در شرایط فعلی اگر دولت بخواهد چنین کارخانه ای احداث کند هزاران میلیارد تومان اعتبار نیاز است بنابراین احیا و رونق این کارخانه بزرگ تا حد زیادی از هدر رفت بیت المال جلوگیری می کند.
به گزارش ایرنا،کارخانه آرد، نشاسته و گلوکز که روزی پتروشیمی یاسوج هم نامیده می شد، به لحاظ کیفیت تولید و هم از نقطه نظر حقوق و مزایای کارکنان آن وضعیت بسیار خوبی داشت.
مدتی است به علت برخی مشکلات جزو واحدهای تولیدی زیانده قرار گرفته و سخن از واگذاری آن به بخش خصوصی مطرح است امری که به مذاق بسیاری از مردم کهگیلویه و بویراحمد خوش نیامده است.
این کارخانه حدود ۱۰ هزار میلیارد ریالی که زمانی یکی از پررونق ترین واحدهای تولیدی کهگیلویه و بویراحمد بود اکنون تنها بخش آرد آن با ظرفیت تنها کمتر از ۴۰ درصد فعال است.
رئیس جمهور وقت در تیرماه ۱۴۰۲ به سازمان اقتصادی کوثر ۲ ماه فرصت داد که کارخانه آرد را با تمام ظرفیت افتتاح کند اما هنوز از توسعه این کارخانه خبری نیست.
با توجه به تشدید بیکاری و خواستههای مردمی، شهید رئیسی دستور احیای آن را صادر کرد و موجی از خوشحالی و شادی برای مردم ایجاد شد، حالا، بیش از یک سال از زمان صدور این مصوبه گذشته و هنوز خبری از کار و احیای کارخانه نیست.
نداشتن مشکلات خرید مواد اولیه و بازاریابی و فروش باعث شده کارخانه آرد و نشاسته یاسوج ظرفیت احیا را داشته باشد، بهره وری کامل از کارخانه آرد و نشاسته یاسوج به عنوان واحدی که ظرفیتی برای اشتغال و رونق تولید است نیاز به انجام اقدام های عملی دارد.
تولید سرم به عنوان یکی از نیازهای کشور در کارخانه آرد و نشاسته و گلوکز یاسوج راکد است، فعال کردن همه بخش های این واحد تولیدی نیاز ضروری توسعه است.
اکنون تنها ۶۰ نفر در آن مشغول بکار هستند و اخیراً هم سازمان اقتصادی کوثر متولی کارخانه تصمیم به فروش آن گرفته است.
شرکت آرد، نشاسته و گلوکز یاسوج در سال ۱۳۶۳ مجوز صنعتی دریافت و در سال ۱۳۶۹ به بهره برداری رسید، فعالیت این کارخانه در زمینه محصولات آرد از گندم و سپس آردهای نول و ستاره بود و گلوکز و گلوتن نیز به محصولات تولیدی آن افزوده شد.
ظرفیت تولید این کارخانه ۳۰۰ تن در شبانه روز بوده و این واحد تولیدی در زمینی به مساحت یک هکتار در ورودی جاده سروک واقع شده جایی که به علت قرار گرفتن در نزدیکی سیلوی ذخیره گندم یاسوج به راحتی بدون هزینه زیاد حمل و نقل مواد اولیه خود را تامین می کند.
در مصوبات سفر ریاست جمهوری ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار (میزان یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال سهم سازمان اقتصادی کوثر، ۵۰۰ میلیارد ریال سازمان برنامه و بودجه و ۵۰۰ میلیارد ریال سهم وزارت نفت) برای این کارخانه مصوب شد، اما هنوز عزم جزمی برای احیای آن وجود ندارد.
باید کارخانه آرد، نشاسته و گلوکز احیا شود
نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد گفت: باید تأثیر سفر رئیس جمهور دیده می شد اما به وعدهها هنوز عمل نشده است.
آیت الله سید نصیر حسینی افزود: خیلی عجیب است که هر بار عدهای میخواهند این کارخانه را زیان ده محسوب کنند و آن را بفروشند، بارها نشست برگزار شد و برخورد کردیم.
وی بیان کرد: ما تجربه شیرینی از فروش کارخانههای دولتی نداریم، اگر قرار بود اتفاق خوبی بیفتد، در آن تجربه فروش کارخانه قند یاسوج اتفاق میافتاد، در جریان کارخانه قند اشتغال از بین رفت و تولید از بین رفت و کارخانه منهدم و متلاشی شد، با زحمتهای زیادی کارخانه دوباره احیا شد، با این کارخانه هم میخواستند همین کار را بکنند و جلوی آن را گرفتیم.
نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد گفت: برای این کارخانه اعتبار درنظر بگیرید و مسئولان پیگیر باشند که اعتبار مصوب این کارخانه بیاید، این خلاف مدیریت صحیح است، این همه بیکار داریم و این همه سرمایه هم در کنار ما است.
آیت الله حسینی تاکید کرد: اولویت اشتغال است، خانوادههایی که امروز با مشکل کار مواجه هستند و نگران زندگی زن و فرزندشان هستند، اینهمه تحت فشار هستیم. پول را بدهید تا کارخانه احیا شود، فرزندان بیایند و کار کنند. پول مورد نیاز یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال است.
وی بیان کرد: کارخانهای که ارزش ۱۰ هزار میلیارد ریالی دارد و با احیای آن بیش از ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر مشغول به کار میشوند و برای استان سودآوری دارد، اگر کاری برای آن انجام نشود از کم کاری مسئولان است.
پنج خط ویژه کارخانه در انتظار تامین اعتبار
مدیرعامل گفت: مصوبه سفر رئیس جمهور برای این کارخانه ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار است، که میزان یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال سهم سازمان اقتصادی کوثر، ۵۰۰ میلیارد ریال سازمان برنامه و بودجه و ۶۰۰ میلیارد ریال سهم وزارت نفت است.
رضا حسینیان بیان کرد: چندین بار از سازمان مدیریت و برنامهریزی پیگیری کردیم ولی همکاری نکردند، اگر ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال در اختیار کارخانه قرار میگیرد و احیا میشد، پنج خط ویژه راهاندازی میشد و ماهانه ۵۰۰ میلیارد ریال سودآوری برای استان داشت.
کارخانه آرد و نشاسته و گلوکز یاسوج ظرفیت لازم برای احیا و بازگشت به روزهای پر رونق را دارد. هم اینک ۱۵۹ نفر از یادگران شهدای بیکار هستند و بازگشت کارخانه مذکور به چرخه می تواند به رفع مشکلات اشتغال ایثارگران کمک کند.
بیکاری و مهاجرت های بی رویه به استان های همجوار به خاطر نبود شغل یکی از معضلات کهنه ای است که جوانان کهگیلویه و بویراحمد با آن دست و پنجه نرم می کنند و تعطیلی و فروش این کارخانه هم دردی مضاعف بر این مشکل خواهد بود.
این کارخانه ۱۱ محصول میتواند تولید کند و با توجه به وضعیت استان از لحاظ بیکاری رونق این کارخانه به توسعه استان کمک می کند.
در شرایط فعلی اگر دولت بخواهد چنین کارخانه ای احداث کند هزاران میلیارد تومان اعتبار نیاز است بنابراین احیا و رونق این کارخانه بزرگ تا حد زیادی از هدر رفت بیت المال جلوگیری می کند.