخش آموزشی برای مربیان ایرانی دارد و همواره به برگزاری دورههای مربیگری با حضور مدرسان دسته چندم فوتبال آسیا و جهان بسنده میشود. این در حالی است که رونق گرفتن بخش آموزش فدراسیون فوتبال و برگزاری دورههای دانشافزایی با حضور مدرسان مجرب فوتبال دنیا که در اولویتهای فیفا هم دیده شده است، کمک شایانی برای بالا رفتن سطح دانش مربیان جوان و باتجربه فوتبال ایران است.
در دورهای که اغلب مربیان از دانشافزایی و شرکت در کلاسهای بینالمللی ابا میکنند و فدراسیون فوتبال هم بهایی که لازم است را به بخش آموزش نمیدهد، برگزاری همزمان یورو و کوپا آمریکا یک فرصت ناب برای تغییر مسیر مربیان و رصد آنلاین دانش روز فوتبال دنیا به وجود آورده است.
بدون شک رقابتهای قهرمانی جام ملتهای اروپا و جام ملتهای آمریکای جنوبی و کونکاکاف، میدان رقابت و رویارویی برترین بازیکنان و مربیان فوتبال دنیاست. این میدان یک رقابت جذاب و آموزشی برای مربیان فوتبال ایران است که میتوانند با تماشای این رقابتها بتوانند تغییراتی که در سیستمها و تاکتیکهای فوتبال دنیا در حال رخ دادن است را با نکتههای آموزشی که از تماشای این مسابقات استخراج میکنند، دنبال کنند و سطح تمرینات و دانشی که باید جهت برتری در یک مسابقه داشته باشند، را افزایش دهند.
در دورههای گذشته برخی مربیان جوان و جویای دانش ایرانی بودهاند که با هزینه شخصی راهی مسابقات معتبر فوتبال دنیا شدهاند تا از نزدیک با فوتبال روز دنیا آشنا شوند و با نتبرداری، آنها را در تمریناتشان پیادهسازی کنند. در حال حاضر اگر چه با توجه به هزینه بالای تماشای مسابقات از نزدیک، شاید خیلی از مربیان با وجود علاقه، نتوانند راهی محل برگزاری مسابقات شوند.
در این شرایط تماشای تلویزیونی مسابقات و آنالیز یورو و کوپا آمریکا، یک فرصت بزرگ برای مربیان جویای دانش کشورمان است که نباید از دست برود، یک فرصت برای نزدیک شدن به فوتبال روز دنیا که هر ۴ سال یکبار به دست میآید و آموختههای زیادی میتواند پیشروی مربیان ایرانی برای پیشرفت بگذارد.
خروجی این پیشرفت در فوتبال باشگاهی و ملی هم نتایج آن دیده خواهد شد تا فوتبال کشورمان به یک مسیر صعودی و رو به جلو که میخواهد از فوتبال روز دنیا عقب نماند، نزدیک شود. هر چند این پیشرفت الزماتی مانند زیرساختها نیز دارد و میبایست که به آن نیز در کنار حرکت گام به گام با دانش روز فوتبال دنیا توجه شود.