به گزارش ایرنا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی روز سهشنبه در آیین معرفی این برگزیدگان در مشهد، افزود: قصه در ادبیات شفاهی مردم این مرز و بوم و آداب و سنن ایرانیان تاریخی بلند دارد، از قدیم کودکان در خانوادههای ایرانی با قصه مادران و پدران به خواب میرفتند، در دوره معاصر نیز قصه های شب رادیو بویژه برای متولدان دهه ۶۰ و ۷۰ یکی از بخشهای مورد علاقه کودکان این دوره بوده است.
محمد حسین زاده افزود: کتابهای قصهای که در دهه های ۶۰ و ۷۰ برای کودکان به چاپ رسید، اثر نویسندگان بزرگی چون مرحوم "مهدی آذری یزدی" بود که تیراژ آن به بیش از ۱۰۰ هزار نسخه رسید، با وجود چنین نویسندگانی، قصه روند خوب و رو به رشدی در ایران داشت و عجین شدن آن با رشد صنعت، منجر به توسعه قصه گویی و قصه نویسی شد.
وی بیان کرد: به برکت انقلاب اسلامی بویژه نویسندگانی که به زیبایی روایاتی از زندگی ائمه معصومین و قرآن کریم را تبدیل به قصه ها به زبان کودکانه کردند، باعث شد که ادبیات ما با فرهنگی دینی و اسلامی آمیخته شود و شاهد ظهور و بروز نویسندگان خوبی در طول سالهای بعد از انقلاب بویژه ناشران موفقی در این زمینه باشیم.
حسین زاده اضافه کرد: هرچند نباید از آسیبهای این بخش بویژه ترجمه کتابهای خارجی که همخوانی با فرهنگ ایرانی و اسلامی ندارد، صرف نظر کرد و برخی ناشران نیز به سراغ چاپ این نوع کتابها رفتند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی مهمترین شاخصه قصههای قرآنی را پیوند آن با کتاب زندگی مسلمانان دانست و گفت: نزدیک به ۲ میلیارد مسلمان در جهان داریم که کتاب واحد قرآن کریم پیوند دهنده آنان است، هنر هنرمند متعهد آن است که داستانهای قرآنی را به نحوی بنویسد که ظرافت ها و معارف و نکات تربیتی و معرفتی عالی موجود در ادبیات قرآن متناسب با ادبیات کودک و نوجوان را در قالب قصه بگنجاند، البته در این عرصه نویسندگان زیادی از جمله مرحوم آذری و فیلمسازانی مانند مرحوم سلحشور آثار ماندگاری در این سرزمین از خود به یادگار گذاشتند.
وی ادامه داد: آنچه در جشنواره ملی قصههای قرآنی "تبیین" اتفاق افتاد از ۲ منظر قابل بررسی است، نخست اینکه قصههای قرآنی موجود توسط داستان نویسان متناسب با ادبیات روز بازنویسی میشود، دوم آنکه داستان نویس با بهره گیری از نکات تربیتی قرآن کریم قصه ای می نویسد که مفاهیم ارزشمند قرآنی را در خود نهفته دارد. همراه شدن قصهگویی با قصهنویسی در این جشنواره نیز فرصتی برای کودکان است تا مهارتهای ارتباطی و اجتماعی خود را با حس سرگرمی و بازی تقویت کنند.
حسین زاده اظهار کرد: در جشنواره قصههای قرآنی به دنبال خلق قصههایی تربیت محور، تاریخ محور، معرفت محور و دین محور هستیم، نویسنده باید بتواند قصهای را بگوید که خواننده خود را سرگرم کند و بتواند او را تا پایان قصه همراه نماید، کتابی که امروز حاصل قصههای برگزیده دوره های قبلی بوده و از آن رونمایی میشود، فرصت ارتباط بیشتر بین والدین و کودکان و الگوگیری از شخصیتهای آنها را فراهم میکند.
رئیس گروه قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این آیین گفت: این جشنواره ابتکار موسسه "صراط نور" در سبزوار بود که بعد از موفقیت آن در سطح شهرستانی و استانی، به صورت ملی نیز برگزار شد.
حمید صمدی افزود: ۶ هزار و ۷۲۰ اثر در سومین جشنواره ملی قصههای قرآنی "تبیین" ثبت و از این تعداد ۹۴۸ اثر در دبیرخانه جشنواره پذیرفته شد، ۲۲۳ اثر به داوری نهایی رسید که شامل ۱۴۴ اثر در بخش قصه نویسی و ۷۹ اثر در بخش قصهگویی بود، بخش قصهنویسی که از دومین دوره این جشنواره به آن اضافه شد به شدت مورد استقبال قرار گرفته است.
دبیر علمی دومین جشنواره ملی قصههای قرآنی "تبیین" نیز گفت: امسال با تمهید مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی مقرر شد، محصولی به عنوان دستاورد ماندگار و قابل ارایه برای مخاطبان این جشنواره و الگو برای دورههای بعد تهیه شود و در قالب کتاب به چاپ برسد، از این منظر کیفیت آثار در این دوره بسیار مورد توجه قرار گرفت.
مهدی سیم ریز افزود: ۲ نویسنده بزرگ داستانهای مذهبی و ایرانی در انتخاب آثار برگزیده این جشنواره دخیل بودند که آنچه از زبان آنان مبنی بر کیفیت آثار رسیده به جشنواره گفته شد، بسیار امیدوارکننده بود، در مجموع کتابی که محصول آثار رسیده به دومین جشنواره قصههای قرآنی است، آثاری از نویسندگان صاحب قلم بوده که از نظر فنی نیز در سطح مناسبی است.
شایان ذکر است: برگزیدگان این جشنواره در رشته قصه گویی شامل گروه سنی چهار تا هفت سال رتبه اول "امیرعلی وحدتی" از مشهد، رتبه دوم به صورت مشترک "زینب سادات و عارفه سادات و مهرانه سادات میرجلیلی" از یزد، رتبه سوم "نرگس شریفی" از کرمانشاه بودند.
در گروه هفت تا ۹ سال؛ رتبه اول متعلق به "محمدحسین سراجی" از مشهد، رتبه دوم متعلق به "رستا مستوفی زاده" از تهران و رتبه سوم متعلق به "آرتین حسن پو" از تهران و در گروه سنی ۹ تا ۱۲ سال؛ رتبه اول متعلق به "مهدیسا مرادی" از ساری، رتبه دوم به صورت مشترک برای "مهیا کمالیان" از یزد و "نازنین زهرا سرگلزایی" از گرگان، رتبه سوم به صورت مشترک برای "ریحانه سادات میرجلیلی" از یزد و "محمد سپهوندی" از لرستان بود.
در رشته قصه نویسی، رتبه اول متعلق به "محدثه انعامی" از اراک، رتبه دوم به صورت مشترک برای "زهره عسگرآبادی" از نیشابور و "مریم کوثری" از همدان و رتبه سوم متعلق به "رامونا میرحاجیان" از مشهد است، تقدیر ویژه این جشنواره نیز به "هاجر مظفری" از ساری و "طیبه شجاعی" از کرمان اختصاص یافت.