تهران- ایرنا- وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: آیین‌نامه‌ای را تدوین می کنیم که بر اساس آن دانشجویان نخبه و برتر بتوانند عضو هیات‌علمی شوند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفی گل امروز (یکشنبه) در سی و یکمین آیین تجلیل از دانشجویان نمونه کشوری در دانشگاه صنعتی شریف اظهارداشت: قهرمان و پهلوان شدن، دانشجوی برتر شدن سخت است اما حفظ آن دشوارتر است؛ زیرا دانشجوی برتر سرمایه نمادین است و برای دانشگاه و منطقه خود ارزشمند هستند.

وی تاکید کرد: دانشجویان نهال‌های سرمایه نمادین هستند و باید مراقب رفتار خود باشند؛ زیرا الگویی برای سایر افراد هستند. شخصیت علمی کشور باید متوازن باشد و به تمام زیرنظامهای آموزشی توجه کند و در تمام ابعاد تحقیقات، فرهنگی، اجتماعی و غیره سرآمد باشد.

وزیر علوم بیان کرد: شخصیت علمی هم باید به تولید علم و هم مصرف علم توجه داشته باشد و در دولت سیزدهم با هدایت شهید جمهور به گونه ای عمل شد که دستگاه‌ها و وزارتخانه‌هایی که متولی علوم هستند به اهداف و برنامه های تدوین شده رسیدند. دانشمند در محدوده جغرافیایی محدود نمی شود ‌و دانشمندان می توانند مرزها را از بین ببرند و کشورگشایی کنند.

وزیر علوم افزود: باید هم به تولید علم و هم به مصرف علم توجه کنیم، به تبدیل علوم به فنون هم باید توجه کنیم. خدا رو شکر در دولت مردمی سیزدهم با حمایت دکتر رئیسی به گونه ای عمل شد که برنامه های وزارتخانه های علم طوری بود که شخصیت علمی کشور حالت توازن خود را حفط کرند.

به گفته وی در این دوره در وزارت علوم فعالیت هایی در زمینه نگهداشت و جذب نخبگان، زیرساخت ها، توجه به امکانات رفاهی دانشجویان و ایجاد خوابگاه های متاهلی انجام، همچنین دستور العمل انتخاب دانشجویان سرآمد برای اولین بار تدوین و ابلاغ شده است. پذیدش دانشجوی استاد محور نیز برای اولین بار اجرایی شد.

زلفی گل همچنین درباره درخواست دانشجویان نمونه گفت: نامه دو امضایی با امضای وزیر بهداشت تهیه کرده و برای بنیاد ملی نخبگان ارسال می‌شود تا دانشجویان نمونه کشوری هم جزو بنیاد ملی نخبگان قرار گرفته و خارج از فراخوان جذب هیات علمی شوند.

وزیر علوم درباره تسهیلات درنظر گرفته شده برای دانشجویان برتر کشور گفت: اگر این دانشجویان عضو بنیاد ملی نخبگان باشند خارج از فراخوان به عنوان هیات علمی در دانشگاه‌ها جذب می‌شوند و اگر در مقاطع کارشناسی و ارشد باشند می‌توانند برای ادامه تحصیل اقدام کنند.

وزارت علوم در دولت سیزدهم چه کرد؟
زلفی گل درباره اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم گفت: در دولت سیزدهم احداث خوابگاه‌های متاهلی اجرایی شد و دانشگاه‌ها را تشویق کردیم از طریق مولدسازی، از املاک پراکنده در شهر برای احداث خوابگاه‌های متاهلی استفاده کنند چندین دانشگاه از جمله دانشگاه تهران، یزد، تبریز ، فردوسی مشهد این کار را انجام دادند برای خوابگاه‌های مجردی نیز تشویق کردیم از املاک بلااستفاده از طریق تهاتر یا مولدسازی بهره‌مند شوند.

وی درباره انتخاب دانشجوی برتر نیز گفت: فرآیند انتخابات دانشجوی نمونه به این صورت است که دانشجویان نمونه از گروه‌های آموزشی اقدام می‌کنند و پرونده‌ خود را ارسال می‌کنند و این پرونده‌ها به وزارت علوم فرستاده می‌شود و بهترین‌ها انتخاب می‌شوند و این افراد به عنوان الگو معرفی می‌شوند.

وزیر علوم درباره جلوگیری از مهاجرت نخبگان توضیح داد: برای جذب و نگهداشت نخبگان عزم فرابخشی لازم است و یک وزارتخانه به تنهایی نمی‌تواند تمام اقدامات را انجام دهند. دغدغه نخبگان در درجه اول شغل است، در مرحله بعد مسکن و ایجاد شرایط ازدواج است و همه اینها نیازمند عزم فرابخشی است و ما در وزارت علوم بخشی را انجام دادیم. با موافقت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری سال گذشته یک هزار و ۳۸۰ نفر از رتبه های برتر کنکور را بورس کردیم و پس از سپری کردن مقطع دکتری به عنوان هیات علمی به کار گرفته می‌شوند.

