به گزارش ایرنا، چند سالی است که سر و کله فروشگاه های زنجیره ای با زرق و برق آیین افتتاحیه در خیابان های بزرگ شهرستان های خراسان شمالی پیدا شده است و این فروشگاه ها که در ابتدا اندک بودند، رفته رفته با افزایش تعداد، جایگاه خود را نیز با وجود تنوع اجناس در بین مردم این خطه پیدا کردند.
اگرچه مردم در این میان مایل اند از این فروشگاه ها خرید کنند و در انجام خرید خود آزاد هستند ولی افزایش قارچ گونه این فروشگاه ها بسیاری از خوار و بار فروشان را با مشکل مواجه کرده است و در سال های اخیر اعتراض خود را بارها به گوش مسوولان رسانده اند.
مردم تنها شاکیان این فروشگاه ها نیستند و این مسوولان استانی هستند که از سهم صفر گردش مالی این فروشگاه ها در استان گلایه دارند و خواهان برخورد هستند.
اگرچه تماس ایرنا با مدیران این فروشگاه ها بی نتیجه ماند و هیچ یک حاضر به گفت و گو در این زمینه نشدند ولی مسوولان استان و کسبه بجنورد به شدت در این مورد گلایه داشتند و سعی در پیگیری این موضوع دارند.
کسبه به دنبال پارهشدن زنجیره فروشگاهها
یکی از کسبه بجنورد در این خصوص می گوید: مشاغل خرده فروشی نظیر سوپرمارکتهای کوچک با افزایش تعداد فروشگاه های زنجیره ای دچار ضرر هنگفت و در مواقعی منجر به تعطیلی مغازه شده است.
حیدر روانبخش که در راسته خیابان فردوسی دارای خوار و بار فروشی است می افزاید: مشاغل خرد هر چند ممکن است باقی بمانند اما قطعا سطح و درآمد این مشاغل نسبت به قبل رونق خود را از دست داده است و امروزه کسبه ای از مراکز خرید بزرگ و هایپر مارکتها دور هستند تا حدی فعالیت مناسبی دارند.
وی با گلایه از بی توجهی مسئولان مربوطه به تعدد اینگونه فروشگاه ها و کاهش درآمدها مغازه های خرده فروش و حتی تعطیلی آنان ادامه می دهد: مشاغل عمده فروشی با این وجود نیز با رونق کمی رو به رو خواهند شد چرا که با ازبین رفتن این زنجیره، عمده فروشها نیز با مشکل مواجه میشوند.
یکی دیگر از کسبه می گوید: دورانگذار از سوپرمارکت های کوچک به هایپر مارکتها پر هزینه است، زیرا که با وجود این فروشگاه های بزرگ شاهدیم بسیاری از این شغلها از بین رفته و آنهایی که در چنین مشاغلی حضور دارند به شغلی دیگر و یا تغییر در شغل خود پیشه کرده اند.
محسن بالازاده معتقد است فروشگاه های زنجیره ایی در هر شهری که بتوانند یک مکان تجاری پیدا کنند بدون فرصت سوزی و حتی با قیمت اجاره بسیار بالاتر، فروشگاه زنجیره خود را افتتاح می کنند و اهمیتی هم برایشان ندارد که با این کار بلای جان مغازه داران آن شهر می شوند.
سهم صفر خراسانشمالی از گردش مالی فروشگاهها
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی خواهان گردش مالی فروشگاه های زنجیره ای در داخل استان شد و گفت: این فروشگاه ها سود بسیار خوبی حاصل می کنند و باید گردش مالی آنان در استان هزینه شود.
حسین حاجی بگلو اظهارکرد: گردش حساب این فروشگاه ها در تهران و افزایش تعداد آنان و عدم گردش مالی در استان باعث دغدغه ها و گلایه مندی هایی بسیاری شده است.
وی با اشاره به گلایه بسیاری از کسبه استان نسبت به وجود این فروشگاه و بی رونقی بازار آنان به نسبت گذشته افزود: درآمدزایی کسبه با وجود رشد قارچ گونه این فروشگاه ها کمتر ولی منجر به تعطیلی هیچ واحد صنفی نشده و این موضوع در کمیته تنظیم بازار مطرح و در اسرع وقت نسبت به آن پیگیری های لازم انجام شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی اضافه کرد: تمام مجوزهای فروشگاه های زنجیره ای از تهران دنبال می شود که به صورت نمایندگی در استان فعالیت دارند، قانون است و نمی توانیم الزامی بر فعالیت و عدم فعالیت آنان داشته باشیم.
وی ادامه داد: اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان در حوزه گران فروشی، احتکار و عرصه خارج از شبکه با آنان برخورد می کند و هفته گذشته چند پرونده تخلف برای آنان تشکیل شده است.
حاجی بگلو در خصوص رفع دغدغه کسبه استان نسبت به فعالیت و رشد قارچ گونه این فروشگاه ها تاکید کرد: موضوعات مربوطه در کمیته تنظیم بازار مطرح شده و قرار است با مسئولان و دعوت از نمایندگی های آنان جلسه ای برگزار شود تا مسائل و مشکلات مزبور رفع شود.
وی با بیان اینکه درآمد خواروبار فروشی ها استان با وجود این فروشگاه ها نسبت به گذشته کم تر شده است بیان کرد: 34 هزار واحد صنفی در کل استان فعالیت دارند که از این تعداد چهار هزار و ۳۷۶ واحد خوار و بار فروش و از این تعداد ۱۰ درصد خرده فروش هستند.
به گفته وی؛ ۱۰۰ غرفه فروشگاه زنجیره ای در کل استان خراسان شمالی فعالیت دارند.
خراسان شمالی یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنان در نواحی روستایی زندگی می کنند.