کمتر از یکسال پیش بود که ناگاه هیاهوی بسیار در رسانههای مختلف کشوری حول موضوع اختصاص تسهیلات و تخفیفات برق گرمسیری برای شهرستان جهرم شکل گرفت. موضوعی که به قهقرا رفت و بنا به گفته مردم این شهرستان ای کاش برخی، این روزهای تابستانی را در گرمای ۵۰ درجه و بیبرقی جهرم بچشند تا معنای جهرم یا گهرم به معنی «جای بسیار گرم» را بهتر درک کنند.
بیش از یک ماه است پیامهای بسیاری از شهروندان را درباره قطعی برق در شهر جهرم دریافت میکنیم که از قطعی برق مستمر در شهر گرمسیری جهرم بدون اعلام قبلی در فصل گرما گلایهمند هستند.
به منظور پرسش دربارهی این موضوع به اداره برق شهرستان جهرم مراجعه کردیم جایی که با انبوه مراجعانی از نقاط مختلف جهرم مواجه شدیم که با قطع چند ساعته برق در روز روبرو هستند؛ بنا به گفته مردم و مشاهدات این خاموشیها بدون اعلام قبلی صورت گرفته و نارضایتی و انتقادهای زیادی در پی داشته است.
ای کاش برخی، این روزهای تابستانی را در گرمای ۵۰ درجه و بیبرقی جهرم بچشند تا معنای جهرم یا گهرم به معنی «جای بسیار گرم» را بهتر درک کنندیکی از این شهروندان جهرمی به خبرنگار ایرنا با نشان دادن پیامک هشدار قبض برق ۸۰۰هزار تومانی گفت: اداره توانیر «هشدار مصرف شدید برق» را به شهروندان جهرمی پیامک میکند و از جهرمیها خواسته با توجه به افزایش دما و افزایش مصرف برق برای سیستمهای خنککننده، صرفهجویی کنند. خاموشیهای این چند روز را اگر در کنار پیامک توانیر قرار دهیم، مشخص میشود «خاموشی منظم، اما بدون اعلام قبلی» در جهرم شکل گرفته است.
وی افزود: قطع برق در ساعات اوج گرما، آن هم بدون اطلاع قبلی، اگر نشانه عدم زمانسنجی و برنامهریزی صحیح نیست، چه دلیل منطقی دیگری میتواند داشته باشد؟! اگر هر اصلاح یا تغییری در سیستم نیاز بود، چرا در روزهای قبل از شروع گرما آغاز نشد؟
مراجع کننده دیگر نیز گفت: در چند سال قبل، اداره برق در ابتدای تابستان، «جدول خاموشی» برای مناطق مختلف اعلام میکرد که همین باعث میشد، مردم، شرکتها و ادارت، از «بیبرقی ناگهانی در ساعت مختلف» غافلگیر نشوند و برنامهریزی کنند.
وی افزود: مردم در این عصر ارتباطات و اطلاعرسانی توقع زیادی ندارند، فقط درخواست دارند لطفاً قبل از اعمال خاموشیهای چند ساعته زمان و مکان خاموشی ها را اعلام کنید تا ما هم تکلیف خود را بدانیم.
شهروند دیگری که برای پیگیری قطع برق به اداره برق شهرستان جهرم مراجعه کرده بود به خبرنگار ایرنا گفت: ضرر و زیان ناشی از سوختن وسایل برقی را هیچ کسی عهدهدار نمیشود و البته با وجود نیروگاه سیکل ترکیبی جهرم که آلایندگی آن نصیب مردم شهرستان جهرم میشود، توقع میرود کمترین میزان قطع برق را در این شهرستان داشته باشیم.
پیگیر هستیم
فرماندار جهرم به خبرنگار ایرنا گفت: از طریق استان پیگیر قطعی برق شهرستان جهرم هستیم.
محمدحسن شعبانی افزود: پست برق جهرم ۴ در حال مناقصه است و همچنین تعدادی ترانس نیز به مجموع ترانسهای شهرستان جهرم افزوده شده است.
مدیریت لازم است
چرا باید شاهد قطعی برق در شهرستان جهرم به عنوان یک منطقه گرمسیر باشیم؟ که نماینده شهرستانهای جهرم و خفر و رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: بحران ایجاد شده در حوزه قطعی برق اعتراض بسیاری از مردم را برانگیخته است و بیبرنامگی و عدم اطلاع رسانی بحران را عمیقتر کرده است. متاسفانه شاهد قطعی چندباره و چندساله برق در نقاط مختلف شهرستان جهرم به عنوان یک منطقه گرمسیر هستیم.