امسال نیز با تقاضایی که داشتیم سهمیه ۲۰۰ نفر بنیاد ملی نخبگان به این رقم به ۵۰۰ نفر افزایش یافت. بورس صنعت را با رایزنی اتاق بازرگانی ایجاد کردیم تا از بین رتبه‌های برتر کنکور افراد را بورس کنند تا نگران آینده شغلی خود نباشند و تابستان‌ها برای کارورزی حضور داشته باشند.


زلفی گل گفت: اقدام دیگر برای نگهداشت نخبگان پذیرش استادمحور دانشجویان استعداد درخشان است استادان دانشگاهی که طرح نامه پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری را در راستای نیازهای ثبت شده در سامانه نان تعریف کنند این استادان می‌توانند از بین دانشجویان استعداددرخشان ۲۰ درصد ورودی رشته و مقطع خود را برای مقاطع بالاتر مستقیم جذب کنند.

به گزارش ایرنا، جشنواره ملی انتخاب دانشجوی نمونه هر ساله با همکاری دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سطح کشوری با هدف ایجاد انگیزه بین دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور برای رقابت در ابعاد مختلف آموزشی، پژوهشی، فرهنگی-اجتماعی، فناورانه و بین‌المللی برگزار می‌شود.

دانشجوی نمونه به فرد گفته می‌شود که از نظر آموزشی، پژوهشی، فرهنگی-اجتماعی و فعالیت‌های بین‌المللی و فناورانه جایگاه برتری نسبت به سایر دانشجویان داشته باشد. برای انتخاب دانشجوی نمونه نخست دانشجویان در سطح دانشگاهی با یکدیگر رقابت می‌کنند و آن دسته از دانشجویانی که برترین امتیازات را بر اساس آیین‌نامه انتخاب دانشجوی نمونه کسب کنند، به عنوان برگزیدگان دانشگاهی به مرحله‌ کشوری راه می‌یابند و به دبیرخانه مرکزی معرفی می‌شوند.
دانشجویان نمونه کشوری علاوه بر دریافت هدایا و جوایز نقدی، از مزایایی همچون معرفی به بنیاد ملی نخبگان و تحصیل در یک مقطع بالاتر بدون شرکت در آزمون ورودی آن مقطع برخوردار می‌شوند. احراز شرط اولیه سرآمدی در سال‌های آینده برای ورود به رقابت انتخاب جشنواره دانشجوی نمونه کشوری الزامی است. بر اساس آیین‌نامه ابلاغی انتخاب دانشجوی سرآمد و اصلاحی آئین‌نامه و شیوه‌نامه انتخاب دانشجوی نمونه در سال ۱۴۰۲، در سی و دومین دوره انتخاب دانشجوی نمونه تنها دانشجویانی می‌توانند در رقابت شرکت کنند که در مقطع مورد تقاضا حداقل یک بار به عنوان دانشجوی سرآمد انتخاب شده باشند.

دانشجویان در مقطع کارشناسی پس از طی چهار نیمسال، مقطع کارشناسی ارشد پس از دو نیمسال و مقطع دکتری تخصصی پس از کسب نمره آزمون جامع، مجاز هستند در این رقابت ملی شرکت کنند.

در سی و یکمین دوره انتخاب دانشجوی نمونه، در سطح دانشگاه‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعداد هزار و ۱۷۶ درخواست اولیه در سامانه مربوطه ثبت و در نهایت ۹۵۳ درخواست ثبت نام قطعی شد که از این تعداد ۶۶ نفر به مرحله کشوری راه یافتند. در مرحله کشوری و پس از داوری مجدد ۱۹ نفر به عنوان دانشجوی نمونه کشوری انتخاب و معرفی شدند.

منتخبان سی و یکمین دوره انتخاب دانشجوی نمونه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم ۱۱ نفر هستند، این افراد از میان ۸۸۳ شرکت‌کننده اولیه به عنوان برگزیدگان نهایی جشنواره دانشجوی نمونه کشوری در سال ۱۴۰۲ انتخاب شده‌اند.

همچنین در طول سی دوره انتخاب دانشجوی نمونه در سطح وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قریب هزار دانشجوی نمونه کشوری انتخاب شده‌اند و در حال حاضر بیشتر این منتخبان در مراکز علمی و تحقیقاتی کشور مشغول فعالیت هستند.