محمد کاملی دیرستانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با توصیف و پیش بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان و جزیره قشم اظهار داشت: طبق تحلیل نقشه ها و مُدل های هواشناسی روز جاری با تاثیر سامانه فصلی در نقاطی از استان ناپایداری وضعیت جوی و دریایی مورد انتظار است.
وی ادامه داد: بر پایه نقشه ها و مدل های هواشناسی در ساعت های صبحگاهی در مناطق دریایی تنگه هرمز و دریای عمان وزش باد نسبتا شدید و در ساعت های بعدازظهر و شب در بلندی های استان رگبار باران و آذرخش پیش بینی می شود.
رییس اداره هواشناسی جزیره قشم توضیح داد: در ساعت های صبح تا ظهر و اواخر شب در محدوده شرق تنگه هرمز و دریای عمان وزش باد نسبتا شدید جنوب شرقی سبب مواج شدن دریا خواهد شد که سرعت باد گاه تا نزدیک ۴۰ کیلومتر بر ساعت و ارتفاع موج به بیش از ۱۵۰ سانتی متر خواهد رسید.
کاملی دیرستانی اضافه کرد: در مناطق غربی جزیره لاوان به سمت غرب نیز وزش باد نسبتا شدید شمال غربی سبب مواج شدن این نواحی خواهد شد.
وی گفت: توصیه می شود در این مدت شناورهای سبک از رفت و آمد دریایی در قشم، هرمز، لارک، هنگام، تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی، جاسک و سیریک غرب جزیره لاوان خودداری کنند و تمهیدات لازم برای آمد و شد ایمن شناورهای مسافربری در بنادر مرکزی استان صورت پذیرد.
رییس اداره هواشناسی جزیره قشم افزود: در ساعت های بعدازظهر و شب در بلندی های استان در مناطقی چون بشاگرد و حاجی آباد برخی ارتفاعات مرکزی و غربی با رشد ابرهای همرفتی رگبار باران، آذرخش، گاهی تند باد لحظه ای و تگرگ پیش بینی می شود که با توجه به تقویت سامانه فصلی احتمال رخداد سیلاب محلی در بلندی های شرقی و شمالی استان مورد انتظار است.
وی بیان کرد: از این رو توصیه می شود هرمزگانی ها از قرارگیری در حریم رودخانه های فصلی در ساعت های بعدازظهر و شب خودداری کنند.
کاملی دیرستانی اظهار کرد: طبق پیش بینی های هواشناسی روز جاری در ساعت های بعدازظهر و شب با توجه به افزایش ابرناکی، افزایش موقتی سرعت باد و بروز گردوخاک در مناطق مرکزی استان و محدوده تنگه هرمز دور از انتظار نخواهد بود.
وی گفت: به لحاظ دمایی نوسان یک تا ۲ درجه ای دما در سطح استان پیش بینی می شود و از اواسط هفته جاری از میزان دمای هوا در طول روز کاسته خواهد شد.
رییس اداره هواشناسی جزیره قشم بیشینه دما و رطوبت را در ایستگاه هواشناسی (فرودگاه قشم) ۳۳ درجه و ۹۱ درصد و شهر قشم را ۳۳ و ۸۸ درصد اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز دریایی از سواحل شرق استان (جاسک) در دریای عمان تا سواحل نیلگون خلیج فارس در شرق استان (پارسیان) و برخورداری از جزایر ۱۴ گانه خلیج فارس، یکی از مهم ترین و راهبردی ترین استان های ایران است که از جاذبه های منحصر به فردی چون جنگل های بی همتای حرا و مرغوب ترین مروارید جهان و ده ها اثر تاریخی و طبیعی برخوردار است.
خلیج فارس با گستره نزدیک به ۲۳۷ هزار و ۴۷۳ کیلومتر مربع بین ۲۴ تا ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ تا ۵۶ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ واقع شده است و جزیره زیبای قشم، همچون نگینی بر پهنه آب های نیلگون آن می درخشد.
مونسون (Monsoon) برگرفته از واژه موسم از زبان عربی به معنای فصل است (نامی برای بادهای فصلی)؛ تعریف سنتی مونسون تابستانه هند به بارش ماه های ژوئن، جولای، آگوست و سپتامبر گفته می شود.
علت اصلی شکل گیری مونسون، تغییر سالانه بسیار زیاد دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوسهای همسایه است.
ناحیه اقیانوسی حاره ای، به ویژه دریای عرب، خلیج بنگال و اقیانوس هند مهمترین منبع دمایی و رطوبتی هستند که انرژی لازم برای ادامه گردش بزرگ مقیاس مونسون و فعالیت پیوسته آن برروی شبه قاره هند را فراهم می کند.