عباس گودرزی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: مصرف مواد غذایی حاوی كربوهیدارت سبب آزادسازی انسولین شده و انسولین باعث می شود تمام اسیدآمینه های موجود در خون جذب سلول های بدن شوند. در نتیجه مقدار زیاد تریپتوفان در جریان خون باقی می ماند و به مغز وارد شده، تبدیل به سروتونین می شود و در نهایت مقدار سروتونین به عنوان عامل كاهش دهنده استرس در مغز افزایش می یابد.
وی اظهار داشت: سبزی ها و میوه ها منبع خوبی از ویتامین C هستند، دریافت كافی ویتامین C در مقابله با افسرگی و استرس بسیار مهم است و در واقع، در دوره های طولانی مدت از افسرگی و استرس كاهش می یابد.
گودرزی ادامه داد: منابع غذایی غنی از این ویتامین شامل انواع مركبات، كیوی، توت فرنگی، خربزه، سبزی هایی مانند گوجه فرنگی، فلفل سبز، انواع فلفل های دلمه ای، كلم، گل كلم و غیره است و توصیه می شود روزانه سه تا پنج واحد سبزی و دو تا چهار واحد میوه مصرف شود و حداقل یك واحد از سبزی و میوه مصرفی از منابع غنی از ویتامین c باشد.
این متخصص تغذیه اضافه كرد: آنتیاكسیدانها تركیباتی هستند كه باعث محافظت در برابر آسیب سلولی ناشی از مولكولهایی به نام رادیكالهای آزاد میشوند و برای از بین بردن رادیكالهای آزاد و افزایش ایمنی بدن در مقابل انواع بیماریها از جمله افسردگی و استرس نقش اساسی دارند.
گودرزی تاكید كرد: آنتی اكسیدان ها باعث كاهش عوامل شیمیایی مخرب بر اثر افسرگی و استرس های فیزیولوژیكی و محیطی در خون می شود و این خاصیت در ویتامین E و C موجود است و سبزی ها و میوه ها منبع غنی این ویتامین ها هستند.
به گفته وی، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، فلفل فرنگی، مركبات، توت فرنگی و كیوی به علت داشتن ویتامین C در تقویت قدرت فكری و آرامش اعصاب نقش به سزایی ایفا می كنند و ویتامین C موجود در مركبات می تواند سطح هورمون ایجادكننده افسردگی و استرس را پایین آورده و همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود.
گودرزی افزود: جوانه گندم، مغزها، دانه میوه ها، غلات سبوس دار، سبزی های دارای برگ سبز تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگه های تیره رنگ كاهو و روغن های گیاهی مثل آفتابگردان ذرت و كلزا و سویا، زرده تخم مرغ، جگر، چربی شیر و لبنیات و میگو سرشار از ویتامین E هستند و توصیه می شود برای تامین این ویتامین برای پخت و پز از روغن های مایع مثل آفتابگردان مصرف و به جای مصرف سس با سالاد از روغن زیتون استفاده شود.
وی ادامه داد: منیزیم ماده ای معدنی است كه باعث آرام سازی سیستم اعصاب مركزی می شود، این ماده به بدن كمك می كند تا با استرس مقابه كند، همچنین افرادی كه به واسطه شغل یا به هر دلیلی استرس زیادی را تجربه می كنند، نیازمند مقدار بیشتری منیزیم نسبت به سایرین هستند.
گودرزی تصریح كرد: منیزیم یكی از مواد مغذی موجود در سبزی ها است كه با خوردن مقدار مناسبی از سبزی ها، منیزیم خون افزایش یافته و در نتیجه كورتیزول (هورمون ایجادكننده استرس) خون در بدن متعادل شده و باعث كاهش سردرد و خستگی ناشی از افسردگی و استرس می شود.
گودرزی خاطرنشان كرد: ویتامین B9 یا فولات یا اسید فولیك یكی از ویتامین های مهم در حفظ سلامت سیستم عصبی است كه كمبود آن می تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به این اختلال عصبی قرار دهد.
به گفته وی، افرادی كه مبتلا به افسردگی هستند و سطح خونی فولات آنها پایین تر از حد طبیعی است، هفت درصد به درمان با داروهای ضد افسردگی جواب می دهند، بر همین اساس بسیاری از روانپزشكان برای درمان افسردگی و بهبود اثربخشی داروهای ضد افسردگی اسید فولیك تجویز می كنند.
گودرزی اظهار داشت: بهترین منابع ویتامین B9 شامل سبزی های برگ سبز تیره رنگ همچون اسفناج، انوع سبزی مثل جعفری، كاهو، جگر، میوه ها و حبوبات است.
اجتمام*9022*1834
تهران- ایرنا- یك متخصص تغذیه گفت: مواد غذایی حاوی كربوهیدرات شامل میوه ها و سبزی ها، مغزها، غلات سبوس دار و لبنیات می تواند استرس ناشی از شرایط زندگی شهرنشینی را كنترل و افسردگی را درمان كند.