تهیه کننده و کارگردان این مستند تلویزیونی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ساخت مستند آسیابها در دزفول از یک سال و نیم پیش آغاز شد.
عبدالکریم بیدخ افزود: این مستند تلویزیونی در ۴۰ دقیقه ساخته شده که در آن سلطانعلی علیزاده از جمله آخرین بازماندگان آسیابانان دزفول ایفای نقش کرده است.
وی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره این آسیابان دزفولی گفت: این آسیابان(لوینه) ۹۰ ساله روز گذشته دعوت حق را لبیک گفت و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
بیدخ تصریح کرد: این مستند تلویزیونی با حمایت شهرداری دزفول ساخته شده است.
نخستین آسیاب آبی دزفول در دوره ساسانی بنا شده بود که استفاده از آنها برای آرد کردن گندم در دوران قاجاریه و پهلوی نیز استمرار داشت و اقتصاد این شهر را رونق بخشیده بود.
تعداد آسیابهای دزفول بین ۵۰ تا ۶۰ حلقه است که تعدادی از این آسیابها زیر پل قدیم، تعدادی زیر پل جدید و بقیه در محدوده بوستان علی کله شهر دزفول واقع شدهاند؛ به دلیل طغیان رودخانه و قرار گرفتن در مسیر جاده ساحلی تعدادی از آنها تخریب شده به گونهای که اکنون تنها حدود ۲۰ حلقه از این آسیابها باقی مانده است.
بسیاری از این آسیابها تا اوایل دوره پهلوی دوم فعال بودند و نیاز مردم برای تامین آرد را برطرف میکرند اما با ساخت کارخانه آرد این آسیابها جایگاه نخستین خود را از دست دادند.
قرارگیری موزه آب دزفول (مجموعه آسیابها) در بستر رودخانه دز و در نزدیکی جاده ساحلی و پارک ساحلی رعنا و پل قدیم دزفول، این مجموعه را به یکی از جاذبههای گردشگری این شهر تبدیل کرده است.
مجموعه آسیابهای آبی دزفول با شماره ۳۹۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.