به گزارش ایرنا، افسردگی در عصر حاضر به یکی از چالشهای جدی سلامت روان انسان تبدیل شده است؛ با تغییر سبک زندگی، پژوهشگران بهدنبال شناسایی عواملی هستند که میتوانند در پیشگیری و درمان این اختلال موثر باشند، نتایج یک مطالعه جدید از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نشان میدهد که افزایش مصرف منیزیم میتواند به کاهش خطر افسردگی کمک کند.
این پژوهش توسط زهرا حاج هاشمی دانشجوی دکترای تخصصی علوم تغذیه و با عنوان «بررسی ارتباط میان منیزیم دریافتی با افسردگی: یک مرور نظاممند و فراتحلیل بر روی مطالعات اپیدمیولوژیک» انجام شده و بر اساس نتایج آن، میزان پایین منیزیم غذایی با افزایش خطر افسردگی همراه است.
تحقیقات نشان داده است که هورمون « سروتونین» که باعث حس خوب و احساس رضایت میشود، برای تولید و عملکرد بهتر به منیزیم نیاز دارد، همچنین منیزیم از طریق تنظیم هورمونهای « دوپامین» و « نورآدرنالین» در کاهش خطر افسردگی نقش بسزایی دارد و نقش مهمی در تنظیم عملکرد سیستم عصبی مرکزی و فعالیت محور هیپوتالاموس – هیپوفیز – غدد فوق کلیوی ایفا میکند.
حاج هاشمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با تغییر سبک زندگی، عادت ها و دریافتهای غذایی و کاهش فعالیت فیزیکی، شیوع افسردگی در ۱۰ سال اخیر افزایش یافته و هدف این مطالعه بررسی یکی از عوامل غذایی مرتبط در بروز آن است.
این محقق گفت: استفاده از غذاهای فرآوری شده و کاهش مصرف منابع غذایی سرشار از منیزیم از جمله مغزیجات، غلات کامل، حبوبات، میوهها و سبزیجات برگ سبز از عوامل غذایی مهم و دخیل در افزایش افسردگی محسوب میشود.
وی افزود: بر اساس نتایج تحقیق مذکور مشخص شد افرادی که بالاترین دریافت منیزیم غذایی را داشتند در مقایسه با افرادی که پایینترین مقادیر دریافت را داشتند، ۳۴ درصد کمتر در معرض خطر افسردگی بودند، همچنین، آنالیز دوز-پاسخ خطی نشان داد که هر ۱۰۰ میلیگرم در روز افزایش منیزیم غذایی با هفت درصد کاهش خطر افسردگی همراه است.
حاج هاشمی با اشاره به مصرف داروهای ضد افسردگی و عوارض جانبی ناشی از آنها، گفت: بهمنظور کنترل افسردگی در مبتلایان، لازم است قبل از دارو درمانی، یک برنامه غذایی سالم سرشار از مواد مغذی از جمله منیزیم تنظیم شود.
وی ادامه داد: مغزیجات، غلات کامل، حبوبات، میوهها و سبزیجات برگ سبز منابع اصلی منیزیم هستند و نیاز است این اقلام در سبد غذایی خانوادهها افزایش یابند تا از خطر افسردگی در امان باشند.
حاج هاشمی خاطر نشان کرد: اگرچه نتایج این مطالعه بر افزایش مصرف منیزیم تأکید دارد اما منظور از آن، تامین مقدار توصیه شده منیزیم از طریق رژیم غذایی است و نباید افراد با علائم افسردگی، بدون تجویز پزشک یا متخصص تغذیه به مصرف خودسرانه مکمل منیزیم یا سایر مکملها بپردازند.
این پژوهش با همکاری غلامرضا عسکری و فاطمه شیرانی صورت گرفته است و میتواند به عنوان یک گام در شناخت و کنترل افسردگی مطرح شود.