قزوین - ایرنا - کارشناس مسوول کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: مرگ ‌و ‌میرهای ناشی از گاز گرفتگی در نقاط مختلف استان هرساله با شروع فصل سرما آغاز می‌شود و شهروندان قزوین باید مراقب مرگ خاموش باشند.

حمید گلناری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: گاز منواکسید کربن که عمده ترین دلیل مسمومیت‌ها و مرگ و میر ناشی از گازگرفتگی را شامل می شود، منبع تولید آن، سوختن ناقص نفت و گاز است که در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی به ویژه در محیط های بسته و فاقد اکسیژن، ممکن است تولید شود.

وی با بیان اینکه ترکیب این گاز با هموگلوبین خون و افزایش درصد آن در هوای اتاق باعث ایجاد مسمومیت شده و اکسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال می کند، گفت: بی رنگ و بی بو بودن این گاز باعث شده تا وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علایم مسمومیت شدید مورد توجه قرار نگیرد.

به گفته این مسوول، در فصول سرما که مردم از وسایل گرمایشی استفاده می کنند، بیشتر افراد خروجی دودکش های لوله بخاری منزل خود را چک نمی کنند، در حالی که بسیاری از پرنده ها در داخل این لوله ها که جای امنی برای آنها محسوب می شود لانه گذاری کرده و راه دودکش را بسته اند.

گلناری بیان کرد: شهروندان هنگام نصب بخاری مسیر دودکش را حتما چک کنند که مسدود نباشد و همچنین باید از کلاهک‌های به شکل اچ (H) استفاده کنند.

وی با بیان اینکه درصد بالایی از مسمومیت با گازها در استان قزوین مربوط به استفاده کارگران ساختمانی از اجاق گازها در کانکس ها است، یادآور شد: کارگرانی که در کانکس‌ ساختمان های نیمه کاره هستند، به هیچ عنوان نباید از اجاق گاز برای گرم کردن محیط استفاده کنند، چراکه نداشتن حفاظ شیشه‌ای و خارج نشدن گاز مونواکسید کربن به خفگی منجر می‌شود.

این مسوول ادامه داد:‌ بسیاری از شهروندان در فصول سرما پنجره های خانه خود را درزگیری می کنند، در حالی که این کار بسیار غیراصولی بوده و نباید تمام منافذ جریان کافی هوا را مسدود کرد.

کارشناس مسوول کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان اینکه تنگی نفس، تهوع، سرگیجه و درد در قفسه سینه از مهم‌ترین علایم گازگرفتگی است، خاطرنشان کرد: هنگام مواجه با فرد دچار مسمومیت باید او را در فضای باز قرار داد و حوله‌ای را با آب سرد مرطوب کرده و روی دهان و بینی فرد گذاشت تا نیروهای امدادی برسند.