محمدرضا رضایی کوچی با بیان اینکه برخی افراد در وزارت نیرو، اطلاعات غلط به مسئولان رده بالا در دولت قبل دادند و این گونه وانمود کردند که می توان مشکل ناترازی انرژی را حل کرد، همچنین باید سهم مدیریت ضعیف و پرهزینه مدیران صنعت برق استان در ایجاد این شرایط بحرانی مشخص شود تا با آنها برخورد شود. مدیران ناکارآمد باعث آسیب به اعتماد مردم هستند. برخی مدیران برای حاکمیت آسیب زا هستند و باید با این مدیران برخورد قاطع صورت پذیرد.
روش مدیران برق منطقهای و شرکت توزیع برق فارس طوری است که توپ را در زمین همدیگر می اندازند و از خود سلب تقصیر می کنند که این رویه پاسخ مناسبی برای افکار عمومی و نمایندگان مردم نیست
وی با بیان اینکه روش مدیران برق منطقهای و شرکت توزیع برق فارس طوری است که توپ را در زمین همدیگر می اندازند و از خود سلب تقصیر می کنند که این رویه پاسخ مناسبی برای افکار عمومی و نمایندگان مردم نیست.
رضایی کوچی ابراز کرد: چرا در این مدت هیچ برنامهریزی برای پیشگیری از وقوع این اتفاق نیفتاده است؟ نمیتوان با شعار حوزه برق را مدیریت کرد.
نماینده مردم شهرستان های جهرم و خفر بیان کرد: تا چه زمانی باید مردم هزینه مدیریت ناصحیح برق استان فارس را پرداخت کنند؟ چه کسی پاسخگوی هزینههای هنگفت قطعی برق خانگی و صنایع است؟
وی با اشاره به اینکه خسارت ناشی از خاموشیهای متعدد برای مشترکان خانگی و صنعتی، موضوعی مهم در این زمینه است، اضافه کرد: طبیعتاً این خسارت خصوصاً برای صنایع تولیدی، هزینههای هنگفتی را به دنبال دارد و فراتر از آن، اقتصاد استان را دچار آسیبهای جبرانناپذیر میکند.
رضایی با طرح این پرسش که چرا باید برق شهرستان جهرم به عنوان یکی از شهرهای گرمسیر منطقه یک با دمای بیش از ۴۵ درجه سانتیگراد در اوج گرما ساعتها قطع شود و شاهد قطعی برخی مناطق استان نباشیم، افزود: مردم از تبعیض خسته شدهاند. آیا مدیران برق فارس حاضرند یک ساعت قطعی برق را در این دما تحمل کنند؟
وی اظهار کرد: خاموشیهای پیاپی در شهرستان جهرم و عدم اعلام برنامه قطعی برق زندگی عادی مردم را مختل کرده است. اعتراضهای زیادی به این وضعیت صورت گرفته، اما مدیریت برق فقط یک چیز میگوید؛ مصرف را کم کنید. در بسیاری از مناطق بی نظمی در قطعی برق مشکلات را دوچندان هم کرده است.
وی با بیان اینکه قطعی برق بیش از ۶ ساعت در شبانه روز در برخی مناطق شهرستان جهرم به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست، اظهار کرد: باید از قبل پیشبینیهای لازم برای تابستان صورت میگرفت تا شاهد قطعی برق نباشیم. قطعاً از نقش نظارتی مجلس برای برخورد با هر هر گونه اهمال استفاده خواهیم کرد و استاندار فارس نیز باید به این موضوع رسیدگی و با مدیران ضعیف و ناکارآمد برخورد قاطع کند.
خاموشیها امان مردم جهرم را بریده است
امام جمعه جهرم با اشاره به مشکل قطع شدن مکرر برق جهرم، آن را زیبنده مملکت ندانست و گفت: در مملکتی که میخواهد به سرعت پیشرفت و جهش داشته باشد روا نیست که صنایع آن تابستان از نبود برق و زمستان از کمبود گاز رنج ببرد.
حجت الاسلام محمدحسین مدبر افزود: تبعیض در قطع برق میان شهرستانها و مرکز استان و البته در میان محلات مختلف جهرم غیرقابل قبول است و این کار در صورت حقیقت، کار شایستهای نیست.
وی با بیان اینکه عدم اطلاعرسانی خاموشیها موجب رنجیده شدن مردم شده است، افزود: گاهی اوقات همزمان با قطع شدن برق، آب نیز قطع می شود و از مسئولان درخواست میکنیم در این راستا چاره ای بیندیشند.
مدبر اضافه کرد: همراه با صرفهجویی شهروندان در مصرف برق، پست چهارم برق جهرم هرچه زودتر راهاندازی شود.
شهرستان جهرم در فاصله ۱۹۳ کیلومتری از جنوب شرق شیراز قرار دارد.