احمد اسماعیل زاده در گفت وگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا با اشاره به اینکه دستورالعمل پایگاه تغذیه مدارس با همکاری وزارت آموزش و پرورش و دفتر سلامت محیط و کار مورد بازنگری قرار گرفت و جهت اجرا در مدارس دولتی و غیردولتی در همه دوره های تحصیلی ابلاغ شد، گفت: در این دستورالعمل، ضمن تعریف پایگاه تغذیه سالم و میان وعده، ویژگی های مواد غذایی سالم و غیرقابل مصرف و فهرست مواد غذایی مجاز و غیرمجاز برای عرضه در مدارس مشخص شد.
وی تصریح کرد: علی رغم این تلاش ها، در حال حاضر تنها ۳۰ درصد مدارس کشور دارای پایگاه تغذیه سالم هستند و مابقی به دلیل محدودیت فضا و یا فرسودگی ساختمان امکان تاسیس پایگاه را ندارند. در این راستا و به منظور پیگیری اجرای این برنامه در مدارس، فرم جامعی تدوین شد و از دانشگاهها خواسته شد تا در مدارس تحت پوشش خود، ارزیابی از این برنامه را داشته باشند و آن را به وزارت بهداشت ارسال کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: تعداد مدارس دارای پایگاه تغذیه سالم به دلیل مشکلات ساختمانی مدرسه اندک و نیاز است که مدارس بهسازی شده و فضای مناسب برای عرضه غذاهای سالم ایجاد شود و امکانات تدارکاتی و نگهداری مناسب در مدارس، زمینه عرضه برخی محصولات غذایی از جمله میوه و سبزی تازه را غیرممکن میکند.
بازنگری سبد غذایی مطلوب جامعه ایرانی
اسماعیل زاده اضافه کرد: بازنگری سبد غذایی مطلوب جامعه ایرانی در اولویت بود و برای اولین بار سبد غذایی مطلوب در سطوح هزینهای مختلف به عنوان راهنما برای سیاستگذاری در حوزه غذا و تغذیه و نیز حوزه حمایتی و رفاهی با هدف بازنگری سبد غذایی مطلوب و تدوین سبد غذایی مطلوب و مقرونبهصرفه بر پایه اصول نظام غذا و تغذیه پایدار برای جامعه ایرانی ارائه شد.
تولید روغن با اسید چرب ترانس کمتر از ۲ درصد / کاهش مصرف روغن جامد در خانوار ایرانی
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: میزان استفاده خانوارها از روغنهای جامد کاهش یافته و برخی از کارخانهها موفق به تولید روغن با اسید چرب ترانس کمتر از ۲ درصد شدهاند.
وی افزود: از عوامل مهم و زمینه ساز بروز بیماری های مزمن در کشور، کیفیت نامطلوب روغن های خوراکی و بالا بودن میزان اسید چرب اشباع و ترانس در روغن های مصرفی است که با اقدامات انجام شده در طی سال های گذشته در کشور میزان دریافت اسیدهای چرب ترانس کاهش قابل ملاحظه ای نسبت به گذشته داشته است.
اسماعیل زاده اظهارداشت: در عین حال با توجه به الگوی مصرف روغن های مایع در کشور، افراد جامعه مقدار زیادی از اسیدهای چرب امگا-۶ را دریافت می کنند و نسبت امگا-۶ به امگا-۳ در رژیم غذایی ایرانیان بالاست. این امر در طولانی مدت به شکل گیری فرایند التهاب در بدن کمک کرده و خود می تواند به بروز بیماریهای مزمن قلبی و سرطانها منجر شود.
به گفته وی، بهینه سازی نسبت اسیدهای چرب امگا-۳ به امگا-۶ در روغن های مصرفی خانوار، کاهش میزان اسیدهای چرب اشباع در روغنهای مصرفی در کشور، حذف اسیدهای چرب ترانس از روغنهای مصرفی در صنف و صنعت با همکاری سازمان غذا و دارو در اولویت قرار گرفت و پیگیری های لازم با دستگاههای متولی برای رفع این مشکلات انجام شد.
ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای در جامعه
اسماعیل زاده با بیان اینکه برای حفظ و ارتقای سلامت بدن، پیشگیری از بیماری ها و موفقیت در درمان و بازتوانی آنها، به علم تغذیه محتاج هستیم، اظهار داشت: بی توجهی به تغذیه می تواند پیامدهای جبران ناپذیری برای جامعه به بار آورد و ارتقای سطح سواد تغذیه ای جامعه، امروزه به عنوان یکی از محوری ترین برنامه های سلامت مورد توجه همگان است و این موضوع در سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: نتایج نشان می دهد تغییر نسبتا خوبی در زمینه مصرف نمک یددار و مصرف لبنیات در بین مردم صورت گرفته است و برنامه جامع افزایش سرانه مصرف شیر و لبنیات در دستور کار قرار دارد.