مهرداد نوروزی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: در سالهای اخیر استفاده از روش آبیاری قطرهای زیرسطحی در باغها به دلیل ویژگیهای فنی خاص توجهات زیادی را به خود جلب کرده است.
وی افزود : این روش علیرغم برخی مزیتها نسبت به آبیاری قطرهای سطحی، با معایب و چالشهایی نیز مواجه است که مهمترین آنها را میتوان به گرفتگی قطرهچکانها و عدم امکان رؤیت آن در زیر خاک اشاره کرد.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر یادآور شد: به منظور مقایسه و بررسی مزیت نسبی روش آبیاری قطرهای سطحی و نوعی آبیاری قطرهای زیرسطحی در نخیلات آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت ۳ سال (۱۴۰۱-۱۳۹۸) در یک باغ نخل رقم کبکاب در ایستگاه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری استان بوشهر اجرا شد.
وی تصریح کرد: تیمارهای روش آبیاری در ۲ سطح شامل آبیاری قطرهای سطحی و آبیاری قطرهای زیرسطحی با لولههای سوراخدار عمودی و میزان آب آبیاری درسه سطح شامل (۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی) اعمال شد.
نوروزی ادامه داد: آنالیز دادهها و مقایسه میانگینها بر اساس روش چند دامنهای دانکن (P= ۰.۰۵) و با استفاده از ماکروی DSAASTAT نرم افزار MS Excel ۲۰۱۳ انجام گرفت.
وی گفت: بر اساس نتایج بدست آمده، با به کارگیری روش آبیاری قطرهای زیرسطحی و کاهش ۲۵ درصدی مصرف آب، عملکرد محصول، وزن و رطوبت میوه کاهش معنیداری نداشت.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان بوشهر افزود: تحت همین شرایط بهرهوری مصرف آب آبیاری به میزان ۲۰ درصد افزایش یافت. این نتایج نشان میدهد که با ۲۵ درصد صرفهجویی در مصرف آب تحت روش قطرهای زیرسطحی با لولههای سوراخدار نه تنها عملکرد محصول، بلکه کیفیت میوه نیز افت پیدا نمیکند.
وی یادآور شد: در ارزیابی اقتصادی، منافع حاصل از به کارگیری روش آبیاری قطرهای زیرسطحی در مقایسه با روش آبیاری قطرهای سطحی حدود سه درصد کاهش نشان داد که صرفهجویی ۲۵ درصدی در مصرف آب این کاهش منافع را توجیه می کند.